Detektor: Jødisk samfund kalder satire om omskæring antisemitisk - regeringen er tavs

Regeringen afviser at svare på, om hård kritik af omskæring er jødehad.

Statsminister Mette Frederiksen vil indføre en officiel dansk definition på antisemitisme. Her ses hun i en mindehøjtidelighed i Jerusalem den 23. januar, der markerede 75-året for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz. REUTERS/Ronen Zvulun/Pool

Statsminister Mette Frederiksen vil bekæmpe had mod jøder - blandt andet ved at indføre en officiel dansk definition på antisemitisme.

Regeringen indledte sit arbejde ved at mødes med Det Jødiske Samfund i Danmark i november sidste år efter en række tilfælde af hærværk rettet mod jøder.

Det Jødiske Samfund rapporterede i den forbindelse om en stigning i antallet af antisemitiske hændelser i Danmark.

En stor del af stigningen i den seneste rapport handler dog om andet end hærværk – den handler om hård kritik af drengeomskæring.

Blandt andet har Det Jødiske Samfund registreret et satireindslag fra 'Quizzen med Signe Molde' på DR2 som en antisemitisk hændelse.

- Signe Moldes satireindslag var langt over grænsen, og det burde hun slet ikke have haft lov til at sende i Danmarks Radio, siger formand for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein.

Statsministeren har allerede slået fast, at kritik af Israel godt kan være antisemitisme. Spørgsmålet er, om hun også er enig med Det Jødiske Samfund i, at den hårde kritik af drengeomskæring er antisemitisme.

Detektor har i flere uger forgæves forsøgt at få et svar. Statsministeriet henviser til justitsminister Nick Hækkerup og Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus, som begge afviser at stille op til interview på nuværende tidspunkt.

’Almindelig humor’ om jøder går ikke

- Noget af det afgørende er at få besluttet en officiel definition af, hvad antisemitisme er.

Sådan sagde statsminister Mette Frederiksen til Politiken i forbindelse med en tur til Jerusalem i slutningen af januar, hvor hun deltog i en mindehøjtidelighed for ofrene for Holocaust.

I interviewet sagde hun, at regeringen vil indføre en officiel definition på antisemitisme, som skal bruges i en handlingsplan mod antisemitisme.

Statsministeren mener ikke, at man skal give plads til 'almindelig humor og falden på halen-komik', når det drejer sig om jøder, skrev Politiken.

- Jeg er ikke i tvivl om, at der kommer en diskussion omkring det, men det bliver vores afsæt at få vedtaget en definition i Danmark om, hvad antisemitisme er, så det bliver tydeligere, ikke mindst for de myndigheder, der står ude i første led og håndterer det, sagde Mette Frederiksen til Politiken.

Hun vil tage udgangspunkt i en definition på antisemitisme fra organisationen International Holocaust Remembrance Alliance:

'Antisemitisme er en bestemt opfattelse af jøder, der kan udtrykkes som had mod jøder. Retoriske og fysiske former for antisemitisme rettes mod jødiske og ikkejødiske enkeltpersoner og/eller deres ejendom samt institutioner og religiøse samlingssteder, der tilhører jødiske samfund,' lyder definitionen fra International Holocaust Remembrance Alliance.

Det er stadig uklart, hvordan definitionen konkret skal udmøntes i regeringens handlingsplan mod antisemitisme. Statsministeren har indtil videre sagt til Politiken, at definitionen skal bruges af myndigheder til folkeoplysning og uddannelse.

Regeringen har ikke lagt sig fast på, om definitionen også skal indarbejdes i dansk lovgivning, skriver Politiken.

Kalder DR-satire antisemitisk

Statsministerens beslutning om at indføre en officiel definition på antisemitisme kom blandt andet i kølvandet på Det Jødiske Samfunds melding om stigende antisemitisme i Danmark.

- Ud fra de ting vi kan registrere, er det bekymrende, sagde formanden for Det Jødiske Samfund, Henri Goldstein, da trossamfundet udgav den seneste opgørelse over antisemitiske hændelser i Danmark.

Den seneste opgørelse viser en stigning i antallet af registrerede antisemitiske hændelser fra 2017-2018.

- Der er et stort mørketal på det her område, og der er episoder, som vi ikke har kendskab til. Der er også mange episoder, politiet heller ikke får kendskab til. Men rapporten giver et billede af, at der en negativ udvikling, som må tages meget alvorligt, sagde Henri Goldstein om stigningen fra 30 til 45 registrerede hændelser.

Der har været flere eksempler på grove hændelser som overfald og hærværk. En stor del af stigningen – 8 ud af 15 hændelser – handler dog om hård kritik af drengeomskæring.

En af de registrerede antisemitiske hændelser er et satireindslag fra tv-programmet ’Quizzen med Signe Molde’ på DR2. Her opfordrede tv-værten Signe Molde folk til at skrive under på et borgerforslag mod drengeomskæring.

Det Jødiske Trossamfund fremhæver i sin rapport, at Signe Molde blandt andet sagde:

- Hvis du også er blevet filet i forhuden af en gammel mand, så skriv det på #metootissemand.

Derudover har Det Jødiske Samfund i kategorien ’antisemitiske ytringer’ også registreret en række debatindlæg i danske aviser, der blandt andet kalder drengeomskæringer for ’lemlæstelser’, ’vold’ og ’overgreb’.

Se resten af eksemplerne på hård kritik af drengeomskæring til sidst i artiklen.

Det Jødiske Samfund udsendte opgørelsen over antisemitiske hændelser i en pressemeddelelse i forbindelse med en række nye tilfælde af hærværk rettet mod danske jøder sidste år på datoen for Krystalnatten.

I Randers blev en jødisk gravplads skændet. Flere gravsten blev overmalet med grøn graffiti, og nogle gravsten blev også væltet. På en anden jødisk gravplads i Aalborg blev der skrevet ’jude’ med store sorte bogstaver på en mur, og der var flere politianmeldelser af klistermærker, der forestiller nazisternes gule jødestjerner. For eksempel blev der klistret en jødestjerne på et jødisk ægtepars postkasse i Silkeborg.

Hærværket sidste år fandt sted 9. november - datoen for Krystalnatten i 1938, hvor nationalsocialister i Tyskland ødelagde jødiske forretninger og synagoger. Mange jøder blev fængslet og dræbt i den forbindelse.

Er regeringen enig med jødisk samfund?

Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Statsminister Mette Frederiksen er allerede begyndt at konkretisere, hvad der i hendes øjne er antisemitisme.

I interviewet med Politiken blev hun spurgt ind til, i hvilket omfang kritik af Israel kan defineres som antisemitisme.

- Antisemitisme kan sagtens være de ord, der falder om Israel. Omvendt er det selvfølgelig vigtigt at holde fast i, at hvis Israel gør noget, man ville kritisere andre stater for at gøre, skal der selvfølgelig være plads til det, sagde Mette Frederiksen til Politiken.

Men når det kommer til spørgsmålet, om Det Jødiske Samfunds eksempler på hård kritik af drengeomskæring er antisemitisme, vil Socialdemokratiet endnu ikke svare.

- Som sagt er vi i gang med at udarbejde en handlingsplan mod antisemitisme. Herunder en definition af antisemitisme. Når vi er klar med den, deltager jeg gerne, skriver partiets retsordfører, Jeppe Bruus, i en sms til Detektor efter flere ugers korrespondance.

Justitsminister Nick Hækkerup afviser at svare med samme begrundelse.

Ministeren indledte arbejdet med en handlingsplan mod antisemitisme ved at mødes med Det Jødiske Samfunds formand, Henri Goldstein, i slutningen af november.

Henri Goldstein understreger overfor Detektor, at man sagtens kan kritisere drengeomskæring uden at være antisemit.

Men regeringen bør have fokus på, at der kan være antisemitisme i noget af kritikken, siger han.

- Signe Moldes satireindslag var langt over grænsen, og det burde hun slet ikke have haft lov til at sende i Danmarks Radio.

- Når man tager fat på at bekæmpe antisemitismen, så hører det med, men det kun er en lille del af det, siger Henri Goldstein.

Hvad gjorde satireindslaget antisemitisk?

- Det er lang tid siden, jeg har set det. Jeg følte ikke, det var satire. Jeg følte, det var en hån.

- Da man offentliggjorde muhammedtegningerne, blev ytringsfriheden fulgt til punkt og prikke, men det er ikke ensbetydende med, at man skal ytre alt, og Signe Molde burde heller ikke ytre alt.

Hør interviewet med formand for Det Jødiske Samfund Henri Goldstein i den seneste udgave af Detektor:

Antisemitiske ytringer

Det Jødiske Samfund i Danmark har registreret en række eksempler på hård kritik af drengeomskæring som antisemitiske ytringer.

Læserbrev i Ekstra Bladet: ’Jeg skammer mig på de politikeres vegne, som ikke havde nosser til at vedtage et forbud mod omskæring… I er bange, og jeres mangel på mod degraderer mit land til et underkuet uselvstændigt samfund. I er bange for Muhammedkriser, muslimer, amerikanere, jøder og folk med magt…’

Mail til Det Jødiske Samfund (fra samme person, som skrev læserbrevet i Ekstra Bladet): ’Folk der ønsker at skære kropsdele af deres børn, uanset religiøs holdning, er i mine øjne ikke rare mennesker (…) Omskæring er et overgreb på et andet menneske. Og mængden som gør det, retfærdiggør ikke at gøre det. I må komme til fornuft. Vi skærer da ikke i raske børn. Det behøves der ikke at argumenteres for. Det er en menneskeret at være herre over egen krop.’

Debatindlæg i Jydske Vestkysten: ’At jøder og muslimer har omskåret deres små drenge (og piger) i hhv. 1.600 og 1.400 […] år gør ikke forbrydelserne mindre modbydelige og ækle. Vedrørende omskæring er meget sagt om plusser og minusser, men vi mangler handling så vi kan få bragt disse lemlæstelser til ophør i et opbygget og udviklende demokrati.’

Debatindlæg i Politiken: ’Uden omskæring vil jødedommen dø ud i Danmark, postulerer overrabbiner Bent Melchior… Her skyder den gode overrabbiner da vist sig selv i foden. Har en religion, der baserer sig på lemlæstelse af børn, fortjent overlevelse?’

Debatindlæg i Fyens Stiftstidende: ’Tidligere overrabbiner Bent Melchior har udtalt, at det jødiske samfund vil visne bort uden denne barbariske tradition. Dertil er kun at sige: Så lad det visne bort.’

Debatindlæg i BT: ’Jøder skal have lige så meget plads som alle andre religioner til at udleve deres religion – men jødedommen skal ikke hæves over andre minoritetsreligioner… Selvom vi i mange år har været overbeviste om, at vi lever i ”Det Velvidende Vesten”, så bliver jeg i tvivl om dette, hver gang jeg hører om mennesker, der retfærdiggør vold mod børn i religionens navn… Her begynder jeg desværre derfor at tro, at semitiske og islamiske fundamentalister har fået en vis indflydelse på Danmarks indre suverænitet, og det er en skam. Politikerne tør ikke lovgive omkring omskæring, fordi de er bange for at træde jøderne over tæerne.’

Mail til Det Jødiske Samfund med overskriften ’Kønsslagtning’: ’I er bimlende blæste. Hvis man kun kan være en god jøde ved som baby at få slagtet en del af sin penis er I ganske simpelt retarderede. I lever i en helt anden verden og tidsalder. Det er I naturligvis velkomne til at gøre, blot vil jeg foreslå, at I emigrerer til Israel i så fald. Den samme holdning har jeg til muslimer, der for min skyld gerne kan slagte løs i og på hinanden, såfremt det foregår i muslimistan. Jeres oldtidslevn og det gælder begge idiotreligiøse grupper - er bedst tjent med, at I holder jer for jer selv i jeres respektive lande. Hvor I frit kan halal- og kosherslagte samt skære løs i jeres børn. At I ikke er i stand til at tilpasse jer virkeligheden er sørgeligt. I er - sammen med muslimerne - en flok modbydelige menneskeslagtere.’

Konflikt i sexologisk forening: En jødisk kvinde trådte tilbage som formand for en dansk sexologisk forening efter debat om drengeomskæring. Hun blev ifølge Det Jødiske Samfund kaldt ’børnelemlæster’ og en ’del af mørke kræfter’ på Facebook. Og til en generalforsamling i foreningen sagde en fremmødt ifølge Det Jødiske Samfund, at ’jøderne kan gå ad helvede til’.

Brev til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg: En borger skrev til udvalget vedrørende et borgerforslag mod rituel omskæring af drengebørn. Han introducerede sig som ’ekspert i genetik’ og skrev, at folk risikerer at blive en ’belastning for samfundet’, hvis de ’udsættes for det kolossale traume og svigt, det jo er at blive omskåret som spæd’. Han tilføjede, at risikoen for skader på hjernen til gengæld burde være minimale, ’så længe begge forældre kan spore deres jødiske aner tilbage i tiden igennem tilstrækkeligt mange generationer’. Det skyldes, skrev manden, at nogle bestemte gener var ’forsvundet ud af den jødiske befolkning’ efter ’mange års omskæring’. Han konkluderede, at det vil være gavnligt for samfundet, ’hvis omskæring begrænses til kun at være lovligt i befolkningsgrupper, som ikke blander sig genetisk med resten af befolkningen’.

Eksemplerne kan læses i deres fulde længde i rapporten fra Det Jødiske Samfund.