Detektor: Pensionskasser praler med at investere grønt for milliarder uden at nævne forbehold

Hvis grønne investeringer for 350 milliarder kroner skal blive til noget, har pensionskasser betingelser.

Torben Möger Pedersen, er næstformand i Forsikring & Pension og har givet tilsagn om 350 milliarder kroner til grøn omstilling. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Jublen var stor, da statsminister Mette Frederiksen fortalte om Danmarks store ambitioner på klimaområdet til FN's klimatopmøde i New York i denne uge.

Ikke mindst fordi den danske pensionsbranche netop havde fortalt, at den forpligtede sig på at investere 350 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030.

Både danske og udenlandske medier som Bloomberg og Reuters har skrevet om de massive, grønne investeringsplaner.

Men Detektor har fundet ud af, at det slet ikke er sikkert, at der bliver investeret så mange milliarder, som pensionsselskaberne siger.

Hvad siger pensionsselskaberne?

De grønne investeringer kan fx være i vindmølleparker – solcelleparker eller energi-effektiviseringer af bygninger. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Torben Möger Pedersen, der er næstformand i pensionskassernes brancheorganisation, Forsikring & Pension, har flere gange i den seneste uge sagt, at de danske pensionsselskaber forpligter sig på at investere 350 milliarder kroner.

I en pressemeddelelse fra Statsministeriet siger Torben Möger Pedersen sådan her:

- Det er nødvendigt med store investeringer fra den private sektor, hvis vi skal realisere FN’s verdensmål og Paris-aftalen. Derfor forpligter den danske pensionsbranche sig nu til at investere yderligere 350 milliarder kroner frem mod 2030 i den grønne omstilling.

Torben Möger Pedersen er administrerende direktør i pensionsselskabet PensionDanmark. Og i en ny pressemeddelelse fra PensionDanmark står der:

- Den danske pensionsbranche forpligter sig til at investere yderligere 350 milliarder kroner i grøn omstilling frem mod 2030.

I en række medier - blandt andet P1 Orientering, Politiken og Finans.dk - gentager Torben Möger Pedersen budskabet om de grønne investeringer uden at nævne nogen forbehold.

Hvad har Detektor fundet ud af?

De 350 mia. kroner, som pensionsselskaberne vil investere i grøn omstilling i 2030 vil svare til ca. 10 procent af deres samlede investeringer. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Forbehold dukker der til gengæld op, når man kigger i to bilag til den pressemeddelelse, som Forsikring & Pension har på deres hjemmeside.

Her fremgår tre betingelser for de grønne investeringer på 350 milliarder kroner frem mod 2030:

 1. 1

  Blandt de markedsmæssige betingelser er, at der i 2030 er grønne investeringer, som giver fornuftige afkast.

 2. 2

  Blandt de selskabsspecifikke betingelser er, at pensionsselskabernes medlemmer fortsat bakker op om at investere grønt, og at indbetalingen af pension fortsætter som forventet.

 3. 3

  Blandt de politiske betingelser er, at rammerne stadig gør grønne investeringer relativt attraktive.

I bilaget skriver Forsikring og Pension selv, at:

- Når tilsagnet således kaldes betinget, er det en slags ”alt andet lige”-betragtning. Hvis en eller flere af disse betingelser afviger væsentligt fra det forventede, kan det have betydning for investeringer i grønne aktiver.

Men ingen af de forbehold og betingelser fremgår altså af Statsministeriets pressemeddelelse om de 350 milliarder kroner til grønne investeringer eller af de nævnte interview med Torben Möger Pedersen.

Det siger eksperterne

Detektor har spurgt en række eksperter til de betingelser, som Forsikring & Pension beskriver på deres hjemmeside, men som ikke fremgår af de officielle udtalelser.

Eksperterne vurderer alle, at pensionsselskaberne ikke reelt forpligter sig, når de taler om deres fremtidsplaner for at investere grønt:

 • Professor ved Institut for Økonomi ved Aarhus Universitet, Carsten Tanggaard:

- Det er ret klart, at det her har karakter af en hensigtserklæring. Man forpligter sig ikke til noget udover, at man har en klar ambition om at investere de 350 milliarder kroner.

 • Professor i finansiering fra Syddansk Universitet, Christian Riis Flor:

- Det er måske fint nok at have overskriften, hvor de melder ud, at de forpligter sig, men man bør nok være mere klar i mælet omkring, at det er under nogle særlige forudsætninger.

 • Aktieanalytiker og radiovært på programmet Millionærklubben på Radio 24syv, Lau Svenssen:

- Det er ligesom, når du bliver gift, og du lover at elske og ære. Og så bliver du skilt på nettet i løbet af to minutter. Det siger jeg ikke, fordi jeg tror, de løber fra det. Men det er sådan et generelt udsagn, som de aldrig nogensinde kan blive aftvunget nogen form for kompensation for, hvis de ikke opfylder det.

Alle tre eksperter mener, at det er nogle fornuftige forbehold, som pensionsbranchen tager, men også at branchen godt kunne have gjort det tydeligere, at der er bestemte forudsætninger, der skal være opfyldt, hvis investeringerne skal blive til noget.

Det siger pensionsbranchen til Detektor

Mette Frederiksen på talerstolen ved FN's klimatopmøde i New York. Til den danske presse fortalte hun, at hun var glad for pensionsbranchens tilsagn om at bruge 350 mia. på grøn omstilling. Men nævnte ikke branchens forbehold for investeringerne. (Foto: © Stephanie Keith, Scanpix)

Detektor ville gerne have interviewet Torben Möger Pedersen, men brancheorganisationen Forsikring & Pension stillede i stedet op med vicedirektør Jan V. Hansen.

I siger, at I forpligter jer til at investere 350 milliarder kroner i grøn omstilling de næste 10 år. Kan du garantere, at det kommer til at ske?

- Investeringstilsagnet på de 350 milliarder kroner tager vi meget seriøst, og selskaberne føler sig meget forpligtede, så vi er ret sikre.

- Det, man bør være opmærksom på, er, at det er en indsats, der strækker sig over et årti, og derfor er vi nødt til at gardere os mod nogle negative begivenheder som for eksempel en ny finanskrise, der kan opstå. Det er ikke sandsynligt, men heller ikke umuligt, siger Jan V. Hansen.

Så hvis afkastet på de grønne investeringer ikke bliver, som I har regnet med, hvis der kommer politiske ændringer, som gør, at det ikke er lige så fordelagtigt, eller hvis der kommer en ny finanskrise, så kommer I ikke til at lave investeringer for 350 milliarder kroner?

- Hvis der opstår nogle negative scenarier fremadrettet, som er usandsynlige, men ikke umulige, så kan vi ikke levere de 350 milliarder kroner. Det er rigtigt.

Er det ikke ret mange betingelser, I har for at kunne lave den her investering?

- Nej, for den fremtid vi ser ind i, svarer til det, som de fleste prognosemagere ser.

Men økonomiske prognoser kan vel tage fejl? Det har vi set før, ikke?

- Jo, det er derfor, at vi er nødt til at tage de her forbehold.

Hvis du nu skal sætte procenter på, hvor sikkert er det så, at pensionsselskaberne har lavet den her investering om 10 år? Vil du så sige, det er omkring 80 eller 100 procent?

- Jeg vil sige, det er tættere på 100 end på 50. Det er over 75.

Så det er lige over de 75 procent?

- Det vil jeg sige. Det er meget sikkert. Men jeg kan ikke garantere det, siger vicedirektør Jan V. Hansen fra Forsikring & Pension til Detektor.

Efter interviewet har Forsikring & Pension kontaktet Detektor og oplyst, at de vurderer, at det er tæt på 100 procent sikkert, at man vil investere for 350 milliarder kroner i den grønne omstilling.