Detektor: Nej, der findes (stadig) ikke plastikøer, Mette Frederiksen

Forskere kalder det "decideret ukorrekt og løgn". S vil nu tage forbehold.

(Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Plastikforurening i verdenshavene har fået mere opmærksomhed de seneste år, og Socialdemokratiets statsministerkandidat Mette Frederiksen siger, at hun bliver "oprigtigt ked af det", når hun ser billeder af plastikøer.

Men i virkeligheden findes plastikøerne slet ikke.

Hvad siger Mette Frederiksen?

I Mette Frederiksens første valgdebat i Aalborg den 10. maj sagde hun:

– Har I set billederne af plastikøerne ude i verdenshavene? (...) Jeg bliver oprigtigt ked af det, når jeg sidder og ser de billeder af verdenshavene – hvor der nu er øer, der er lige så store som lande.

Der findes altså ifølge Mette Frederiksen plastikøer på størrelse med lande, og det er ikke kun under valgkampen, at hun har har fortalt om problemet med plastikøer. I sin 1. maj-tale sagde hun, at billeder af plastik vil tegne den ungdom, der vokser op i dag:

– Hvad bliver billederne for vores børn og unge? Jeg tror, det bliver klimakrisen. De store øer i verdenshavene fyldt med plastikaffald, den unge Greta fra Sverige med rottehalerne, alt for varme somre og alt for dårlig samvittighed.

Hvad har vi fundet ud af?

Detektor faktatjekkede i 2017 en kampagne om plastikøer fra SF, som viste sig ikke at eksistere.

Socialdemokratiet henviser i dag til et studie, som blev udgivet i marts 2018 i det anerkendte tidsskrift Nature – og altså efter Detektors seneste tjek af påstanden.

Derfor undersøger vi naturligvis gerne, om der skulle være opstået plastikøer siden dengang. Men det afviser hovedforfatteren bag studiet i Nature i en mail til Dektektor:

– Nej, det er ikke sandt, der findes ingen affaldsøer, skriver Laurent Lebreton, der forsker i plastikforurening i verdenshavene for The Ocean CleanUp.

Studiet i Nature undersøger sammenhængen mellem produktionen af plastik og mængden af plastik, der ender i havet, men de nævner slet ikke noget om "plastikøer" i den videnskabelige artikel.

Socialdemokratiet henviser også til en artikel i Jyllands-Posten, hvor overskriften lyder: "Flydende affaldsø er større end Frankrig - gange to", men artiklen bygger på det samme studie i Nature, som hverken skriver noget om plastik- eller affaldsøer.

Dansk ekspert: Decideret ukorrekt og løgn

Vi har spurgt to af de førende danske forskere inden for plastikforurening i havene, hvad de siger til Mette Frederiksens påstand. Og de er ved at være trætte af myten om plastikøer, understreger de. Torkel Gissel Nielsen er professor på DTU Aqua:

– Det er decideret ukorrekt og løgn, hvis jeg skal sige det groft, fortæller han over en telefon fra Grønland, hvor han i øjeblikket undersøger plastikforurening i havet.

Plastik er noget, alle kan forholde sig til, men det gør det næppe til et af de største miljøproblemer, vi står over for, siger Torkel Gissel Nielsen.

– Den politik og den bekymringsgrad, vi har i befolkningen, skal være baseret på fakta og ikke på følelser, siger forskeren fra DTU.

Mængden af plastik i verdenshavene er stigende – særligt i det, som forskere kalder "akkumuleringsområder", hvor vind og havstrømme gør, at koncentrationen af plastik øges. Disse områder kaldes også "garbage paths", hvilket kan oversættes til affaldsområder.

Men det betyder ikke, at det flyder rundt med plastik, forklarer Jakob Strand, der er seniorforsker på Aalborg Universitet.

– Det er nogle områder, hvor man finder flere plastikpartikler end uden for området. Men det er på ingen måde en sammenhængende masse, hvor man kan gå i land, siger Jakob han og fortsætter:

– Hvis man tager en liter vand, så skal man være heldig for at finde et synligt stykke plastik i disse områder.

Hvad siger Socialdemokratiet?

Mette Frederiksen vil ikke at forklare, hvorfor hun påstår, at hun har set billeder af plastikøer i verdenshavene. I stedet sender Socialdemokratiet Jens Joel, der er energi- og klimaordfører:

– Altså nu ved jeg ikke præcis, hvad der er for nogle billeder, Mette Frederiksen henviser til, men du kan prøve at google 'plastikø', så kommer der masser af billeder af ekstremt store koncentrationer af plastik og massiv plastikforurening fra havene, siger han.

Hvilket billede får du selv i hovedet, når Mette Frederiksen taler om plastikøer?

– Så får jeg et billede af en samling plastik et sted – hvor havstrømmene har skubbet en masse af den forurening, som jo desværre mange steder i verden bliver smidt ud i floder og ender i havet – hvor det samler sig sammen og skaber en ekstremt høj koncentration af plastik.

Men findes der plastikøer, så store som lande, som Mette Frederiksen siger?

– Jeg har hørt Mette Frederiksen omtale såkaldte plastikøer mange gange, og det er mere præcist at sige 'såkaldte', for så henviser man til den diskussion, der har været omkring plastikøer.

Vil I hos Socialdemokratiet fortsat sige, at der findes plastikøer så store med lande?

– Jeg synes, vi skal diskutere enten ind i diskussionen om plastikøer, og det skal man så tage sine forbehold i forhold til, fordi man ikke kan gå i land på dem. Eller også skal vi diskutere plastiksupper for at henvise til, at det er grødet eller måske endda usynligt, men ikke desto mindre et sted, hvor der er plastik i koncentrationer, som slet ikke er acceptabelt i vores verdenshave.

Hør resten af interviewet med Jens Joel (S) i Detektors nye podcast fra fredag morgen klokken 6.