'Hvorfor løbe en risiko, hvis smitte kan reduceres signifikant og uden nævneværdige bivirkninger ved hjælp af et vitamin?'
Sådan skriver den tidligere hjerneforsker Milena Penkowa i et opslag på Facebook med overskriften 'Coronavirus og C-vitamin'.
- Da verden i 2003 stod overfor et nyt coronavirus (SARS coronavirus) kunne forskere hurtigt påvise, at også dette nye coronavirus kan bremses med C-vitamin, skriver hun i opslaget.
Men det er 'bullshit', siger den finske forsker, som Milena Penkowa henviser til.
Sundhedsstyrelsen er enig:
- Det lyder jo helt sort, siger Sundhedsstyrelsens ekspert Gitte Kronborg, overlæge på Hvidovre Hospitals infektionsmedicinske afdeling.
Hvad siger Milena Penkowa?
Milena Penkowa har tidligere fået frataget sin doktorgrad fra Københavns Universitet.
Det skete efter dokumentfalsk i forbindelse med nogle dyreforsøg i hendes forskning.
I dag driver hun medlemsklubben Helbreds-Oasen og sælger foredrag og vejledning om blandt andet kost og vitaminer.
I opslaget på Facebook skriver hun som nævnt, at C-vitamin har kunnet bremse SARS, som også er en type coronavirus.
Opslaget fortsætter:
- Hvorvidt det også gælder med dette års version af coronavirus, må tiden vise, men hvorfor løbe en risiko, hvis smitte kan reduceres signifikant og uden nævneværdige bivirkninger ved hjælp af et vitamin?
- Hvis du vil blive meget klogere på C-vitamin og virus – så besøg medlemsklubben eller glæd dig, hvis du har billet til weekendens store vitaminkursus, skriver Milena Penkowa i opslaget på Facebook.
Hvad har Detektor fundet ud af?
Milena Penkowa henviser til en 'forskningsartikel' med titlen 'C-vitamin and SARS coronavirus'. Den er skrevet af en finsk docent på Helsinki Universitet ved navn Harri Hemilä.
Men den finske forsker siger til Detektor, at der ikke er belæg for Milena Penkowas påstand i hans artikel:
- Det korte svar er, at det er bullshit, skriver Harri Hemilä til Detektor.
Faktisk er der slet ikke tale om en 'forskningsartikel', men et læserbrev i tidsskriftet Journal of Antimicrobial Chemotherapy.
- Da SARS var et problem, skrev jeg et kort læserbrev. Jeg afslutter brevet med at sige, at der i lyset af SARS-epidemien var brug for flere studier af muligheden for, at C-vitamin har en effekt på alvorlige luftvejsinfektioner fra virus, forklarer Harri Hemilä.
Den finske forsker har længe interesseret sig for C-vitamin. Han har blandt andet analyseret flere forsøg med C-vitamin, der viser, at vitaminet tilsyneladende kan forkorte almindelige forkølelser.
Detektor har også talt med epidemiolog og afdelingslæge på Aarhus Universitetshospital Christian Wejse. Han er enig i, at Milena Penkowas opslag på Facebook er misvisende.
- Vi ved ikke, om C-vitaminer kan bremse SARS. Det er der i hvert fald ikke rigtig noget, der tyder på, siger han.
Christian Wejse læser Milena Penkowas opslag som en opfordring til folk om at tage C-vitamin.
Kan der være nogle negative konsekvenser ved det?
- Ja. Man risikerer, at folk suser ned og køber en masse C-vitaminer, som man i bedste fald spilder sine penge på.
- Og hun anbefaler, at man tager nogle meget høje doser, som gør, at jeg med min betydelige kropsvægt ville komme over de toksiske doser. Det kan godt være meget uhensigtsmæssigt, hvis man spiser så store mængde C-vitamin.
Hvad kan det gøre ved kroppen?
- Det kan for eksempel forårsage nyreskade, siger Christian Wejse.
Han understreger dog - ligesom den finske forsker - at et fornuftigt højt optag af C-vitaminer gennem frugt kan forkorte almindelige forkølelser en smule.
- Men man er også nødt til at nævne, at C-vitaminer ikke reducerer forekomsten af forkølelse, siger han.
Sundhedstyrelsen anbefaler ikke danskerne at tage C-vitamin mod coronavirus.
- Det kunne vi ikke drømme om. Det er fint at spise citroner og appelsiner, men der er ingen dokumentation for, at overdoser af C-vitamin har effekt mod noget. Det giver slet ikke nogen mening, siger Sundhedstyrelsens ekspert Gitte Kronborg. Hun er overlæge på Hvidovre Hospitals infektionsmedicinske afdeling.
Ser du Penkowas opslag som en opfordring til at tage C-vitamin mod coronavirus?
- Det er svært at sige. Sådan kan man godt opfatte det. At hun vil lokke kunder i sin butik, og så kan de gå på kursus og tro, at de er beskyttet mod coronavirus, siger Gitte Kronborg.
Hvad siger Milena Penkowa til kritikken?
Milena Penkowa afviser at stille op til interview.
- Jeg har skrevet om indholdet i de to referencer, som opslaget henviser til i sin kommentartråd. Jeg henviser jer således til at læse referencerne og har ikke yderligere at tliføje, skriver Penkowa i en sms til Detektor.
De ene 'reference' er som sagt læserbrevet fra den finske forsker Harri Hemilä, som kalder Penkowas påstand om C-vitamins effekt på SARS for 'bullshit'.
Derudover har Milena Penkowa i kommentarsporet til sit opslag indsat et billede af forsiden på en bog med titlen The Orthomolecular Treatment of Chronic Disease.
Bogen er redigeret af Andrew W. Saul. Han bliver i det amerikanske medie Business Insider kritiseret for at anbefale for store doser C-vitamin mod blandt andet coronavirus gennem sin Youtube-kanal med navnet ’Andrew W. Saul’s Vitamin Channel’.