Detektor: Kære singlemand - du skal ikke være SÅ bange for hjertedød

Ensomhed blandt mænd er livsfarligt, skriver flere medier. Mindst lige så farligt som rygning og alkohol. Men forskningen bag handler slet ikke om ensomhed.

(Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Scanpix)

90 procent. Så meget større er risikoen for at dø af en hjertesygdom, hvis man er en ensom mand.

Det fortalte flere danske medier på baggrund af et nyt dansk studie. Men forskerne bag undersøgelsen siger nu, at forskningen slet ikke handler om ensomhed - og at de 90 procent er et misvisende tal.

- Vi skulle have været meget mere nøjagtige i vores kommunikation med medierne. Nogle af vores formuleringer har ikke været gode nok, og det er vi rigtig ærgerlige over, fortæller læge og hjerteforsker Magnus T. Jensen til Detektor.

Hvad handler historien om?

Find en samlever, og undgå for alt i verden at bo alene. Sådan lød opfordringen fra Berlingske i en artikel med overskriften: “Ny undersøgelse: Singlelivet er dødsensfarligt”. I artiklen kan man nemlig læse, at en ny undersøgelse viser, at mænd, der bor alene, har cirka 90 procent forøget risiko for at dø af en hjertesygdom - og at ensomhed dermed er lige så farligt som at være aktiv ryger.

Berlingskes historie bredte sig hurtigt til andre medier: "Eneboende mænd har øget risiko for at dø af hjertesygdom", skrev både Kristelig Dagblad og BT.

"Ensomhed er lige så farligt for dit hjerte som rygning og alkohol", lød det hos DR.

Hos TV2 kunne man læse, at "Ensomme mænd risikerer tidlig død".

Og i Politiken lød opfordringen i et læserbrev: "Kære singlemand – det er tid til at gå i panik".

Socialminister Mai Mercado delte også historien med sine Facebook-følgere:

- Ensomhed dræber, så simpelt kan det desværre siges. Det kan f.eks. ses blandt mænd, der bor alene. De har 90 procent forøget risiko for at dø af en hjertesygdom, skrev hun.

Ingen af disse påstande er dog rigtige. Det viser Detektors gennemgang af den undersøgelse, som Berlingske bygger sin historie på.

Det har vi fundet ud af

Knud Juel, professor emeritus i folkesundhed på Syddansk Universitet (t.v.) og Claus Thorn Ekstrøm, professor i biostatistik på Københavns Universitet (t.h.) er to af de i alt syv eksperter Detektor har talt med. (© Scanpix & CRC Press)

Detektor har talt med syv forskellige eksperter i folkesundhed, medicin og statistik, som alle har lignende kritikpunkter.

Først og fremmest kan man ikke bruge undersøgelsen til at sige noget om, hvordan ensomhed påvirker dødeligheden blandt mænd. Det er nemlig slet ikke det, der er blevet undersøgt. Det forklarer professor emeritus i folkesundhed Knud Juel fra Syddansk Universitet:

- Undersøgelsen handler om at bo alene, og det er ikke det samme som ensomhed. Ikke alle, der bor alene, føler sig ensomme. Og omvendt kan man godt føle sig ensom, selv om man bor sammen med andre, siger han.

Det passer altså ikke, når Berlingske og andre medier skriver, at undersøgelsen viser, at ensomhed øger risikoen for hjertedød blandt mænd.

Men det er ikke den eneste forkerte påstand. Man kan nemlig heller ikke konkludere, at mænd, der bor alene, har en øget risiko på 90 procent for at dø af hjertekarsygdomme.

- Det er decideret forkert, siger Knud Juel og forklarer fejlen:

- De 90 procent stammer fra en sammenligning mellem mænd fra socialgruppe 4, som bor alene - og mænd fra socialgruppe 1, som bor sammen med andre. Problemet er, at vi ved, at der er store forskelle mellem socialgruppernes generelle helbredstilstand. Vi ved, at jo højere socialgruppe, man tilhører, jo bedre er helbredet generelt. Derfor skal man sørge for at holde den faktor adskilt fra det, man ellers undersøger.

Det vil med andre ord sige, at en stor del af den øgede risiko for at dø af en hjertesygdom ikke skyldes, at mændene bor alene - men at de tilhører en lavere socialklasse.

Kontrollerer man for mændenes socialklasse, bliver resultatet langt fra lige så opsigtsvækkende. Og læser man selve undersøgelsen, har forskerne faktisk lavet en mere retvisende analyse. Det fortæller Claus Ekstrøm, professor i biostatistik ved Københavns Universitet.

- Her har mænd, der bor alene, en øget risiko for hjertedød på cirka 36 procent, siger han.

Den øgede risiko er altså cirka en tredjedel af de 90 procent, som flere medier berettede om.

Hvad siger Berlingske til kritikken?

Kasper Krogh, redaktionschef for indland og politik på Berlingske (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Berlingske var først med nyheden om singlelivets dødsensfarlige konsekvenser. Ifølge redaktionschef for indland og politik, Kasper Krogh, kommer de forkerte påstande imidlertid ikke fra Berlingske selv, men fra de forskere, der står bag undersøgelsen.

- Hverken ensomhed eller de 90 procent er jo noget, vi selv finder på. Det er noget, vi bliver gjort opmærksomme på af de folk, der står bag undersøgelsen. Hvis de så efterfølgende har ændret i deres konklusioner, så må vi jo se på, om vi skal ændre i vores artikel, siger han.

Kasper Krogh forklarer, at Hjerteforeningen sendte Berlingske en mail, hvori forskerne udlægger undersøgelsens resultater. Her skriver forskerne blandt andet, at undersøgelsen viser, "at det bo alene var ligeså stærk en risikofaktor for hjertedød som at være aktiv ryger (ca. 90% forøget risiko)", og at man i flere lande er begyndt at tænke på "ensomhed og det at bo alene som et health policy problem”.

- Jeg er meget overrasket over, at vi har skrevet noget forkert efter det forløb, jeg har beskrevet for jer, hvor vi bliver kontaktet og får forelagt nogle konklusioner af forskerne, der står bag undersøgelsen, siger Kasper Krogh.

Hvad siger forskerne?

Detektor har også talt med Magnus T. Jensen, en af forskerne bag undersøgelsen. Han indrømmer, at kommunikationen til medierne har været for dårlig, og at forskerne selv har et ansvar for Berlingskes forkerte historie. Detektor har tilbudt Magnus T. Jensen et telefoninterview, men han har i stedet svaret skriftligt på vores spørgsmål.

Hvorfor kobler I undersøgelsen til ensomhed, når undersøgelsen ikke handler om det?

- Det er vigtigt at skelne mellem undersøgelsens baggrund og undersøgelsens resultater. I undersøgelsens baggrund omtaler vi et øget internationalt fokus på ensomhed og et stigende antal personer, der bor alene. I undersøgelsens resultater præsenterer vi vores analyse af sammenhængen mellem at bo alene og en øget risiko for død af hjertekarsygdom.

Mener du stadig, at man kan sige, at det at bo alene er lige så stærk en risikofaktor for hjertedød som at være aktiv ryger - ca. 90 procent forøget risiko?

- Nej. Her har vi simpelthen været for dårlige i vores kommunikation af resultaterne - og det beklager vi. Den 87 procent øgede risiko for hjertedød bygger på sammenligningen mellem samboende mænd i højeste socialklasse og aleneboende mænd i laveste socialklasse - og det er den sammenligning, der svarer til risikoen ved at være aktiv ryger. Betydningen af at bo alene, uafhængig af socialklasse og andre faktorer, er en forøget risiko på 36 procent for hjertedød.

Har I et ansvar for Berlingskes forkerte udlægning af undersøgelsens resultater?

- Ja. Vi skulle have været meget mere nøjagtige i vores kommunikation med medierne. Nogle af vores formuleringer har ikke været gode nok, og det er vi rigtig ærgerlige over. Det er træls, hvis det har mudret det vigtige budskab om at mænd, der bor alene, har en forøget risiko for at dø af hjertekarsygdom sammenlignet med mænd, der er samboende.