Detektor: Medier tog fejl i dyst mellem Sjælland og Jylland 

Jyderne slår stadig sjællændere i antal, selvom medier skrev noget andet.

Der har ikke flere mennesker i Jylland end på Sjælland, så længe Danmarks Statistik har talt. Medmindre man tæller Lolland-Falster med. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- For første gang nogensinde bor der flere på Sjælland end i Jylland.

Sådan lød overskriften på et nyhedstelegram, som nyhedstjenesten Ritzau sendte ud i fredags.

Med et indbyggertal på 2.646.379 kunne Ritzau kåre Sjælland som vinder af kampen om at være størst - med 4.199 flere sjællændere end jyder.

Det var et danmarkshistorisk resultat, som man senere på dagen også kunne høre i Radio- og TV Avisen på DR, i TV 2 Nyhederne og på TV 2 News. Og nyheden kunne også læses i blandt andet Berlingske, Politiken, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten på tv2.dk og dr.dk.

Men passer det nu? Detektor har talt efter, om det nu er første gang i historien, at flere har adresse på Sjælland end i Jylland.

Det har Detektor fundet ud af

Der er to problemer med Ritzaus påstand om, at det er første gang nogensinde, at der bor flere på Sjælland end i Jylland.

Vi begynder med det første problem. Det er ikke “første gang nogensinde”, at der bor flere på Sjælland end i Jylland, hvis man opgør befolkningstallene på samme måde, som Ritzau gør.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som to eksperter har analyseret for Detektor. Den ene er Dorthe Larsen, der er afdelingsleder ved befolkningsstatistikken i Danmarks Statistik. Den anden er Henrik Toft Jensen, som er lektor emeritus ved Roskilde Universitet og forsker i demografi.

Tallene viser, at der også fra 1950 til 1970 var flere med bopæl på Sjælland end i Jylland, hvis man opgør Sjællands grænser på samme måde, som Ritzau gør.

Det viser graferne herunder.

Det andet problem i Ritzaus historie handler om, at nyhedstjenesten medregner indbyggerne på Lolland-Falster i deres befolkningstal for Sjælland uden at gøre opmærksom på det.

Det er ifølge Dorthe Larsen fra Danmarks Statistik ikke uproblematisk:

- Lad mig sige det sådan, at hvis vi havde valgt i Danmarks Statistik at lave sådan en opgørelse, så havde vi i hvert fald gjort opmærksom på, hvad der var inkluderet i Sjælland. Men vi havde nok valgt ikke at inkludere Lolland-Falster.

- Hvis man sammenligner to områder med hinanden, så giver det bedre mening at holde sig specifikt til Sjælland og ikke inkludere Lolland-Falster, siger Dorthe Larsen.

Der bor 102.045 på Lolland-Falster pr. 1. oktober 2019. Og de mennesker tæller altså med i Ritzaus historie om, at der nu bor flere på Sjælland end i Jylland.

Og det er afgørende. Hvis man ikke tæller Lolland-Falster med, som Dorthe Larsen anbefaler, bor der nemlig stadig flere personer i Jylland end på Sjælland. Og sådan har det været i hvert fald siden 1921.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Samlet kan man sige, at uanset om man tæller Lolland-Falster med eller ej, holder Ritzaus påstand om, at det er første gang nogensinde, at der bor flere på Sjælland end i Jylland, ikke.

Og det kommer med al sandsynlighed ikke til at ændre sig i den nærmeste fremtid. Danmarks Statistik har lavet en fremskrivning af befolkningstallet i alle landets kommuner til år 2045. Og der ser det ud til, at der stadig vil være flere danskere med bopæl i Jylland end på Sjælland.

Hvad siger Ritzau til kritikken?

Detektor har spurgt Ritzau, hvad Nyhedsbureauet siger til kritikken.

- Det har naturligvis givet anledning til at genbesøge historien og se nærmere på, om vi skulle have været mere præcise i formidlingen, skriver Ritzaus redaktionschef, Martin Darling, i en mail til Detektor.

Hvordan kan fejlen ske?

- Vi har benyttet de landsdelsopgørelser, som Danmarks Statistik benytter i de tabeller, hvorfra vi har trukket tallene til vores regnestykke. Her hører Lolland-Falster med under landsdelen Vest- og Sydsjælland. Her skulle vi i formidlingen have været mere præcise.

Det lader til, at historien begynder hos Dansk Byggeri, der sender en pressemeddelelse ud. Har I dobbelttjekket deres tal?

- Ja, men tilsyneladende ikke langt nok tilbage i tiden. Derfor kunne vi med fordel have skrevet ”siden 1970’erne” i vores formidling.

Vil I lave en rettelse?

- Vi har lavet og udsendt en præcisering til historien.

Ritzau sendte en rettelse ud tirsdag 12. november kl. 11:59. Overskriften på historien er nu rettet til: “FAKTA: Så mange bor der i Jylland og på Sjælland”

Og artiklen er “rettet til, så det ikke længere fremgår, at der for første gang nogensinde bor flere på Sjælland end i Jylland. Det er i stedet første gang siden 1970'erne, og kun hvis Lolland-Falster tælles med som en del af Sjælland.”

Fakta: Sådan er optællingen lavet

Detektors optælling i denne artikel bygger på den opdeling, som Danmarks Statistik har lavet over øgrupper. Ud fra den bliver øerne talt med på følgende måde:

  • Til Jylland hører: Agerø, Alrø, Als, Anholt, Barsø, Egholm, Endelave, Fanø, Fur, Gjøl, Hindø, Hirsholm, Hjarnø, Hjelm, Jegindø, Jyske halvø, Kalvø, Langli, Livø, Læsø, Mandø, Mors, Rømø, Samsø, Spirholm, Store Okseø, Tunø, Vendsyssel-Thy, Venø, Vorsø og Årø.

  • Til Sjælland hører: Agersø, Amager, Bogø, Dybsø, Egholm, Enø, Eskilsø, Farø, Gavnø, Glænø, Hesselø, Klaus Nars holm, Langø, Lindholm, Masnedø, Musholm, Møn, Nekselø, Nyord, Omø, Orø, Saltholm, Sejerø, Sjælland, Slotsholmen, Sprogø, Trekroner og Tærø.

  • Til Lolland-Falster hører: Albuen, Askø, Barneholm, Enehøje, Falster, Fejø, Femø, Hyllekrog, Lilleø, Lindholm, Lolland, Rågø, Skalø, Slotø, Vejlø og Vejrø.

  • Til Fyn hører: Avernakø, Birkholm, Bjørnø, Brandsø, Bågø, Drejø, Dræet, Ejlinge, Fyn, Fænø, Halmø, Hjelmshoved, Hjortø, Illumø, Langeland, Lyø, Romsø, Siø, Frederiksø, Skarø, Store Svelmø, Strynø, Strynø Kalv, Thurø, Tornø, Torø, Tåsinge, Vigelsø, Æbelø og Ærø.

  • Til Bornholm hører: Bornholm, Christiansø og Frederiksø.