Detektor: Mandag stod vildsvinehegnet færdigt. Men nu bliver der sat flere stolper

Entrepenørfirmaet bag det ellers afsluttede vildsvinehegn er kommet på arbejde igen.

Vildsvinehegnet blev erklæret færdigbygget mandag, men i dag bliver der bygget videre på det. (© DR Syd)

'Nu står vildsvinehegnet færdigt'.

Sådan lød det i en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen i mandags.

Dermed skulle den sidste hegnspæl til det knap 70 kilometer lange vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse være monteret.

Men helt færdigt var hegnet alligevel ikke, og allerede nu bliver der bygget mere til.

Det oplyser Bent Rasmussen, skovrider ved Vadehavet og projektchef for vildsvinehegnet i Naturstyrelsen, til Detektor.

- Der mangler en lille stump ovre ved Flensborg Fjord. Det er sådan set lavet, men det er lavet forkert, siger han.

Lige netop vildsvinehegnet ved Flensborg Fjord gik viralt på sociale medier i går, da der blev lagt et billede af hegnets afslutning op.

Selve hegnet ved Kollund Strand sluttede et stykke inde på land, mens en sort flydespærre ligger hen over bredden. På den flydespærre er der tilsyneladende et 'vildsvin forbudt'-skilt, som tydeligvis er redigeret ind efterfølgende.

Det har dog ikke afholdt mange fra at lave grin med fejlen, og at vildsvinene næppe vil respektere det skilt eller den lave flydespærre på land.

Forventes færdigt igen i dag

Udbedringen af hegnet er dog ikke sket som følge af det virale billede.

- Som jeg har forstået det, har entrepenøren selv fanget fejlen. Hvordan det præcist er sket, skal jeg ikke kunne sige, siger Bent Rasmussen.

Fejlen er ifølge Bent Rasmussen, at hegnet stopper for langt inde på land. Derfor bliver stålhegnet trukket længere ud i fjorden.

- Vi forventer, at hegnet allerede er på plads i dag. Så kan der være noget med, at den her flydespærre skal trækkes lidt længere ud. Den er jo forankret ude i jordbunden, så det kan godt være, at det ikke lige bliver i dag. Men hegnet kommer ud at stå, hvor det skal. Så skal vi nok få flydespærren på plads i løbet af det næste korte stykke tid, siger han.

Kan man forestille sig, at der i løbet af det næste stykke tid kan dukke billeder op af andre dele af hegnet, hvor der mangler noget?

- Det, der sker det næste stykke tid, er, at vi laver en afleveringsforretning. Så går vi hele hegnet igennem og finder de steder, hvor der skal rettes op.

Så det kan godt være, at I finder andre fejl som den her?

- Det kunne man sagtens forestille sig. Det er ikke, fordi vi kender til noget, men der kan sagtens være småting. Det er jo en meget lang strækning på 68 kilometer, og der skal nok være en stump hist og her, der lige skal rettes til.

Hvor mange vildsvin tror du, at der er gået igennem den her ufærdige del af hegnet i løbet af de sidste dage?

- Jeg tror nul. Som i nul. Men jeg har ikke sneget mig op ved hegnet, så jeg kan ikke vide det, men mit bedste bud er, at der ikke er kommet nogen.

Kommer ikke til at holde vildsvin helt ude

Vildsvinehegnet består af cirka 27.200 stolper, er halvanden meter højt og går en halv meter ned i jorden. Der er 20 permanente åbninger i hegnet, hvor der er Schengen-grænseovergange, og hvor større vandløb krydser.

Der var blevet sat 80 millioner kroner af til at opføre hegnet, men regningen ender ifølge Naturstyrelsen omkring 45 millioner kroner.

Det blev vedtaget under VLAK-regeringen med Dansk Folkeparti, at hegnet skulle etableres for at holde afrikansk svinepest båret af vildsvin ude af Danmark.

Derudover er der indført reguleringsmulighed for vildsvin døgnet rundt.