Detektor: Lene Rishede Hansen blev udsat for 3F-chikane i lufthavnen

Lufthavnsansat blev presset af 3F-tillidsmand i Kastrup, fordi hun ikke var 3F'er.

Lene Rishede Hansen var ansat i Kastrup Lufthavn i 2006. (Foto: PRIVAT © privat)

Da Lene Rishede Hansen arbejdede med at gøre rent i fly i Københavns Lufthavn, blev hun presset af en tillidsmand fra 3F. Årsagen var, at hun ikke var medlem af fagforeningen.

Presset fandt ifølge Københavns Byret sted tilbage i 2006, men er blevet aktuelt, efter at flere nye sager om chikane og mobberi blandt ansatte i lufthavnen er kommet frem. Det går igen i alle sagerne, at ansatte er blevet mobbet eller chikaneret af 3F-ansatte.

Lene Rishede Hansen fortæller i dag til Detektor, hvordan hun under sin ansættelse i 2006 blev frosset ude, fordi hun ikke var medlem af 3F.

- På et tidspunkt kommer en af mellemlederne og siger: Vi har et problem. Folk vil ikke arbejde, hvis du er på arbejde. De vil simpelthen ikke køre med dig, siger hun.

Lene Rishede Hansen vender vi tilbage til.

Hvad har Detektor undersøgt?

Detektor er gået inden i sagen, fordi vi har undersøgt, om det var korrekt, da lokalformand hos 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen, i begyndelsen af september i år kom med denne udtalelse til medierne:

- Jeg har aldrig oplevet sådan noget før, sagde Henrik Bay-Clausen foran Arbejdsretten 11. september.

Henrik Bay-Clausen henviste til, at en SAS-ansat i bagageafdelingen i Kastrup Lufthavn var blevet truet til at melde sig ind i 3F.

På en lydfil, som Berlingske har lagt ud, kan man høre, hvordan den ansatte bliver kaldt for "klam" og får at vide af en 3F-ansat, at "du retter dig efter vores lov herude".

Hvad har Detektor fundet ud af?

Det viser sig altså, at chikane-sagen fra begyndelsen fra september ikke er enestående, når det handler om arbejdsforhold i Kastrup Lufthavn.

TV Avisen fortalte i aftes om en ny sag, der handler om to bagagemedarbejdere, der er blevet mobbet i lufthavnen af 3F-ansatte.

Og nu kan Detektor så fortælle om Lene Rishede Hansens sag, der blev presset, fordi hun ikke var medlem af 3F.

Lene Rishede Hansens historie

Lene Rishede Hansen var ansat i Kastrup Lufthavn fra maj 2006 til september 2006, hvor hun blev fyret af SAS.

Lene Rishede Hansen lagde sammen med Danmarks Frie Fagforening efterfølgende sag an mod SAS, fordi hun mente, at fyringen skete, fordi hun ikke var medlem af 3F og dermed var ulovlig.

Københavns Byret mente dog ikke, at Lene Rishede kunne bevise, at SAS’s ledelse fyrede hende, fordi hun ikke var medlem af 3F. Derfor tabte hun.

Men retten fastslog i dommen, at Lene Rishede Hansen under sin ansættelse var blevet udsat for et pres i lufthavnen fra en tillidsmand fra 3F.

- Det lægges endvidere til grund, at tillidsmanden pressede på over for sagsøger, står der i rettens begrundelse i sagen.

Det fremgår af Lene Rishede Hansens eget vidneudsagn fra retten, at de andre ansatte ikke ville arbejde sammen med hende, og at hun på et tidspunkt oplevede, at nogle kolleger fik hende flyttet til et andet hold.

Lene Rishede Hansen beskrev også for retten, hvordan hun jævnligt modtog negative kommentarer om sit manglende medlemskab af 3F, og hvordan tillidsmanden opsøgte hende, når hun var alene, og ofte var direkte aggressiv over for hende.

I retten fortalte Lene Rishede Hansen desuden, at hun allerede på et introkursus fik at vide af en tillidsmand fra 3F, at hun ikke kunne deltage i resten af kurset, medmindre hun meldte sig ind i 3F. Og hun fik også at vide, at hun "ikke bare kunne gøre, som hun ville, for så ville hun blive frosset ud af SAS", som det står i retsdokumenterne.

I dag er Lene Rishede Hansen iværksætter, men husker flere episoder fra 2006, hvor hun følte sig frosset ud under sin ansættelse i lufthavnen.

I løbet af de fire måneders ansættelse oplevede Lene Rishede Hansen for eksempel flere gange, at folk forlod rummet, når hun kom ind, fortæller hun til Detektor.

- Pludselig står vi mange mennesker i hallen og venter på den ene eller anden udkørsel, og der blev jeg nogle gange bedt om at gå ud.

- Det var også sådan noget med, at de andre gjorde udstyr klar til hinanden, og jeg mødte altid op til en møgbutik. Selvfølgelig gjorde jeg det. Der var ikke nogen grund til at hjælpe hende, de ikke kunne lide.

Har du ikke bare været nærtagende og bidt mærke i noget, som måske i virkeligheden ikke var så slemt?

- Jo, det tænkte jeg i starten, men da der så blev sat ord på, og det var “nej, jeg vil ikke køre med dig”, så tænkte jeg, at det kan da ikke passe det her.

For Lene Rishede Hansen var der kun tale om et kortvarigt sommerjob, men hun fortæller i dag, at hun ofte havde “svedige håndflader” og var nervøs, når hun mødte på arbejde i lufthavnen, fordi hun ikke vidste, hvad der ventede hende.

- Det kræver jo, at man har overskuddet til at stå ved sine ord.

Hvad siger formanden for 3F Kastrup?

Henrik Bay-Clausen, medlem af 3F's hovedbestyrelsen og leder af 3F Kastrup.

Detektor har interviewet formanden for 3F Kastrup, Henrik Bay Clausen, for at høre, om han fortsat står ved, at han ikke har hørt om lignende sager udover den, der kom frem i begyndelsen af september.

Henrik Bay-Clausen, i 2007 var du lige tiltrådt som formand for 3F Kastrup, og i samme periode kører der en sag med en tidligere ansat, der påstår, at hun har været udsat for chikane, fordi hun ikke var medlem af 3F. Har du hørt om den sag?

- Ja, det har jeg. Det er jo en 13 år gammel sag, og det var i øvrigt en sag, som 3F ikke var en del af (Lene Rishede Hansen anlagde sag mod SAS og ikke 3F, red.) men jeg har da hørt om den.

Den tidligere ansatte fik direkte at vide, at folk ikke ville arbejde sammen med hende, og der er en tillidsmand, der opsøger hende hver uge, fordi hun ikke er med i den rigtige fagforening. Det virker til, at strategien i den her sag er fuldstændig den samme som den sag, der kører nu - nemlig at der er en medarbejder der bliver chikaneret, fordi hun ikke er med i den rigtige fagforening.

- I den aktuelle sag er der absolut ingen strategi. Det er en samtale, der går fuldstændig af sporet, og hvor en person med egne ord taber sutten og mister overblikket. Det tror jeg ikke, at der var noget i nærheden af i den 13 år gamle sag.

Men der er en ansat, som ikke er medlem af 3F, og det fører til chikane på arbejdspladsen.

- Nu blev jeg spurgt om, hvorvidt jeg har oplevet noget lignende, som det vi havde hørt her, og det har jeg ikke hørt nogensinde - ikke i nærheden af det. Men der kan sagtens være vedholdende argumentation, og det har der sikkert været både før og siden.

Men er kernen af de her to sager ikke det samme? Handler det ikke om en ansat, der bliver frosset ud af en arbejdsplads, fordi vedkommende ikke er medlem af 3F?

- Altså, det jeg blev spurgt om, da jeg kom ud af Arbejdsretten, var, om jeg havde oplevet noget lignende. Og jeg har ikke oplevet noget lignende overhovedet. Men selvfølgelig er der hver dag tillidsfolk rundt omkring på arbejdspladser - ikke kun i vores fagforening - der tager snakke med nye kolleger om at blive medlem af den respektive fagforening.

Lene Rishede Hansen fortæller, at hun har været udsat for at blive frosset ude, og folk siger direkte til hende, at de ikke vil arbejde sammen med hende, og hun får gentagne gange at vide – ofte aggressivt – at hun skal være medlem af 3F. Når du hører de her beskrivelser, hvad tænker du så?

- Jamen, man kan jo ikke tage folks følelser fra dem. Det kan være, der ikke har været en rar stemning. På en arbejdsplads oplever man kolleger, der argumenterer og diskuterer, og også hver uge en, der siger ”Skulle du ikke være medlem af denne eller hin fagforening?” Det, synes jeg, er inden for skiven.

Vil du stadig holde fast i, at du aldrig har hørt om den type metoder, man hører om i den lydoptagelse, der er kommet frem nu?

- Jeg vil holde fuldstændig fast i, at det, vi hører på den lydoptagelse, har jeg aldrig hørt før, og jeg håber aldrig, jeg kommer til at høre om det igen.

Har du hørt om den type metoder før?

- Pas.

Er det et ja eller et nej?

- Ikke i vores verden.

Du har aldrig hørt om den type metoder før i 3F Kastrup?

- Overhovedet nogen steder. Med at råbe ad folk og stå og… nej slet ikke.

Hør hele Detektors interview med formand for 3F Kastrup Henrik Bay-Clausen her:

FacebookTwitter