Detektor: Forkert at frikende e-cigaretter for at give lungesygdom i USA

Forening for e-cigaretter beskylder TV2 for smædekampagne, men tager selv fejl.

En undersøgelse fra Syddansk Universitet viser, at hver fjerde skoleelev på 15 år i Danmark har prøvet e-cigaretter. (Foto: Charlie Bard © ColourBox)

E-cigaretter er blevet skubbet længere ind i skammekrogen i Danmark, efter Sundhedsstyrelsen i dag har frarådet børn, unge, gravide og ammende at bruge e-cigaretter.

Derudover indskærper Sundhedsstyrelsen nu sin anbefaling om at danske brugere af e-cigaretter helt skal undlade at tilsætte ting som olier til e-cigaretvæsker, da det kan medføre alvorlig akut sygdom.

Det sker, efter at der i USA har været rapporteret om et stigende antal tilfælde af alvorlig lungesygdom samt enkelte dødsfald hos brugere af e-cigaretter.

Men BECIG, en dansk brancheforening for forhandlere af e-cigaretter, påstår, at det ikke er normale e-cigaretter, der er under mistanke for at give lungesygdomme i USA.

Detektor har undersøgt, om BECIG har ret eller tager fejl.

Hvad påstår BECIG?

E-cigaretter bliver af Sundhedsstyrelsens beskrevet som et produkt, der bruges til at inhalere de små partikler, der dannes, når en e-væske med eller uden nikotin opvarmes. (Foto: Toby Melville © Scanpix)

I et indlæg på BECIG's hjemmeside skriver foreningen sådan her:

- Tilfældene af lungesygdom hos teenagere i USA handler ikke om normale e-cigaretter, men om brug af THC og olie i illegale e-cigaretter købt på det sorte marked.

I samme indlæg hænger BECIG TV2 ud for at holde den information tilbage i et tv-indslag.

- En smædekampagne i bedste sendetid. Det er den bedste beskrivelse af indslaget i TV2 Nyhederne kl. 19 søndag d. 25. august. For TV2 valgte bevidst at holde deres egne seere for nar, ved at undlade at fortælle hele sandheden, skriver BECIG.

TV2's nyhedsindslag handler om, at e-cigaretter er under mistanke for at være skyld i flere tilfælde af alvorlig lungesygdom i USA.

- De amerikanske myndigheder ser en mulig forbindelse mellem op mod 200 tilfælde af lungesygdomme og brugen af e-cigaretter, lyder det blandt andet i indslaget.

Men skal man tro BECIG, er det ikke hele sandheden. Brancheforeningen mener, at TV2 bevidst har undladt at fortælle, at det er ulovlige e-cigaretter, der er skyld i sygdomstilfældene i USA.

Hvad har Detektor fundet ud af?

Detektors gennemgang viser, at lokale sundhedsmyndigheder i flere amerikanske stater kobler de registrerede tilfælde af lungesygdom til brugen af THC.

Sundhedsmyndighederne i delstaten New York skriver for eksempel i en pressemeddelelse den 15. august, at "mange sager har indrapporteret brug af THC-indeholdende e-cigaret produkter samt andre damp-produkter".

Men man kan ikke sige, at tilfældene af lungesygdom i USA alene handler om THC. Det er nemlig for tidligt at konkludere noget endeligt om årsagerne bag tilfældene af lungesygdom i USA.

Det fremgår af en officiel udtalelse, som de øverste amerikanske sundhedsmyndigheder, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) og U.S Food and Drug Administration (FDA) udsendte den 30. august i år.

De to amerikanske myndigheder fremhæver, at selvom flere patienter indrømmer at have brugt ulovlig THC-olie i deres e-cigaretter, kan man endnu ikke konkludere, at det er årsagen til sygdom.

- For nuværende vides det ikke, hvilken specifik substans i e-cigaretterne der forårsager sygdom, og det kan dække over flere substanser, skriver de amerikanske myndigheder CDC og FDA.

Senest har CDC og FDA udsendt endnu en pressemeddelelse fredag den 6. september, hvor de to myndigheder gentager, at en undersøgelse stadig er igang, og at der endnu ikke er identificeret en årsag til udbruddet af lungesygdom.

- Undersøgelsen pågår, og der er ikke identificeret en årsag, men alle indrapporterede tilfælde har en historie med brug af e-cigaretprodukter, står der.

Det er altså forkert, når BECIG på sin hjemmeside konkluderer, at tilfældene af lungesygdom hos teenagere i USA handler om brug af THC og olie i illegale e-cigaretter købt på det sorte marked og ikke normale e-cigaretter.

Nyhedschef på TV2 Nyhederne, Jakob Kwon, forklarer, at den manglende konklusion fra de øverste amerikanske sundhedsmyndigheder var grunden til, at TV2 valgte ikke at fortælle om den formodede kobling til THC i sin nyhedsdækning om e-cigaretter og lungesygdomme i USA.

- Vi syntes ikke, at det ville være rigtigt at dreje fokus over på, at det kun er farligt at bruge e-cigaretter, hvis man bruger dem i kombination med THC, når det ikke er fastslået af de amerikanske myndigheder, siger han til Detektor.

Hvad siger BECIG til kritikken?

Detektors vært Camilla Stampe har talt med BECIG's formand, Michael Larsen.

Michael Larsen, I kritiserer TV2 for at holde deres seere for nar, fordi TV2 ikke fortæller, at de tilfælde, der har været med lungesygdom i USA, handler om illegale e-cigaretter med cannabis og ulovlige olier. Men ved du, at de her tilfælde med lungesygdomme i USA kun handler om cannabis i ulovlige e-cigaretter?

- Ja, det gør vi da, fordi de største stater i USA, som New York og Californien, konkluderer entydigt, at de her tilfælde skyldes THC-olier. Og vi ved også allerede i dag, at otte ud af ti tilfælde i USA på tværs af alle stater er undersøgt, og at det er THC-olierne, der er skyld i det.

Du siger det selv. Det er ikke alle sager.

- Jamen alle sager ovre i USA peger entydigt på, at det er THC. Det er også det, de melder ud derovre. Det er også det, FDA melder ud. Det er klart, at det tager tid. Jo flere sager der kommer, jo længere tid varer det med at undersøge, fordi man skal undersøge alle sagerne til bunds.

Hvordan kan det egentlig være, at I som dansk brancheforening, der arbejder for e-cigaret-producenter, kender årsagerne til sygdommen i USA bedre end de amerikanske sundhedsmyndigheder? Har I adgang til information, som de ikke har?

- Alt det information, der kommer, kan man tage fra de enkelte stater. Vi har mere end 12 års erfaring med de her e-cigaretter.

Vil du afvente, hvad de øverste amerikanske sundhedsmyndigheder når frem til, eller er I ligeglade?

- Det er da ikke noget med, om vi er ligeglade. Vi er meget interesseret i, hvad der foregår på det her marked.

Facebook
Twitter