Detektor: Kolding-borgmester forsvarer 'åbenlys ulovlig beslutning' om valgplakater

En fuldstændig selvbestaltet tilladelse, siger borgmesteren.

Tre gange har politikerne i Kolding aftalt at bryde reglerne for ophængning af valgplakater. Borgmester Jørn Pedersen mener, at han skal overholde loven, "hvor det giver mening". (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Loven er klar.

De håbefulde kommunalvalgskandidater må hænge valgplakater op fra klokken 12.00.

Men i Kolding begyndte partierne klokken 07.00.

For "et par måneder siden" aftalte byrådets partier nemlig at tyvstarte fem timer tidligere end resten af landet, siger Koldings borgmester Jørn Pedersen (V) til Detektor.

Aftalen findes ikke på skrift, og borgmesteren understreger flere gange, at den er indgået uden om det formelle byrådsarbejde.

- Vi kan jo ikke lave en officiel vedtagelse af noget, som man officielt ikke må. Så det var selvfølgelig en helt uofficiel drøftelse, siger Jørn Pedersen.

Det er "torskedumt" og et helt åbenlyst lovbrud, vurderer kommunalvalgsforsker Roger Buch.

- Det er da virkelig godt, man ikke har truffet beslutningen på et byrådsmøde, for det er en åbenlyst ulovlig beslutning, siger kommunalforsker Roger Buch, der er ph.d. og forsker ved Danmarks medie- og journalisthøjskole.

Eva Kjer Hansen (V) og Villy Søvndal (SF) stiller op til borgmesterposten i Kolding. Også deres valgplakater kom for tidligt op. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Pisse over kors

Selvom aftalen ifølge borgmesteren er indgået for flere måneder siden, kan man på Kolding Kommunes hjemmeside læse, at ophængning af valgplakater først må ske fra klokken 12.00.

Og i et referat fra Koldings byråd to uger før valget står der, at valgplakaterne skal sættes op i overensstemmelse med loven.

Men indadtil var planen altså en anden.

Det er ifølge borgmesteren tredje gang, at Koldings folkevalgte laver deres egne regler for ophængning af valgplakater.

Det er partierne, der allerede er repræsenteret i byrådet, der har indgået aftalen. Kun byrådsmedlem for Radikale Venstre, Merete Due Paarup, var ikke til stede på det uofficielle møde.

- Man har tilsyneladende lavet en 'Vi-pisser-over-kors'-aftale, siger hun.

Hvorfor har du ikke selv undersøgt det?

- Jeg har overhovedet ikke sat spørgsmålstegn ved det. Det må jeg bare sige. Hvis jeg havde været opmærksom på det, havde jeg nok sagt, at vi holder os til loven.

Flere kandidater, der ikke allerede er valgt til byrådet, fortæller til Detektor, at de først fik besked om aftalen halvandet døgn før, at de første lygtepæle blev pyntet.

Kristendemokraterne og Nye Borgerlige modtog en e-mail, mens kandidaten for listen ‘Kryds for Kolding’ blev orienteret i en messengerbesked på Facebook.

Simon Maegaard, der er opstillet for lokallisten, vidste ikke, at partierne ifølge borgmesteren har lavet aftalen for “et par måneder siden”.

- Det er da en lille smule skræmmende, siger han.

Borgmester Jørn Pedersen (V) gav den lokale kandidat Simon Maegaard besked over Facebook om, at de politiske partier i byrådet havde aftalt at bryde reglerne for ophængning af valgplakater.

På eget ansvar

Det undrede Simon Maegaard, at byrådets partier “bare” kunne ændre reglerne.

Men det kan partierne heller ikke.

Selvom borgmesteren skriver til kandidaterne, at der er indgået en aftale, tilføjer han også, at det er på eget ansvar.

- Det er vigtigt at understrege, at det ikke er en formel beslutning omkring ophængningstidspunktet, det er det enkelte partis eget ansvar, skriver borgmesteren i e-mailen.

Reglerne om ophængning af valgplakater hører under Vejdirektoratet. Til Detektor oplyser de, at den uofficielle aftale mellem partierne ikke er i overensstemmelse med reglerne.

Vejdirektoratet kan dog ikke gøre noget ved, at partierne i Kolding har besluttet at hænge op før tid.

Det er Kolding Kommune selv, der skal sørge for, at vejlovgivningen bliver overholdt i Kolding Kommune.

Kommunal påmindelse

Detektor har spurgt chefen for den ansvarlige forvaltning i Kolding Kommune, om hun kendte til aftalen mellem partierne.

Det gjorde hun ikke, skriver by- og udviklingsdirektør Merete Dissing i en mail til Detektor. Hun vil nu oplyse politikerne om loven.

- Vi vil naturligvis gøre byrådet opmærksom på til næste gang, at vejloven ikke giver hjemmel til, at kommunerne kan dispensere fra reglerne, hverken i forhold til kommunalvalg eller til andre valg.

Ifølge Roger Buch er det en aftale, der udstiller lokalpolitikerne som nogen, der ikke selv tager reglerne alvorligt, og det kan give bagslag, vurderer kommunalforskeren.

- Hvordan skal kommunen og kommunalpolitikerne, borgmestrene og udvalgsformændene så stå med stramme miner og kigge på borgerne og sige til dem “Det er meget vigtigt, at I overholder reglerne”?

Politisk selvjustits

Detektor har spurgt borgmester Jørn Pedersen (V), om han synes, det er vigtigt, at han som borgmester overholder loven.

- Det kan du tro, jeg synes, er rigtig vigtigt, at jeg går foran som et godt eksempel. Der hvor det giver mening, siger han.

Da Detektor spørger, hvem der har givet politikerne lov til at bryde reglerne, svarer borgmesteren, at det er der ingen, der har.

- Det er en fuldstændig selvbestaltet tilladelse, partierne har givet hinanden, siger Jørn Pedersen til Detektor.

Jørn Pedersen vil dog ikke kalde aftalen for et lovbrud.

Anerkender du, at I ikke har fulgt loven?

- Nej, for jeg anerkender ikke præmissen, I har stillet op. Det her er ikke noget, kommunalbestyrelsen har vedtaget, eller som byrådet har drøftet. Selvfølgelig kan byrådet ikke tilsidesætte lovgivningen, siger borgmesteren.

Men det er altså præcist det, politikerne har gjort.

Synes du, det er helt uproblematisk, at I har hængt valgplakater op kl. 7, selvom det bliver kaldt et “åbenlyst lovbrud”?

- Jeg synes, det er langt mere problematisk, at man tvinges til i gåseøjne - for det kan man selvfølgelig vælge at lade være med, men det er der jo ikke nogen, der gør - at man skal hænge valgplakater op, hvor det generer allermest, og hvor det udgør den største risiko. Det, synes jeg, er problematisk, og det bør man få ændret i loven.

Jørn Pedersen har kontaktet Transportministeriet og bedt om at få reglerne ændret. Det skriver han også i mailen til kandidaterne, at han vil gøre.

Transportministeriet kan dog ikke egenrådigt ændre loven. Ministeriet kan heller ikke give Kolding tilladelse til at hænge plakater op tidligere.

Transportministeriet oplyser, at de har modtaget henvendelsen fra borgmesteren, og at de vil besvare ham, før de udtaler sig yderligere til pressen om den konkrete sag.

Hør hele denne uges Detektor her.

FacebookTwitter