Detektor: Mange var smittet med corona før 'rekorddøgn', siger WHO

13.332 mulige tilfælde blev ikke talt med, før kinesisk provins ændrede opgørelse.

Ifølge WHO er der færre bekræftede smittetilfælde de seneste to døgn. (Foto: Hector retamal © Scanpix)

Coronavirussen har slået nye rekorder med 242 dødsfald og 14.840 nye smittetilfælde på bare ét døgn i Hubei-provinsen i Kina.

Det kunne man læse i går i en lang række medier, som bragte et telegram fra Ritzau.

Men sent torsdag kunne verdenssundhedsorganisationen WHO oplyse, at en stor del af de nye smittetilfælde formentlig slet ikke stammer fra det seneste døgn.

- Vi forstår, at de fleste af tilfældene vedrører en periode, der går tilbage til begyndelsen af udbruddet, skriver WHO på Twitter.

- Man har simpelthen ændret tærsklen for registrering, og derfor kommer der lige pludselig en stor stigning, når man så indberetter alle de tilfælde, siger Allan Randrup Thomsen, som er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Derudover kan en del af 242 nye dødsfald også være sket tidligere end det seneste døgn.

Ny opgørelsesmetode

Myndighederne i Hubei-provinsen begyndte i går at opgøre antallet af smittede på en ny måde. Det betyder, at man nu regner 13.332 personer med, som ikke er testet positiv for coronavirus i et laboratorium, men kun har fået stillet en diagnose af en læge.

Det sker blandt andet ved hjælp af CT-scanninger. Tidligere har myndighederne kun rapporteret tilfælde, der er bekræftet med en såkaldt RNA-test.

Formålet er, skriver den kinesiske sundhedskommission, at komme i gang med behandlingen så hurtigt som muligt.

Den nye opgørelsesmetode bringer ifølge Johns Hopkins University det samlede antal smittede op over 60.000 på verdensplan, hvoraf 1.384 er døde.

Hos WHO bruger man dog fortsat den samme opgørelsesmetode som tidligere. Det samme gør man i resten af Kina og i resten af verden.

Derfor lød antallet af bekræftede smittetilfælde i går på 46.997 ifølge WHO. Tallet er i dag steget til 49.053.

Det svarer til en stigning på 1.826 fra onsdag til torsdag og 2.056 fra torsdag til fredag.

Og det betyder faktisk, at stigningstakten - ifølge WHO-opgørelsen - er bremset op i løbet af den seneste uge. Det samme har økonomiprofessor Peter Reinhard Hansen fra University of North Carolina påpeget på Twitter.

Ifølge Søren Riis Paludan, professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, er det mest retvisende at bruge WHO's tal, hvis man vil sammenligne over tid. Det betyder også, at man ikke risikerer at tælle smittetilfælde med, som viser sig ikke at være coronavirus.

- Ved laboratorietestede tilfælde ved man helt sikkert, at diagnosen er korrekt, men den kan misse nogle, som ikke diagnostiseres, siger han.

- Ved kliniske diagnoser får man langt flere tilfælde med, men også andre sygdomme med lignende symptomer. Dette kan give et misvisende billede, ikke mindst midt i en vintersæson, hvor andre vira som f.eks. influenzavirus florerer.

Usammenlignelige tal

De kinesiske myndigheder har ikke oplyst, hvor mange af de 13.332 tilfælde, som er diagnosticeret før det seneste døgn. Men ifølge WHO gælder det altså formentlig 'de fleste'.

- Vi forstår, at de fleste af tilfældene vedrører en periode, der går dage og uger tilbage, og som rapporteres retrospektivt helt tilbage til begyndelsen af udbruddet, sagde Mike Ryan, direktør for WHO's Health Emergencies Programme, på et pressemøde i aftes.

- Så vi har ikke at gøre med en stigning på mere mere end 14.000 tilfælde på én dag, så vidt vi ved.

Det betyder, at de nyeste tal fra myndighederne i Hubei ikke umiddelbart kan sammenlignes med de tidligere oplyste tal. Det er derfor også usikkert, om der reelt er tale om en rekord i nye smittetilfælde.

Ifølge professor Allan Randrup Thomsen fra Københavns Universitet gik der 'lidt panik i den' i går.

- Man kan altid diskutere, hvad der er de rigtige kriterier. Men når det gælder overvågning, er det vigtigt, at man så vidt muligt holder sig til de samme kriterier hele vejen, siger han med henvisning til WHO's opgørelser.

- Og der vil jeg sige, at der ikke er noget, der tyder på, at tingene har ændret sig. Tværtimod synes jeg, det ser ud, som om vi stadigvæk har en stabilisering og måske endda en vis nedgang i antallet af nye smittetilfælde. På den måde synes jeg faktisk, det ser rigtig god ud.

Også 135 af de 242 nye dødsfald, som blev rapporteret torsdag, regnes nu med på grund af den nye opgørelsesmetode. Det oplyser myndighederne i Hubei. Det er dog fortsat uklart, hvor mange af disse dødsfald der skete før det seneste døgn.

Allan Randrup Thomsen mener derfor, det er forkert at tale om, at 242 døde på ét døgn i Hubei.

- Nogle af de 135 dødsfald, som er klinisk diagnosticeret, kan være samlet op over en længere periode, siger han.

WHO har derfor også udbedt sig mere detaljerede tal fra Kina, skriver de i den seneste situationsrapport.

- WHO har formelt anmodet om yderligere oplysninger om de klinisk diagnosticerede tilfælde, særligt hvornår disse er sket i løbet af udbruddet, og om mistænkte tilfælde er blevet omklassificeret til kliniske diagnoser, skriver WHO.