Detektor: Magnus Heunicke erkender, at testudstyr er en 'global mangelvare'

Sundhedsministeren påpeger, at der bliver gjort alt for at købe nok udstyr ind til Danmark.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil inden for ganske kort tid mere end fordoble Danmarks testkapacitet. Han erkender dog samtidig, at det på sigt kan blive en udfordring at skaffe testudstyr nok. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Test, test, test for coronavirus, lyder opfordringen fra WHO til alle verdens lande.

Men selvom Danmark nu skruer op for antallet af test, kan det på sigt blive en udfordring at skaffe testudstyr nok, som Detektor kunne fortælle i går.

Det erkender sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

- Det er helt klart, at alle former for test er en global mangelvare, og derfor gør vi også alt, hvad vi kan for at købe udstyr nok ind til Danmark, sagde han til P1 i dag.

Ikke nye maskiner, men en ny test

På et pressemøde mandag annoncerede Magnus Heunicke, at Danmark har indkøbt 'tre nye testmaskiner' med større kapacitet og hastighed end tidligere.

I virkeligheden er maskinerne dog ikke nye, kunne Detektor fortælle i går.

- Det er en fejl, erkender Magnus Heunicke i interviewet på P1.

- Det er ikke nye maskiner. Det er ny kalibrering og et nyt kit til maskinerne, som er indkøbt.

Maskinerne er de såkaldte Cobas 6800-systemer, der findes fem af i Danmark. De er nu blevet opdateret, så de også kan teste for Covid-19. Det betyder, at hospitalerne kan teste både flere og hurtigere.

- Vi har ligget på et niveau med 600-700 tests om dagen. Det er så steget til 900 test om dagen. Målet er at få forøget det kraftigt, så vi i hvert fald rammer en fordobling i antallet af test og kommer op på Sydkoreas niveau, siger Magnus Heunicke.

Det kan dog godt blive en udfordring at teste omkring 2.000 danskere eller flere om dagen.

Ifølge Roche Diagnostics, virksomheden bag de nye Covid-19-test, er der risiko for, at testen inden længe kommer i restordre.

- Vi leverer test til hele verden, og vi kan ganske enkelt ikke følge med efterspørgslen, siger Roche Diagnostics kommunikationschef, Lars Berendt, til Detektor.

Samtidig siger han til Ekstra Bladet, at der også kan opstå udfordringer med at levere udstyr til de såkaldte 'flow-systemer', som indtil videre har stået for testningen i Danmark.

- Som den globale efterspørgsel udvikler sig i øjeblikket, vil vi kunne opleve udfordringer med leveringen af forbrugsvarer til begge systemer i den mængde, de enkelte hospitaler bestiller, men det samlede Roche gør alt, hvad der er muligt, for at maksimere produktionen, siger Lars Berendt til Ekstra Bladet.

Heunicke: 'Efterspørgslen på test er enorm'

I interviewet på P1 indrømmer sundhedsminister Magnus Heunicke, at der er mulighed for, at Danmark kan ende i en situation, hvor der ikke er udstyr nok. Han påpeger dog, at udviklingen peger i retningen af nyere og simplere test.

- Vi har at gøre med en pandemi. Stort set alle verdensdele er berørt af virusset, og efterspørgslen på test er enorm. De nye test fra Roche Diagnostics er jo helt nyudviklede og hastegodkendt, siger Magnus Heunicke.

- Men det, der sker nu, er, at der udvikles nyere og mere simple testformer, som ikke kræver store maskiner, men som gør det muligt at teste ved sengekanten. Der er vi ikke endnu, men det er klart, at den udvikling vil gøre en kæmpe forskel.

Kigger du på, om andre lande tester mere end os, og kan du ærgre dig over, at vi ikke startede med at teste tidligere i Danmark?

- Danmark ligger temmelig godt, men der er lande, der tester mere end os, og vi skal også i gang med at teste mere. Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre personale og udstyr nok til, at vi kan teste flere hurtigere.

Har vi testet for lidt indtil nu?

- Det er for tidligt at sige. Men det er et rigtig godt spørgsmål, og når vi er igennem første bølge, kan vi evaluere indsatsen og gøre klar til en mulig anden bølge af coronavirus.

- Jeg vil ikke gøre mig til dommer over myndighedernes vurderinger på nuværende tidspunkt.

Og penge er ikke et problem?

- Nej, det er det ikke. Det handler jo ikke kun om at sikre testkapacitet, men også om at sikre værnemidler og respiratorer nok.