Detektor: Ka’ Taffel tage æren for kvinder i job? Chipsfabrikant tager munden for fuld

På Taffels chipsposer kunne man i julen læse, at de franske kartofler aflastede de hjemmegående kvinder og fik dem ud på arbejdsmarkedet.

(Foto: © Martin Sylvest Andersen, Scanpix)

Den danske kvindekamps historie kan fortælles i store begivenheder.

I 1875 får kvinder ret til at læse på universitetet.

I 1915 giver Rigsdagen kvinderne stemmeret.

Og i 1959 kommer Taffels franske kartofler så på hylderne.

Det sidste kunne man i hvert fald læse på bagsiden af chipsposen, hvis man som mange danskere spiste Taffels franske kartofler til jul.

I 1950’erne går Danmarks kvinder hjemme i køkkenerne og drømmer om at komme ud på arbejdsmarkedet. Men de har travlt med at vaske, skrælle og koge… kartofler. Og de har brug for en vej til at bruge mindre tid i køkkenet, lød det på chipsposen.

Men heldigvis var redningen og friheden lige om hjørnet. Ja, den var faktisk lige nede i posen, kunne Taffel fortælle:

I 1959 kommer Taffel chips ud til de danske hjem som et alternativ til at servere kogte kartofler til middagen, og de spiseklare franske kartofler giver Danmarks kvinder nye muligheder. Vejen til frihed er lagt.

Og det fik Twitter til at gløde. En anonym bruger delte et billede af chipsposen og fik på kort tid hundredvis af likes og delinger.

Og på Twitter var der ikke rigtig nogen, der troede på, at den franske kartoffelrevolution banede vejen for kvindernes indtog på arbejdsmarkedet.

Men på Detektor kan vi selvfølgelig ikke lade være med at spørge nogle eksperter, om Taffel måske alligevel har en pointe?

Og svaret? Ja, det er ikke så overraskende: Nej.

Det har Detektor fundet ud af

(Foto: © EMIL CHRISTENSEN, Scanpix)

Det er ganske rigtigt, at en del kvinder gik derhjemme i 1950’erne, mens manden var på arbejde.

Det er også sandt, at mange kvinder kom ud på arbejdsmarkedet i årene efter, at Taffels franske kartofler kom på markedet i Danmark.

Men det betyder ikke, at danske kvinder bare kunne smide forklædet og tage et arbejde, fordi Taffels franske kartofler ramte hylderne i 1959. Det forklarer Janne Gleerup, der er ph.d og lektor ved Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet.

- Jeg kan ikke hævde nogen forskningsmæssigt underbygget sammenhæng her. Det er en drastisk konklusion at drage på en kompleks proces. Kvinderne arbejdede i mange år på at få en stærkere position både i hjemmet og på arbejdsmarkedet. Der tror jeg, at chipsene spillede en meget beskeden rolle, hvis den overhovedet kan identificeres, siger hun.

Ph.d og forsker i politisk historie ved Aarhus Universitet, Anne Sørensen, giver også Taffels påstand en tur på grillen.

- Jeg tror ikke, at det har været en del af den daglige kost for mange og har ikke betydet nogen særlig lettelse for husmoderen, siger hun.

Der var således ikke mange husstande, der med det samme skiftede de kogte kartofler ud og gik på en fransk kartoffelkur. Grunden til, at kvinderne kom på arbejdsmarkedet, skal i høj grad findes ved at se på Danmarks økonomi i den periode.

- Der blussede en højkonjunktur op på det her tidspunkt. Det skete i sammenhæng med nogle kulturelle bevægelser i samfundet, om at kvinder skulle udvikle deres muligheder og tage større del i samfundslivet. Og de to ting til sammen satte blus under, at kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet, siger Janne Gleerup.

I den højkonjunktur investerede Danmark i industri.

Det betød, at der var mange jobs til rådighed på fabrikkerne. Så mange at de ikke kunne dækkes med mandlig arbejdskraft.

Desuden begyndte den danske velfærdsstat at vokse til det, vi kender i dag.

- Der bliver langt flere jobs i den sektor, der har med børnepasning, sygepleje, ældreomsorg, og undervisning at gøre. Der opstår et helt nyt jobmarked, som kvinder går ind på, forklarer Anne Sørensen.

Desuden er det ifølge Janne Gleerup vigtigt at gøre opmærksom på, at danske kvinder ikke bare var nogle sofakartofler indtil 1960’erne.

- Når det er sagt, skal man huske at mange kvinder allerede var ude på arbejdsmarkedet. Vi har en tendens til at italesætte det som om, at de først dukkede op på det tidspunkt. Og det er jo ikke tilfældet, men der skete et stort ryk i den periode, siger hun.

Hvad siger Taffel til kritikken?

Taffel er ikke vendt tilbage på trods af flere hendvendelser fra Detektor.

Chipsfirmaet har i mellemtiden ændret en reklamefilm på sin hjemmeside, så den ikke længere indeholder påstande om kvinders muligheder på arbejdsmarkedet.

Chipsposen med påstanden er desuden gået ud af produktion før Detektors henvendelse.