Detektor: Liberal Alliance indrømmer 'pinlig' regnefejl - rammer 600 mio. kr. skævt

Partiet overdriver effekten af at nedsætte dagpenge til nyuddannede.

Formand for Liberal Alliance Alex Vanopslagh diskuterede partiets forslag om at sænke dagpengesatsen for dimittender med Folketingets partier i starten af februar. Forslaget blev bakket op af Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Nyuddannede akademikere skal fremover nøjes med 8.500 kroner i stedet for 13.500 kroner i dagpenge.

Det mener Liberal Alliance, som i starten af februar præsenterede et beslutningsforslag i Folketinget.

- Det vil frigøre to milliarder kroner af skattekronerne, fordi vi sparer nogle penge, som vi ikke længere giver til nogle af de mest privilegerede og ressourcestærke grupper i det her samfund, som er på dagpenge, sagde Alex Vanopslagh fra talerstolen i Folketinget.

- Og det vil sikre, at ud af de 20.000 ledige akademikere, der er i dag, vil 6.000 af dem komme i arbejde.

Facebook brugte Alex Vanopslagh samme tal.

Blander tingene sammen

De tal, Liberal Alliance bruger, er sådan set rigtige nok. De handler bare ikke om at sænke dimittendsatsen, men om helt at afskaffe den.

Da Detektor kontakter Alex Vanopslagh og spørger ind til beregningerne, svarer han, at partiet har lavet en regnefejl.

- Det er selvfølgelig en pinlig fejl - vi bryster os ellers af at have styr på tallene, skriver han.

Alex Vanopslagh forklarer, at partiet ved en fejl har brugt tallene for en afskaffelse af dimittendsatsen. En afskaffelse ville ifølge Finansministeriet få 6.000 flere personer i arbejde og spare staten for to milliarder kroner.

Men ser man på effekten ved at nedsætte dimittendsatsen, som Liberal Alliance foreslår, så er de rigtige tal 4.400 ekstra beskæftigede og en besparelse på 1,4 mia. kroner.

Det bekræfter finansminister Nicolai Wammen (S) i et svar til Alex Vanopslagh.

Hvad siger Liberal Alliance?

Joachim B. Olsen var tidligere medlem af Folketinget for Liberal Alliance. Nu arbejder han som politisk konsulent for partiet. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Detektor bliver efterfølgende ringet op af tidligere folketingsmedlem Joachim B. Olsen, som har lavet beslutningsforslaget. Han er i dag ansat som politisk konsulent for partiet.

Joachim B. Olsen forklarer, at partiet havde overvejet to forskellige forslag. I det ene ville de sænke dimittendsatsen til SU-niveau. I det andet ville de helt afskaffe dimittendsatsen.

- Fejlen består i, at vi har skrevet tallene for en afskaffelse af dimittendsatsen ind, da vi ændrede beslutningsforslaget til, at det kun var en sænkelse til SU-niveau. Det var selvfølgelig en klar fejl, som jeg er glad for, at I har gjort os opmærksom på, siger han.

På Detektor har vi fået mange tips om ting, du har sagt, og du har meget ofte ret. Bare ikke den her gang. Er du ved at falde af på den?

- Nej, det tror jeg ikke, jeg er. Jeg går meget op i, at de ting, jeg skriver og siger, er faktuelt rigtige. Her er der simpelthen tale om, at jeg blander tallene fra to forskellige forslag sammen.

- Oprindeligt havde vi besluttet os for, at vi ville gå ind for en fjernelse, og det blev så ændret til, at det skulle være en sænkelse. Jeg får ikke ændret tallene i forslaget, og det er selvfølgelig min fejl. Det var en forglemmelse, og det var selvfølgelig ikke godt nok.

Det kan jo ske for selv den bedste.

- Åbenbart, ja.