Detektor: Myten holder ikke – langt de fleste politikere har haft et arbejde

Politikerne har i gennemsnit 12 års erhvervserfaring uden for Christiansborg. Og maksimalt 30 politikere har ikke haft et arbejde uden for partipolitik.

(Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De fleste politikere i Folketinget er unge akademikere. De har aldrig haft jord under neglene. Og de aner ikke, hvad det kræver at stå op klokken seks hver morgen og smøre madpakker.

Sådan lyder en typisk fordom, som gang på gang bliver gentaget i den offentlige debat.

Men holder myten? Detektor har gennemgået alle folketingspolitikernes cv’er.

Hvordan lyder kritikken?

På det seneste har flere været ude med en fornyet kritik af de uerfarne folketingspolitikere. Blandt andre folketingskandidat Klaus Riskær Pedersensen, iværksætter Martin Thorborg og senest direktør og medlem af regeringens iværksætterpanel Tine Thygesen.

Eksempelvis skriver Klaus Riskær Pedersen på sin hjemmeside, at “Folketinget har udviklet sig til en karrierekanon for unge akademikere, der ønsker at gøre politik til deres levebrød”.

Og da Martin Thorborg for nylig medvirkede i DR2-programmet Debatten, sagde han sådan her:

– De fleste politikere har aldrig haft et arbejde, aldrig rørt den virkelige verden. De har kun berørt det politiske liv og uddannelsessystemet, og pludselig skal de tage beslutninger på befolkningens vegne – som de er fuldstændig ude af sync med.

Som svar på problemet foreslog Tine Thygesen derfor i denne uge, at der skal indføres et minimumskrav, så man kun kan blive politiker, hvis man har mindst syv års erhvervserfaring.

– Det er på tide, at vi får sat punktum i debatten om uerfarne politikere, som altid vender tilbage. Vi skal kræve, at en ny regering ændrer reglerne, således at kun folk med erhvervserfaring kan blive medlem af Folketinget, skrev hun på Finans.dk.

Det har vi fundet ud af

Detektor har undersøgt samtlige folketingsmedlemmers cv’er, og det viser sig, at det kun er ganske få, som ikke har flere års erhvervserfaring uden for Christiansborg – også selvom man ser bort fra ungdoms- og studiejob.

I alt har vi gennemgået 182 cv’er, da nogle af de valgte politikere er afløst af en stedfortræder. I faktaboksen kan du læse mere om metoden, og hele optællingen kan også findes i et regneark her.

30 politikere uden job

Lad os starte med de politikere, der ikke har nogen erhvervserfaring uden for partipolitik. Her har vi også regnet dem med, der har mindre end ét års erhvervserfaring efter deres uddannelse. Det gælder blandt andre den radikale Andreas Steenberg, som blev gymnasielærer i 2011, hvor han senere også blev valgt til Folketinget.

Tæller man det hele sammen, ender vi på 30 politikere ud af de 182, som ikke har nogen erhvervserfaring uden for partipolitik. Det svarer til ca. 16 procent.

I tallet indgår blandt andet også Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth, som faktisk har 13 års erhvervserfaring, inden han blev valgt – men i alle årene har han arbejdet for Dansk Folkeparti. Også socialdemokraten Nicolai Wammen er talt med, da han kun har været væk fra Christiansborg i seks år for at være borgmester i Aarhus. Det samme gælder partifællen Dan Jørgensen, som har været medlem af Europa-Parlamentet i ni år.

Medregner man dem, der har arbejdet i politik eller har mindre end et års erfaring, ender vi i stedet på 19 uden erhvervserfaring.

109 med over 7 års erfaring

Det bringer os frem til Tine Thygesens forslag om, at alle politikere bør have mindst syv års erhvervserfaring. Detektors optælling viser, at det faktisk allerede gælder for 109 politikere – eller 116, hvis vi igen medregner dem, der har arbejdet i politik.

Det svarer til 60 procent af alle de folkevalgte.

70 med over 15 års erfaring

Kigger vi på de politikere, der har allermest erhvervserfaring, ser top fem sådan her ud:

 1. 1

  Jan-Erik Messmann (DF): 50 år, blandt andet som pilot, revysanger, tv-vært og kaptajn

 2. 2

  Finn Sørensen (Ø): 44 år, blandt andet som bryggeriarbejder og fagforeningsmand

 3. 3

  Jakob Sølvhøj (Ø): 41 år, blandt andet som pædagogmedhjælper og fagforeningsmand

 4. 4

  Jan Johansen (S): 41 år, blandt andet som specialarbejder og fagforeningsmand

 5. 5

  Henning Hyllested (Ø): 37 år (39 år inkl. politisk arbejde), blandt andet som havnearbejder

I alt har 70 politikere – eller knap 40 procent – mere end 15 års erhvervserfaring uden for Christiansborg.

Partiernes erfaring

Kigger vi endelig på, hvilke partiers politikere der i gennemsnit har mest erhvervserfaring, ender Enhedslisten og Alternativet i top – mens Radikale ligger i bunden:

Opdatering: En læser har gjort os opmærksom på, at den gennemsnitlige erhvervserfaring ikke nødvendigvis er retvisende i denne sammenhæng, idet enkelte medlemmer med meget stor erhvervserfaring trækker gennemsnittet op. Det er eksempelvis tilfældet i Enhedslisten, hvor fire medlemmer har mere end 30 års erfaring.

Kigger man i stedet på, hvor stor en andel af partiernes folketingsmedlemmer, der har erhvervserfaring, ser listen sådan her ud:

 1. 1

  Konservative: 100 procent

 2. 2

  Alternativet: 100 procent

 3. 3

  Liberal Alliance: 92,3 procent

 4. 4

  Venstre: 85,3 procent

 5. 5

  Dansk Folkeparti: 83,8 procent

 6. 6

  SF: 83,3 procent

 7. 7

  Socialdemokratiet: 78,3 procent

 8. 8

  Radikale Venstre: 77,8 procent

 9. 9

  Enhedslisten: 66,7 procent

Har kritikerne så ret?

Nej. Det er ikke korrekt, at de fleste folketingspolitikere ikke har nogen erhvervserfaring uden for partipolitik. Der gælder maksimalt 30 ud af i alt 182 folketingspolitikere – hvis man ser bort fra ungdoms- og studiejob. Og 60 procent har mere end syv års erfaring.

Hvad siger de til kritikken?

Efter at have set Detektors optælling indrømmer Martin Thorborg, at han tog fejl, da han sagde, at de fleste politikere aldrig har haft et rigtigt arbejde.

– Ja, så må jeg jo kigge et andet sted hen for at forklare, hvorfor de fejler så meget i deres manglende realitetssans. Men jeg vil meget gerne æde mine ord igen – når man tager fejl, så skal man sige undskyld, og det er hermed gjort, siger han til Detektor.

Tine Thygesen fastholder sit forslag om syv års erhvervserfaring på trods af tallene, der viser, at mindst 109 folketingspolitikere allerede lever op til kravet.

– Jeg synes ikke, det er for meget at kræve. Du kan jo lynhurtigt få syv års erhvervserfaring, og så kan du bruge resten af dit liv i politik, hvis det er det, du har lyst til, siger hun.

Opdateret 6. maj 2019 med oplysninger om, hvor stor en andel af partiernes folketingsmedlemmer der har erhvervserfaring.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter