Detektor: Karsten Hønge råber 'fantasibeløb' efter Ole Birk Olesens rigtige tal

En enlig kontanthjælpsmodtager med ét barn kan godt få udbetalt 15.100 kroner efter skat.

Karsten Hønge (SF) mener, at Ole Birk Olesen (LA) manipulerer i debatten om kontanthjælpsmodtagere, selv om Ole Birk Olesens tal er korrekte. (Foto: © BAX LINDHARDT, Scanpix)

Er man fattig, hvis man som kontanthjælpsmodtager får udbetalt over 15.000 kroner om måneden?

Den diskussion fortsætter mellem de røde og blå partier - senest i Debatten på DR2. Her fik Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, hård kritik fra SF's beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge.

Anledningen var et nyt midlertidigt børnetilskud, som Socialdemokratiet sammen med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten har indført til familier, der er ramt af kontanthjælpsloftet eller er på integrationsydelse.

Hvad påstår Karsten Hønge?

Ole Birk Olesen refererer til en deltager i Debatten, da han tidligt i programmet siger:

- Annette er enlig mor med ét barn. Hvis du er et gennemsnitligt menneske, så har du – efter din skat er betalt – 15.100 kr. at bruge af om måneden, når alt er regnet sammen.

Men så hiver Karsten Hønge nogle papirer frem fra inderlommen, og da han får ordet, svarer han Ole Birk Olesen sådan her:

- En anden skrøne er det her med, hvad man har til rådighed. Se her står jeg med et papir, som din egen minister Troels Lund Poulsen, mens du var regering, sagde, at man har til rådighed.

- Jeg ved ikke, hvad det er for et fantasibeløb, du havde fundet frem til. Her har vi en enlig med ét barn, som har – afhængig af situationen – 7.600 eller 6.900 kr. til rådighed. Tag det med hjem, Ole Birk Olesen.

Hvad har Detektor fundet ud af?

Både Ole Birk Olesen og Karsten Hønge refererer til tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Forskellen er bare, at Ole Birk Olesens 15.100 kroner er det beløb, som en enlig kontanthjælpsmodtager med ét barn kan få udbetalt efter skat.

Karsten Hønge bruger derimod tallet for, hvad en enlig kontanthjælpsmodtager kan have til rådighed efter huslejen er betalt.

Kristian Kongshøj, som er velfærdsforsker ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, bekræfter, at begge politikeres tal er rigtige.

Han tilføjer, at det dog stort set kun er børnefamilier, der når op på de omkring 15.000 kr. inklusiv boligsikring og børnepenge efter skat, og at mange kontanthjælpsmodtagere får udbetalt et lavere beløb.

Tallenene fra Beskæftigelsesministeriet er derfor heller ikke udtryk for en gennemsnitlig indtægt for kontanthjælpsmodtagere, sådan som Ole Birk Olesen siger i Debatten.

Tallene er blot eksempler på, hvad man som familie kan modtage af forskellige ydelser.

Det ændrer dog ikke ved, at Ole Birk Olesens tal hverken er "en skrøne" eller et "fantasibeløb", som Karsten Hønge påstår.

Holder Karsten Hønge fast i sine beskyldninger?

Karsten Hønge, du siger til Ole Birk Olesen, at de tal han bruger, er en skrøne. Men de tal, Ole Birk Olesen bruger, er helt rigtige. Hvorfor kalder du dem for en skrøne?

- Fordi Ole Birk Olesen puster til den skrøne i befolkningen om, at de her mennesker har ufatteligt mange penge, som de så i øvrigt kan vælte sig i.

Men du kigger på, hvad deres indkomst er, efter de har betalt husleje. Ole Birk Olesen kigger bare på tallene, før de har betalt husleje. Hans tal er jo helt rigtige.

- Jo, men det er jo rigtigt. Det er jo indlysende, at de tal, jeg lægger frem, er efter huslejen er betalt.

Der er heller ikke nogen, der angriber dine tal. Jeg spørger bare, hvorfor du kalder Ole Birk Olesens tal for et fantasibeløb?

- Fordi jeg synes, det bidrager til den manipulation af debatten og drejning af debatten i retning af, at man ser den her enlige forsøger sidde derhjemme med 15.000 kroner i hænderne. Det har de ikke. Det er en fantasi.

Kunne man ikke argumentere for, at det er dig, der manipulerer debatten ved at stå og sige, at nogle tal er opdigtede, selv om de er rigtige?

- Ej, jeg sagde nu ikke, at de var opdigtede.

Du kalder dem en skrøne. Definitionen på en skrøne er, at det er noget, der er opdigtet. Og du står og siger til Ole Birk Olesen, at hans tal er en skrøne. Det kunne man egentlig godt tolke som om, at det er dig, der manipulerer.

- Nu stod vi ikke med en dansk fremmedordbog ved hånden, så vi kunne ikke direkte lave en fuldstændig definition.

Men det ændrer jo ikke ved, at Ole Birk Olesen har ret, når han siger, at der er enlige forsørgere, der får udbetalt 15.000 kroner efter skat.

- Ja, lige så vel som at det er fuldstændigt rigtigt, at det kun er det halve, de sidder tilbage med, når de har betalt huslejen.

Ja, men Ole Birk Olesen angriber jo heller ikke dine tal. Det er dig, der kalder hans tal for et fantasibeløb. Er det ikke en ret grov anklage at komme med mod sin kollega at sige, at han bruger forkerte tal, selv om de faktisk er rigtige?

- Jeg sagde faktisk ikke, at det var forkerte tal.

Du kalder dem for en skrøne og et fantasibeløb. Skrøne og fantasibeløb er vel en rimelig hård anklage.

- Ja, det synes jeg egentlig også, det er, for jeg synes, at det er en måde at manipulere debatten på og dreje debatten væk fra den virkelighed, som de her mennesker lever i. Og det er at leve for det halve.

Burde du ikke sige til Ole Birk Olesen, at han faktisk har ret i sine tal?

- Jeg synes, det er at manipulere debatten og dreje debatten væk fra den virkelighed, som de her mennesker lever i at påstå, at de har 15.000 om måneden. Det har de ikke. De har det halve.

Når de har betalt deres husleje.

- Ja.

Hør hele interviewet, når Detektors podcast udkommer fredag morgen.