Detektor: Kun én svensker havde klaget, da svensk minister skældte danske turister ud

Sveriges udenrigsminister hævdede, at hun havde fået "rigtig mange mails" om danskeres opførsel.

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, siger i et interview til Dagens Nyheter, at hun får 'rigtig mange mails' om danske turister, der bryder svenske corona-regler. Detektor har fundet frem til én mail. (Foto: 10040 Anders Wiklund/TT © Scanpix)

Den svenske udenrigsminister, Ann Linde, er ikke imponeret af danske turisters opførsel.

Hun får "rigtig mange mails" om danskere, der bryder Sveriges corona-retningslinjer. Det kunne Dagens Nyheter fortælle i sidste uge.

- Vi får rigtig mange mails om, at der kommer folk fra Danmark, som ikke respekterer den sociale distance og flytter borde sammen på restauranter og alt muligt, sagde hun.

Interviewet blev også bragt i Politiken.

I virkeligheden har udenrigsministeren dog kun modtaget én mail om de danske turisters opførsel i Sverige.

Bekymret Malmø-borger

Detektor har bedt om aktindsigt i de "rigtig mange mails", som udenrigsminister Ann Linde har modtaget om danske turister, der blæser på coronareglerne i Sverige.

Det svenske udenrigsministerium har sendt i alt elleve mails til Detektor.

De har både svenske og danske afsendere og er sendt i perioden fra den 13. maj til den 14. juni.

Kun én mail handler om danskere, der ikke følger reglerne. Den er skrevet af en bekymret Malmø-borger den 21. maj:

"Hej! Jeg bor i Malmø og støder dagligt på mange danskere i vores butikker, caféer, restauranter. I weekenden endte der desuden et antal danskere i detentionen her??? Mange af dem, som kommer her, følger desuden ikke rådene om at holde afstand," står der i mailen.

Ingen af de øvrige mails påtaler danske turisters opførsel.

Der står heller ikke noget i de elleve mails om, at danskerne "flytter borde sammen på restauranter og alt muligt", som udenrigsminister Ann Linde siger i Dagens Nyheter.

Undrer sig over svensk grænseåbning

De resterende ti mails handler om grænseåbningen mellem Sverige og Danmark.

Flere undrer sig over rimeligheden i, at den svenske grænse er åben for danske turister, mens svenskerne ikke kan rejse den anden vej over Øresund.

"Danskerne må gerne rejse til Sverige, men svenskere må ikke rejse til Danmark, hvordan kan det være sådan?" skriver en borger eksempelvis til ministeren.

"Danskerne kommer her, går på McDonalds, spiller golf, handler i Väla (svensk supermarked, red.), tanker bilen og kører videre til Bornholm. Ingen svenskere må tage til Danmark. Kommentar?" skriver en anden.

Ann Linde har også modtaget en mail fra en dansker, der er bosiddende i Helsingborg:

"Hej Ann. Jeg holder helt med det danske synspunkt om ikke at tillade svenskere at rejse ind i Danmark. Sverige har helt tabt kampen mod Covid-19," skriver danskeren i sin mail.

Hvad siger den svenske udenrigsminister?

Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, mener ikke, citatet i Dagens Nyheter er helt præcist. (Foto: Lehtikuva © Scanpix)

Det har ikke været muligt at få et interview med den svenske udenrigsminister Ann Linde.

I en mail til Detektor forklarer en pressemedarbejder i det svenske Udenrigsministerium, at ministeren ikke er citeret "præcist" af Dagens Nyheter.

Pressemedarbejderen vil dog ikke kalde det en fejlcitering. Citaterne har nemlig været til godkendelse ved ministeren.

Men ifølge pressemedarbejderen sagde Ann Linde i virkeligheden følgende:

"Hvis de skal komme her, kræver det, at de følger reglerne. Både jeg og minister for nordisk samarbejde Anna Hallberg har fået rigtig mange mails og sådan, som siger, at der kommer folk fra Danmark og sådan, som ikke respekterer den sociale distance og flytter borde sammen på restauranter og alt muligt - folk udtrykker virkelig deres bekymringer".

I citatet, der blev bragt i Dagens Nyheter, fremgår det ikke, at ministeren også taler om mails, der er sendt til minister for nordisk samarbejde Anna Hallberg.

Det fremgår heller ikke, at Ann Linde flere gange sagde "og sådan".

Ifølge ministerens pressemedarbejder er det ellers en vigtig detalje. I denne sammenhæng skal "og sådan" nemlig forstås som "blandt andet".

"Hun taler blandt andet (talesproget 'og sådan') om mails til hende OG minister for nordisk samarbejde Anna Hallberg og blandt andet om danskere - altså alle turister," skriver han.

Udover mails bygger Ann Lindes udtalelser om danske og andre turisters opførsel også på "samtaler, sociale medier, medier og personlig kontakt med bekendte og venner".

Det er altså derfra, ministeren har hørt om borde, der bliver rykket sammen på svenske restauranter, forklarer pressemedarbejderen.

Detektor har spurgt både udenrigsminister Ann Linde og minister for nordisk samarbejde Anna Hallberg, hvor mange mange mails de har fået om turisters generelt dårlige corona-opførsel i Sverige.

Ingen af de to er vendt tilbage på Detektors henvendelse inden artiklens deadline.

FacebookTwitter