Detektor: Plastfirma mistænkes for forfalskning af testrapporter

Samarbejdspartnere kræver en grundig redegørelse.

Testvirksomheden Eurofins afviser, at de står bag testrapporter med deres logo på.

I december afslørede Detektor plastvirksomheden Pack Tech A/S i at tale usandt om indholdet af en meget omtalt emballage, som skulle bestå af 100 procent genbrugsplast fra havet.

Nu er Pack Tech også mistænkt for at benytte sig af forfalskede testrapporter i markedsføringen.

Det er selskabet Eurofins, som er en internationalt anerkendt og uafhængig testvirksomhed med 800 laboratorier i 50 lande, som står bag mistanken.

Det sker, efter Detektor kom i besiddelse af to rapporter fra Pack Tech, hvor hovedindholdet var tests af plastikmaterialer, som Eurofins angiveligt skulle have undersøgt. Detektor bad Eurofins om at be- eller afkræfte, at det var deres rapporter.

Det var det ikke.

I en mail skriver direktør i Eurofins, Nikolaj Røjkjær Andersen:

"Der er ingen tvivl om, at vi ikke kan genkende disse rapporter. De er ikke udstedt af os på trods af, at det er vores virksomhed og medarbejdere, der fremgår af rapporterne. Det er en sag, vi tager meget alvorligt, og vi har rettet henvendelse til firmaet bag [Pack Tech, red.] og bedt om en meget detaljeret, skriftlig redegørelse," skriver Nikolaj Røjkjær Andersen.

Han ønsker ikke at kommentere nærmere på samarbejdet med Pack Tech, ligesom han heller ikke ønsker at kommentere, om der bliver juridiske konsekvenser.

Eurofins’ rapporter blev brugt af Pack Tech som dokumentation for, at deres plastikprodukt, som skulle bestå udelukkende af genanvendt havplast, var testet og godkendt.

Sletter logo fra hjemmeside

Pack Tech har de seneste år været en del i medierne, fordi de i 2018 meldte ud, at de var lykkedes med at fremstille plastikbeholdere til kosmetik- og skønhedsbranchen ud af 100 procent genbrugt havplast.

Produktet blev kendt som Ocean Waste Plastic, OWP, og Herlev-virksomheden fik via den gode fortælling og med blandt andet Eurofins’ rapporter i hånden kunder over hele kloden.

Kunderne blev garanteret af Pack Tech A/S, at hver ladning plastik blev testet, og Pack Tech brugte Eurofins’ logo på hjemmesiden for OWP som dokumentation.

Plastikproduktionen har været omfattende de seneste år, men Eurofins ønsker ikke at oplyse, hvor mange tests laboratoriet har lavet for Pack Tech, eller om Pack Tech havde tilladelse til at bruge logoet.

Pack Tech har i denne uge fjernet Eurofins’ logo fra hjemmesiden.

Eurofins logo er nu slettet fra Pack Techs hjemmeside. Træk slideren til højre for at se hjemmesiden, som den så ud mandag - og til venstre for at se, hvordan den ser ud nu. (Foto: Pack Tech © Pack Tech / Foto: Pack Tech © Pack Tech)

Udsigten til at lave ny plastik af 100 procent havplast fik også kapitalfonden Blue Equity til at kigge mod Pack Tech.

Blue Equity har nogle af landets rigeste personer som investorer – blandt andre Henrik Lind fra Lind Invest og Linak-ejer Bent Jensen samt en af landets største pensionskasser, PFA. Og de købte i slutningen af 2017 40 procent af Pack Tech.

Investor: Nyt for os

Detektor har kontaktet flere af ejerne, som ikke ønsker at medvirke i historien. De henviser til Blue Equity. Detektor har spurgt her, om selskabet har tillid til ledelsen i selskabet.

Thomas Gullacksen er investment director i Blue Equity og sidder i Pack Techs bestyrelse.

"Det er ny information for os, at to rapporter skulle være blevet forfalsket, og forholder det sig således, er det i sagens natur yderst alvorligt, og et forhold som vi tager skarpest muligt afstand fra. Det er os magtpåliggende at undersøge til bunds, med bestyrelsens involvering, hvorledes det forholder sig med de rapporter, du henviser til samt den relaterede forretning," skriver Gullacksen i en mail.

Christian Loumann Jensen har været direktør i Pack Tech siden 2008, en del af ejerkredsen siden 2009 og har siddet i bestyrelsen siden 2014. Han er desuden administrerende direktør i flere selskaber ejet af Pack Tech, som står for håndteringen af OWP. Selskaberne har samme adresse som Pack Tech.

I en mail til Detektor skriver han:

"Vi er først nu blevet opmærksomme på uoverensstemmelserne med de to rapporter fra Eurofins. Det tager vi selvsagt meget alvorligt, og vi har derfor omgående igangsat en undersøgelse for at komme til bunds i sagen, hvilket vi også har meddelt Eurofins."

Stor kunde: "Absolut ikke gladere"

Blandt de mest kendte kunder hos Pack Tech er den australske frisør Kevin Murphy, der har sine produkter stående på hylderne hos mange danske frisører.

Efter Detektors afsløring i december udsendte Kevin Murphy en video og en pressemeddelelse, hvor han beklagede sagen for sine kunder og følgere over hele kloden.

"Jeg står her ydmyg, en hel del klogere, men absolut ikke gladere," lød det fra grundlæggeren i videoen, hvor han tilføjede, at både "eksperter og sælgere i hele forsyningskæden" havde forsikret ham om, at alt var i orden.

Kevin Murphy har på nuværende tidspunkt ikke yderligere kommentarer til sagen ud over pressemeddelelsen og videoen.

Husk, at du også kan høre Detektor som podcast. Du finder den seneste udsendelse lige her:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter