Detektor: Løkke har fået mest taletid indtil nu. Og Paludan er lige i hælene på Mette Frederiksen i kampen om omtale

Løkke fik mest taletid i begge partilederrunder. Udlændinge, klima og EU er top-emner. Og Paludan er lige i hælene på Mette Frederiksen i disciplinen medieomtale.

(Foto: © Ida Marie Odgaard, Scanpix)

De næste fire uger vil Detektor i samarbejde med Roskilde Universitet og Infomedia undersøge, hvordan valgkampen udspiller sig i både de traditionelle medier og på de sociale medier.

I spidsen for projektet står Mark Blach-Ørsten, professor med særlige opgaver, og studielektor og ph.d.-studerende Mads Kæmsgaard Eberholst fra Roskilde Universitet.

Her er fem pointer fra valgkampens første dage, optalt frem til klokken 8.00 lørdag morgen, her den 11. maj.

1

Lars Løkke og blå blok fylder mest

I de første døgn af valgkampen er det især statsministeren og blå blok, der har fået mest omtale i medierne. Faktisk er 62 procent af medieomtalen gået til blå blok, viser analysen.

29 procent af mediernes omtale er af statsministeren, mens Mette Frederiksen fylder 17 procent - og lige derefter ligger Rasmus Paludan med 12 procent af omtalen.

Ifølge Mads Eberholst er det ikke overraskende, at statsministeren lige nu overskygger sine kollegaer i medierne.

– Det hedder regeringsbonus. Det vil sige, at hvis du er den siddende regering, så er du mere tilbøjelig til at være i medierne helt generelt. Og den bonus fortager sig henover valgkampsperioden og bliver til sidst mere eller mindre udlignet, siger han.

Om den store omtale af Rasmus Paludan siger Mads Eberholst:

– Vi kan konstatere, at hans præsens i især de traditionelle medier er noget oppustet i forhold til, hvad den måske burde være. Og især i forhold til hvad partiets størrelse måske dikterer, hvis vi ser på de andre små partier.

Der er dog en klar forskel på, hvor meget partilederen og emnet fylder hos politikerne og hos vælgerne, fortæller Mads Eberholst:

– På de sociale medier taler politikerne enormt lidt om flygtninge og Rasmus Paludan i særdeleshed. Og publikum taler forholdsvis meget om flygtninge og Rasmus Paludan i særdeleshed.

2

Udlændinge, klima og EU i top

Kigger vi på hvilke emner, der har fyldt mest i valgkampens første dage, så ligger udlændingepolitik og klima/miljø helt i top sammen med EU.

I grafen kan man se, hvordan partierne er forbundet til de forskellige emner i de traditionelle medier. På den måde kan man få en idé om, hvilke emner de enkelte partier taler mest og mindst om.

3

Lars Løkke havde suverænt mest taletid

Både i partilederrunden på DR1 og på TV 2 var det statsminister Lars Løkke Rasmussen, der fik suverænt mest taletid, viser en optælling foretaget af Detektor. Hans forspring var størst i den første partilederrunde på DR, hvor henholdsvis Kristian Thulesen Dahl, Nicolai Wammen og Rasmus Paludan fulgte efter – alle med mere end fem minutters taletid.

I den efterfølgende partilederrunde på TV 2 fik alle partiledere, med undtagelse af Pernille Vermund, lov at tale længere end på DR, da hele debatten varede længere. Her var det dog Alternativets Uffe Elbæk, der var i hælene på Statsministeren og fik næstmest taletid. Derefter kom Nicolai Wammen og Anders Samuelsen, mens Kristian Thulesen Dahl i aftenens anden partilederrunde blev overhalet af Rasmus Paludan.

Retter man blikket mod dem, der fik færrest ord indført, kom Klaus Riskær Pedersen nummer sjok i begge partilederrunder. Også justitsminister Søren Pape Poulsen havde svært ved at komme til orde og lå blandt de tre partiledere med kortest taletid i begge partilederrunder.

Hør interviewet med Mads Eberholst i Detektors nyeste podcast.