Detektor: Politiken tegner et skævt billede af Sydkoreas coronastrategi

Også i Sydkorea har man lukket skoler og opfordret til hjemmearbejde.

'Selv de travleste og mest turistede områder af Seoul ligger tæt på øde hen,' skrev Politiken i slutningen af februar. (Foto: © Kim Hong-Ji, Scanpix)

Mens Danmark lukker ned for at bremse coronaepidemien, har Sydkorea 'med succes' gjort det modsatte.

Det kunne man læse i Politiken mandag.

- Der er ikke gjort noget forsøg på at holde befolkningen væk fra arbejde og uddannelse, lød det blandt andet i artiklen, som også slog fast, at det er 'for sent at skifte kurs' for Danmark.

Men selvom Sydkorea ikke er gået lige så langt som Danmark, har landet indført flere restriktioner, som minder om de danske.

Hvad skrev Politiken?

- Nøglen er en omfattende brug af en coronatest, der kan afgøre, om folk er syge, når de er blevet smittet, og længe før symptomerne viser sig, skrev Politiken, som også fremhævede en stor åbenhed fra myndighederne.

Til gengæld har Sydkorea ikke lukket sine 'grænser, skoler og arbejdspladser', lød det i artiklen, som også blev kommenteret og delt flittigt på avisens facebookside.

Hvad har Detektor fundet ud af?

Det er ikke kun Politiken, der peger på Sydkorea som et eksempel til efterfølgelse. Det samme gør WHO på grund af de mange coronatests, Sydkorea har gennemført.

Kun Island og De Forenede Arabiske Emirater har i skrivende stund testet en større andel af befolkningen ifølge Our World in Data, som indsamler oplysninger fra hele verden. Danmark ligger på en 8. plads.

Sydkorea har imidlertid gjort mere end bare at teste befolkningen.

I denne uge valgte regeringen for tredje gang at udskyde det nye skoleår, som skulle være startet den 2. marts. De offentlige skoler er nu lukket frem til 6. april.

Det samme gælder daginstitutioner, mens onlineundervisning har gjort sit indtog på landets universiteter.

Politiken har selv tidligere fortalt, at 'de travleste og mest turistede områder af Seoul ligger tæt på øde hen'.

- Arbejdspladser bliver lukket ned, skolestarten udskudt, og alle opfordres til at holde sig indendørs, lød det i Politiken den 26. februar.

Ligesom i Danmark har man i Sydkorea opfordret til 'social distancering' og hjemmearbejde. Det har i høj grad været drevet af civilsamfundet og ikke regeringen, forklarer Cho Jaewook. Han er professor i præventiv medicin ved Korea University.

- Det var lægeforeningen i Korea, som tog initiativ til social distancering, skole- og arbejdspladslukninger samt begrænsning af offentlige forsamlinger. Regeringen har efterfølgende opfordret til det samme, skriver han i en mail til Detektor.

Også Jan Pravsgaard Christensen peger på, at det sydkoreanske samfund har gjort en del af de samme ting som i Danmark. Han er professor i immunologi på Københavns Universitet.

- Man har begrænset folks bevægelighed og frihed. Der er arbejdspladser og skoler, der har været lukket. Og sydkoreanerne har været henstillet til at blive hjemme og ikke gå ud at spise. De er også blevet opfordret til at holde afstand, siger han.

De forskellige tiltag har ifølge Cho Jaewook ramt sydkoreanernes økonomi hårdt.

- Særligt dem med lave indkomster - løst ansatte og selvstændige - er i store finansielle og sociale problemer, skriver han.

Det er helt rigtigt, som Politiken skriver, at Sydkorea ikke har lukket sine grænser for andre end rejsende fra Hubei-provinsen i Kina, hvor epidemien begyndte.

Landet har dog skærpet kravene til alle indrejsende, som nu skal 'indrapportere deres symptomer dagligt i 14 dage' ved hjælp af en obligatorisk app på mobiltelefonen.

Myndighederne i Sydkorea indsamler desuden store mængder data om smittede, som ifølge Berlingske bliver brugt til 'at sende sms-advarsler ud til borgerne om, hvor der er smittefare i deres område'.

De seneste tal fra WHO viser, at der er 8.413 bekræftede smittetilfælde i Sydkorea. 84 er døde.

Hvad siger Politiken?

Detektor har forelagt kritikken for Politiken. Avisens journalist Jens Bostrup skriver i en mail, at de var 'upræcise i den første version' og derfor har lavet en rettelse.

- Men det vil være endnu mere forkert at give indtryk af, at Sydkoreas regering er nogenlunde lige så restriktiv som den danske, skriver han og fremhæver nogle af forskellene på Danmark og Sydkorea:

- Der er ikke nedlagt brede udgangsforbud, hverken spisesteder, caféer, biografer, barer eller lignende er blevet påbudt at lukke. Cafélivet fortsætter stadig, omend i et mere begrænset omfang end tidligere, da mange folk vælger at blive hjemme. De bliver ikke tvunget til det.

- I den oprindelige version fremstod det ikke klart, at mange sydkoreanere arbejder hjemme (alt afhængigt af hvad de arbejder med), og at universiteter og skoler har udsat åbningen efter opfordring fra myndighederne. Det var en fejl, der blev rettet straks, vi blev gjort opmærksom på det, skriver han.

I artiklen står der dog stadig, at Sydkoreas succes 'er sket uden at lukke grænser, skoler og arbejdspladser'.

Opdateret: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det, at Sydkorea modsat Danmark kan få adgang til borgernes tele- og bankdata med henblik på at bremse smitten. Den mulighed har de danske myndigheder imidlertid også fået.