Detektor: Nuuk vinder bæredygtighedskapløb i konkurrence mod 0 andre

Ingen andre hovedstæder har været i spil til titlen

Borgmester Charlotte Ludvigsen med erhvervschef Emil Skjervedal til et EarthCheck-arrangement (© EarthCheck facebook 8. november 2020)

Grønlands hovedstad, Nuuk, kunne i år fejre titlen som verdens første bæredygtige hovedstad.

På kommunens hjemmeside kunne man læse, at "Nuuk har slået alle andre hovedstæder i verden, når der måles på bæredygtig turisme."

- Nuuk i kapløb: Verdens første bæredygtige hovedstad, lød det derudover i en pressemeddelelse.

TIME Magazine har i forbindelse med certificeringen af Nuuk kaldt byen for en "banebrydende hovedstad" og optaget byen på deres liste over "100 ekstraordinære destinationer at udforske" i 2021. Også Nordisk Råd har hyldet hovedstaden for at have "slået alle andre hovedstæder" og overrakt Miljøstafetten til Nuuks borgmester, Charlotte Ludvigsen.

Men det var et ensomt kapløb for Nuuk.

Der er nemlig ingen andre hovedstæder, der har været i betragtning til titlen.

Det oplyser virksomheden EarthCheck, der har tildelt Nuuk certificeringen som bæredygtig destination.

EarthCheck skriver også selv på deres hjemmeside, at "Nuuk bliver den første bæredygtige hovedstad i verden."

  • Nuuk vinder kapløb om bæredygtighed som den eneste deltager (© sermersooq.gl)
  • EarthCheck omtaler også Nuuk som verdens første børedygtige hovedstad på deres hjemmeside (© www.earthcheck.org)
  • Sermersooq kommune har efterfølgende fjernet begge artikler fra deres hjemmeside (© www.sermersooq.gl)
1 / 3

Blank erkendelse

En ansvarlig i Kommuneqarfik Sermersooq, hvor Nuuk ligger, erkender, at kommunen har overdrevet betydningen af det certifikat, kommunen har fået af EarthCheck.

- Her vil jeg da blankt erkende, at vi måske også har overdramatiseret en smule, siger erhvervschef Emil Skjervedal til Detektor.

Erhvervschefen indrømmer også, at det kan virke en "anelse misvisende", at kommunen omtaler det som et kapløb, når Nuuk er den eneste hovedstad, der er blevet vurderet.

- Det er selvfølgelig en overdramatisering, og en anelse misvisende.

Kommuneqarfik Sermersooq har efterfølgende fjernet begge artiklerne fra deres hjemmeside.

Detektor har også spurgt EarthCheck, om det er rimeligt at kalde Nuuk for "den første bæredygtige hovedstad i verden" på deres hjemmeside, når de kun har vurderet én.

Det har EarthCheck ikke svaret på.

Der står stadig på EarthChecks hjemmeside, at "Nuuk bliver den første bæredygtige hovedstad i verden."

Uklar og uigennemskuelig

Det var det grønlandske medie KNR, der først kunne afsløre, at Kommuneqarfik Sermersooq selv har taget kontakt til virksomheden EarthCheck og betalt for at blive certificeret.

Det betaler de årligt 52.000 kroner for i kontingent.

EarthCheck skriver på deres hjemmeside, at de er førende inden for benchmarking, certificering og rådgivning inden for rejser og turisme.

Detektor har forelagt fire eksperter rapporten, som EarthCheck certificerer Nuuk ud fra. Alle kritiserer de EarthChecks vurdering af Nuuk.

Ifølge Mette Asmild, professor i produktion, marked og politik med speciale i benchmarking ved Københavns Universitet, er rapporten manipulerende. Hun kalder også EarthChecks metoder uklare og uigennemskuelige.

- De måler på en masse ting, det er helt fint. Så sammenligner de Nuuk med et eller andet, som ikke er særligt klart. Ud fra de her forskellige indikatorer, når de på en eller anden uklar måde til en samlet konklusion om, at Nuuk er bæredygtig, siger Mette Asmild.

Her henviser hun til, at både EarthCheck og Kommuneqarfik Sermersooq har skrevet på deres hjemmeside, at "Nuuk bliver den første bæredygtige hovedstad i verden."

Rapporten lavet af EarthCheck måler blandt andet på økonomi, klima, miljø og socialområdet.

De har derfor inddraget både affaldshåndtering, kriminalitet og drivhusgasudledning. Nuuk klarer sig ifølge rapporten godt på grønne områder og arbejdsløshed, men ligger under minimum i udledningen af CO2.

Det er problematisk ifølge Jens Friis Lund, der er professor i politisk økologi med speciale i bæredygtighed og klima.

- Nuuks udledninger per borger i byen er cirka 50 procent højere end det globale gennemsnit. På den indikator synes jeg ikke rigtigt, Nuuk lever op til at være en bæredygtig by, siger Jens Friis Lund.

Også Morten Ryberg, adjunkt i teknologi, management og økonomisk bæredygtighed ved Danmarks Tekniske Universitet, kritiserer EarthChecks beregninger.

Ifølge Morten Ryberg er mange af Grønland og Nuuks varer importeret. Det har EarthCheck ikke medregnet, når de måler på Nuuks samlet klimaaftryk.

- Det skal selvfølgelig regnes med. Hvis det ikke tages med, så kan man ikke rigtig snakke om, at det er et rigtigt klimaaftryk. Hvis det ikke er taget med, så er det svært at sige, om det er bæredygtig eller ej.

Ifølge professor ved kemisk institut på Københavns Universitet, Ole John Nielsen, svarer den slags certificeringer, som Nuuk har fået, til at "sælge elastik i metermål".

- Man skal se det som den forretning, det er. Jeg kan i hvert fald ikke tilslutte mig, at det skulle være super videnskabeligt, siger Ole John Nielsen.

Grønlands hovedstad, Nuuk. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Ritzau Scanpix)

Kedelig kritik

I Kommuneqarfik Sermersooq ærgrer erhvervschef Emil Skjervedal sig over kritikken fra eksperterne. Han fastholder dog, at EarthChecks vurdering kan pejle kommunen i den rette retning.

- Vi er jo ikke den mest bæredygtige hovedstad i verden, men vi prøver på at blive det.

I et interview til Detektor siger Erhvervschefen, at de vil genoverveje, om kommunen og borgerne i Nuuk fortsat skal betale et årligt kontingent til EarthCheck på cirka 52.000 kr.

- Jeg vil jo godt lige have lidt mere på det her end blot det, som jeg har fået i det her interview. Men det er da helt sikkert noget, vi skal se ind i, det er der da ingen tvivl om, siger Emil Skjervedal.

Efterfølgende har Emil Skjervedal udtalt til det Grønlandske medie KNR, at kommunen foreløbig fortsætter deres samarbejdet med EarthCheck.

- Vi regner bestemt med at fortsætte samarbejdet med EarthCheck, siger Emil Skjervedal.

EarthChecks CEO, Stewart Moore (© www.westendmagazine.com)

Uklar klassificering

Detektor har flere gange forsøgt at få svar på, hvordan EarthCheck på baggrund af deres rapport kan skrive, at "Nuuk bliver verdens første bæredygtige hovedstad" og definere Nuuk som en bæredygtig destination.

Det har heller ikke været muligt for Detektor at få svar på, hvad EarthChecks minimumskrav er, når de uddeler certifikater for bæredygtighed.

Eksempelvis klarer Nuuk sig dårligere på flere parametre i 2021 end de gjorde i 2020. Alligevel bliver Nuuk i år certificeret af EarthCheck.

Også det møder kritik fra ekspert i benchmarking, Mette Asmild.

- Det er uklart for mig, hvorfor det netop var i år, at Nuuk blev klassificeret som bæredygtig destination, siger hun.

Hverken EarthChecks CEO, Stewart Moore eller en repræsentant fra virksomheden har ønsket at stille op til interview med Detektor.

Hør hele interviewet med Emil Skjervedal i sidste uges Detektor her

FacebookTwitter