Detektor: Myndighederne kendte til fejl i Smittestop-app i syv uger

Sundhedsministeriet sagde i begyndelsen af august, at det ikke var muligt at undersøge årsagen til fejlen.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) blev den 13. august direkte konfronteret med, at der kunne være fejl i smittestop-appen. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Scanpix)

Politiken og DR kunne i sidste uge fortælle om flere danskere, der ikke er blevet advaret af Smittestop-appen, selvom de har været tæt på en smittet.

Blandt dem var den tidligere skoleborgmester i København, Pia Allerslev.

Problemerne har nu fået sundhedsmyndighederne til at reagere og ændre i appen. Det oplyser Sundheds- og Ældreministeriet til DR og TV2 mandag aften.

Det sker syv uger efter, at Detektor første gang gjorde Sundheds- og Ældreministeriet opmærksom på problemet.

Ministeriet har ikke haft mulighed for at svare på kritikken før artiklens deadline.

Du kan høre Detektors udsendelse fra 14. august herunder:

Minister kendte også til problemet

Detektor hører første gang om problemet med Smittestop-appen den 2. august.

I en besked på Facebook skriver Martin Andersen, at han netop har læst en artikel om appen, og at hans eget indtryk er, at “den ikke virker en døjt”.

Martin Andersen har nemlig aldrig fået en notifikation, selvom hans kæreste er blevet testet positiv for coronavirus.

- Man laver en app, der har et eneste formål midt i en pandemi, og det opfylder den ikke, siger han i et interview, som kan høres i Detektors podcast.

Martin Andersen er samtidig bekymret for de mange ukendte kontakter, som muligvis heller ikke er blevet advaret om risiko for smitte.

- Alle de mennesker, som vi har været i nærheden af i for eksempel en fyldt togvogn, de kan jo gå rundt og være smittet uden at vide det og kan give sygdommen videre til andre. Det er mildest talt ikke så heldigt, siger han.

Parret fortæller Styrelsen for Patientsikkerhed om problemet i slutningen af juli. De henvender sig også til sundhed.dk, som står for den tekniske support på appen.

Den 4. august spørger Detektor Sundheds- og Ældreministeriet, om der er tale om et generelt problem.

Først den 11. august vender ministeriet tilbage med svar: Myndighederne kender til i alt ni henvendelser fra borgere, som har haft samme problem.

Ifølge Sundheds- og Ældreministeriet er det dog ikke muligt at undersøge, hvad der er skyld i fejlen:

“Den anvendte teknologi er udviklet efter højeste privatlivsbeskyttende standarder, hvilket forhindrer, at man kan undersøge årsagen til, at enkeltpersoner ikke har modtaget en notifikation, selvom de har været tæt på en person, der har meldt sig smittet i appen,” skriver ministeriet i en mail til Detektor den 11. august.

Den 13. august spørger Detektor sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), om han ved, hvor ofte appen fejler.

- Nej, det har vi ikke nogen viden om. Det, vi har viden om, er, hvor mange der har downloadet appen og hvor mange gange, der er sendt beskeder ud om, at der er en, der er smittet, svarer han i interviewet, som kan høres i Detektors podcast.

Vi har talt med en person, der var på ferie med sin kæreste og flere familiemedlemmer, som havde appen installeret. Kæresten bliver smittet, men ingen af dem får nogen advarsel fra Smittestop-appen. Burde appen have advaret kæresten?

- Systemet er sådan, at hvis man har været inden for en meters radius i mere end femten minutter med en anden person, og det er i den tid man kan smitte, og man bliver testet positiv, så bør der komme en advarsel, siger ministeren og fortsætter:

- Hvis de så er kærester, mon ikke de så har været tættere på hinanden end en meter inden for femten minutter og har haft telefonen på sig? Så burde systemet være sådan, at der havde været en notifikation. Hvad der helt konkret teknisk er sket - om appen ikke har været tændt, eller om der har været noget med deres telefoner - kan jeg ikke vurdere.

Hør hele interviewet med sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke herunder:

Myndigheder giver modstridende svar på samme problem

Mandag i denne uge - syv uger efter at Detektor gik ind i sagen - lyder meldingen fra Sundheds- og Ældreministeriet så, at man nu har fundet og rettet den fejl, der betyder, at nære kontakter til smittede ikke har fået en notifikation.

- Dette har skyldtes en uhensigtsmæssighed i implementeringen af den bagvedliggende teknologi i appen, oplyser ministeriet til DR.

Det sker altså på trods af, at Sundheds- og Ældreministeriet den 11. august oplyste Detektor, at det ikke var muligt at undersøge årsagen til selvsamme problem.

Til DR forklarer Lene Ærbo, der er teknisk projektleder på Smittestop-appen, at problemet kun opstod for de allertætteste kontakter. Det vil sige personer, man bor sammen med eller eksempelvis har været i selskab med i mere end 24 timer.

- Vi kan se, at i nogle tilfælde, hvor mobiler er sammen i længere tid, fx i over et døgn, så får nære kontakter ikke en smittenotifikation, siger hun.

Ifølge Lene Ærbo har der ikke været samme problem for "kortvarige kontakter" som eksempelvis personer, man har siddet ved siden af i toget, i biografen eller kantinen.

- Vi kan se, at for kortvarige kontakter kommer der smittenotifikationer afsted. Det er typisk ukendte kontakter, så det er positivt, siger hun.

Efter flere medier har skrevet om problemerne med smitteappen, er Detektor imidlertid blevet kontaktet igen. Denne gang af Lasse Bauer.

Søndag den 19. september så han fodbold med en ven. De sad ved siden af hinanden i en sofa og havde begge deres telefoner fremme under kampen. I alt tilbragte de fire timer sammen, forklarer Lasse Bauer.

Dagen efter fik Lasses ven symptomer på coronavirus. Han blev efterfølgende bekræftet smittet. De har begge downloadet appen, men alligevel har Lasse Bauer stadig ikke fået en notifikation om, at han har været tæt på en smittet.

Spørgsmålet er om Lasse Bauer er en "kortvarig kontakt", der burde have været informeret af appen?

Hvad siger Sundheds- og Ældreministeriet?

Detektor har mandag eftermiddag sendt en række spørgsmål til Sundheds- og Ældreministeriet.

Detektor har blandt andet spurgt, om ministeriet tror, det er den samme fejl i appen, som er skyld i, at Lasse Bauer ikke har fået en advarsel.

Detektor har også spurgt ministeriet, hvordan det kan være, at der skulle gå så lang tid, før Sundheds- og Ældreministeriet undersøgte den fejl, som Detektor allerede gjorde dem opmærksom på i starten af august.

Endelig har Detektor spurgt, hvorfor ministeriet oplyste, at det ikke var muligt at undersøge årsagen til den fejl som i juli betød, at appen ikke gav Martin Andersen besked om, at hans kæreste var smittet.

Sundheds- og Ældreministeriet har tirsdag morgen udbedt sig længere svartid. Ministeriet har også spurgt, hvilke spørgsmål der er mest presserende.

Sundheds- og Ældreministeriet er ikke vendt tilbage med svar inden artiklens deadline.