Detektor: Ghettoområder med mange muslimer har ikke skaffet De Radikale valgsejren

DF's Søren Espersen siger, at han er blevet misforstået.

Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

De Radikale fik fordoblet sine mandater på valgaftenen, og dagen efter kvitterede partiets politiske leder Morten Østergaard med et "TAK, Danmark" på sin Facebook-profil.

Ifølge Dansk Folkepartis Søren Espersen er der dog især én gruppe danskere, som Morten Østergaard kan takke: dem fra de ”muslimske kredse”, hvor det radikale stemmetal – ifølge Espersen – "eksploderede".

Hvad siger Søren Espersen?

I en video på YouTube spørger Søren Espersen: "Hvem organiserede De Radikales muslimske valgsejr...?" Og svaret giver han selv:

– Det var en tordnende sejr, De Radikale fik. Nu er der måske kommet en slags forklaring på det. Jyllands-Posten og også Radio24syv har været i gang med at afdække, hvordan det kan være, at radikale på den måde eksploderede. Eksploderede! Vi har en forklaring på det, for det her er sket i de her muslimske kredse, hvor de radikale for eksempel i bydelen Gellerup i Aarhus er steget fra fem procent til 35 procent. Det er ikke en fremgang. Det er en eksplosion. Det samme har gjort sig gældende i Tingbjerg, i Vollsmose, på Nørrebro – hvor Det Radikale Venstre er tordnet frem, siger han.

Det har vi fundet af

Det er rigtigt, at Radikale Venstre gik markant frem ved flere valgsteder i bl.a. Vollsmose i Odense og Gellerup i Aarhus, som Søren Espersen nævner.

Ved et valgsted i Vollsmose gik partiet frem med 30 procentpoint, og næsten den samme fremgang fik partiet ved et valgsted i Gellerup.

Fremgangen ved de enkelte valgsteder forklarer dog ikke, hvorfor De Radikale generelt fik så stor succes ved valget.

Det fortæller Martin Vinæs Larsen, som er adjunkt og ph.d. på Aarhus Universitet:

– Selv om De Radikale gik meget frem i flere ghettoområder, så ved vi, at de gik frem med 30 procentpoint i de områder, hvor de gik allermest frem. Det svarer til, at det er i omegnen af 10 procent af De Radikales samlede fremgang, som kan forklares af fremgang i ghettoområder, og det er endda højt sat, siger han.

Dykker man ned i de enkelte valgsteder, er det tydeligt, at der er et pænt stykke op til partiets samlede fremgang på mere end 140.000 stemmer i hele Danmark.

Ved valgstedet Camp U i Vollsmose fik partiet i alt 1343 stemmer, og ved et valgsted i Gellerup fik De Radikale 1115 stemmer.

Nørrebro i København hentede partiet denne gang 9.076 stemmer – en stor fremgang i forhold til de 5.065 stemmer i 2015, men stort set det samme som i 2011, hvor De Radikale fik 8.952 stemmer.

Martin Vinæs Larsen forklarer:

– Der bor slet ikke nok mennesker i ghettoområderne til, at det kan forklare fremgangen. I alt bor der ca. 50.000 mennesker i ghettoområder, og De Radikale gik frem med ca. 150.000 stemmer. Derudover ved vi, at der er en del af dem, der bor i ghettoområderne, der ikke kan stemme, fordi de enten ikke har dansk statsborgerskab eller er børn, og vi ved også, at der ikke er lige så mange i de områder, der stemmer, som i resten af Danmark.

Selv om det samlede antal radikale stemmer i ghettoområderne ikke kan forklare partiets generelle fremgang, har stemmerne selvfølgelig alligevel haft betydning for De Radikales valgresultat, forklarer Martin Vinæs Larsen.

Han mener dog stadig, det er vigtigt at huske på, at stemmerne fra ghettoerne langt fra er den vigtigste grund til fremgangen.

– De her ghettoområder er for små, og der bor slet ikke nok mennesker til, at det kan matche den store fremgang, siger han.

Hvad siger Søren Espersen?

Foto: Simon Skipper/Scanpix 2016 (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Søren Espersen, du siger i din video på YouTube, at forklaringen på, at De Radikale er "eksploderet" ved det her valg og er gået så meget frem er, at de har fået flere stemmer i "muslimske kredse". Hvad bygger du det på?

– Nej, sådan har jeg ikke sagt det. Jeg har sagt, at det er de områder – de indvandrertunge områder som Gellerup, Vollsmose, Tingbjerg, Nørrebro osv. – og det ser jeg en samordning i. Det er ikke det, der gør, at De Radikale på landsplan i almindelighed går frem, som de gør.

Men du siger i videoen – jeg citerer: "Her er forklaringen på, hvordan det kan være, at De Radikale på den måde eksploderede. Eksploderede! VI har en forklaring på det, for det er sket i de her muslimske kredse".

– Ja, det er dér, hvor eksplosionen er sket. I de indvandrertunge områder i landet, der er eksplosionen sket.

I Gellerup fik de radikale 959 ekstra stemmer i forhold til sidste valg. I Vollsmose var det 1202 ekstra stemmer. I Tingbjerg 383. Det udgør jo en meget lille del af det samlede antal ekstra stemmer – 150.000 - som de radikale fik?

– Ja, bestemt. Men det er selve springet, der er interessant. Når man går fra to eller tre procent af stemmerne og op til 35 – og nogle steder op til 40 procent i de indvandrertunge områder – så er der en udvikling undervejs.

Når jeg ser din video, så forstår jeg på det, du siger, at du mener, at forklaringen på De Radikales fremgang netop skal findes i de her områder?

– Det misforstår du. Så har jeg ikke udtrykt mig klart nok. Selvfølgelig ved jeg godt, at det jo ikke er nok til, at De Radikale kan få en valgsejr, at de henter det hele hos muslimske kredse. Det har jeg godt nok aldrig ment, og hvis jeg har udtrykt mig klodset, så må jeg tage det på mig.

Efter Detektors interview har Søren Espersen lavet en ny YouTube-video, hvor han fortæller, at hans første video vakte stor opsigt, og at mange enten "har misforstået" det, han har sagt, eller at Espersen ikke har forklaret sig "grundigt nok".

Hør hele interviewet i Detektors nye podcast: