Detektor: Rasmus Paludan afviser han har en retssag kørende om racisme. Men det har han.

Stram Kurs-lederen mener ikke, han fik en foreløbig racismedom i byretten. Det modsiges af tre ledende jura-eksperter. Dommen har Paludan anket.

(Foto: © Claus bech, Scanpix)

Partilederen Rasmus Paludan blev i starten af april dømt i byretten for at have udtalt sig racistisk. Det slår flere eksperter fast over for Detektor, selvom Paludan selv afviser, at det var racisme, han blev dømt for. Han har anket dommen, som nu skal for landsretten.

Hvad påstår Rasmus Paludan?

Rasmus Paludan siger, at han ikke er dømt for racistiske udtalelser, selvom han ved byretten har fået en dom for overtrædelse af den paragraf, der i daglig tale kaldes racismeparagraffen: Straffelovens §266 b. Det sagde han blandt andet i radioprogrammet 'Q&A' på Radio24syv den 22. april, da vært Henrik Qvortrup spurgte Rasmus Paludan, om det ikke er sandt, at han er dømt for at have sagt noget racistisk. Det benægtede Stram Kurs-lederen pure.

- Nej, det er nemlig det, der ikke er sandt. Det er ikke racisme, den bestemmelse handler om. Bestemmelsen handler om, hvorvidt man har udtalt sig forhånende om nogle bestemte grupper, svarede Rasmus Paludan.

Det har vi fundet ud af

(Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix) (Foto: © Anne Bæk, Scanpix)

Den 5. april i år blev Rasmus Paludan dømt skyldig ved byretten i Glostrup for at have overtrådt straffelovens § 266 b.

Den handler om, at man ikke må true eller forhåne personer på baggrund af blandt andet deres race, hudfarve, tro eller seksuelle orientering.

I dommen fra byretten står der, at partilederen i en youtube-video fra 2018 blandt andet taler om, at de fleste ”negre” i Sydafrika ikke er begavede nok til at kunne se, hvordan tingene forholder sig i det politiske landskab i landet.

I samme video kommer han også ind på IQ 70-personer – altså personer med en meget lav intelligenskvotient.

Retten i Glostrup konkluderede, at de forskellige påstande i videoen skal ses som én samlet udtalelse. Og i dommen står der, at Ramus Paludan sammenkobler ”de fleste negre i Sydafrika” med IQ 70-personer, og at det dermed er en forhånelse af en gruppe på baggrund af hudfarve eller nationalitet.

Den foreløbige og ankede straf lyder på 14 dages betinget fængsel.

I dommen står der ikke eksplicit, at Rasmus Paludan dømmes for racistiske udtalelser, og derfor siger han, at han ikke er dømt for dette.

Rasmus Paludan har anket dommen til landsretten. Det betyder formelt, at han først er dømt, hvis landsretten stadfæster byrettens afgørelse.

Hvad siger eksperterne?

Detektor har kontaktet tre forskellige juridiske eksperter for at få deres vurdering af, hvad Rasmus Paludan er dømt for i byretten:

De deler alle det samme synspunkt: Rasmus Paludan er dømt for racistiske udtalelser.

- Hvis du udtaler dig forhånende om nogen på baggrund af deres hudfarve eller etnicitet, og kæder det sammen med, at de ovenikøbet også skulle være mindre begavede, så opfylder det efter mine begreber definitionen på racisme. Så jeg synes, det er en passende betegnelse i den her sag, som ganske vist er anket, siger Jacob Mchangama, der er direktør i den juridiske tænketank Justitia.

Det er Jørn Vestergaard, professor i strafferet ved Københavns Universitet, enig i:

I en mail sendt til Detektor skriver han, at selvom "racisme er et begreb, der kan defineres på flere måder", så er det "meningsløst at hævde andet, end at Rasmus Paludans dom handler om racistiske udtalelser".

- Når man er dømt i en sag som den mod Rasmus Pauldan, så er man dømt for racistiske udtalelser, skriver han. Og det er altså, som nævnt, en dom, der er anket til landsretten.

Denne vurdering bakkes også op af Gorm Toftegaard Nielsen, professor emeritus i jura ved Aarhus Universitet. Han er slet ikke i tvivl om, at Rasmus Paludan er dømt for at have udtalt sig racistisk.

- Ordet race fremgår ikke direkte af dommen, men der står, at Paludan har forhånet på baggrund af hudfarve eller nationalitet, så det er efter min vurdering også forhånelse på baggrund af race. Der er ingen tvivl om, at han er dømt for racistiske udtalelser, siger Gorm Toftegaard Nielsen.

Anklagemyndigheden oplyser til Detektor, at det er sandsynligt, at sagen kommer for landsretten efter sommerferien.

Hvad siger Rasmus Paludan?

Vi har spurgt Rasmus Paludan, om han fortsat fastholder, at han ikke er dømt for racistiske udtalelser.

Du er jo dømt i byretten for straffelovens §266 b, som også kaldes racismeparagraffen?

- Det bliver den ikke kaldt ved domstolene. Det er journalister og ræverøde landsforrædere som dig, der kalder den det. Jeg kalder den gruppeforhånelses-paragraffen.

Paragraffen handler ganske rigtigt om forhånelse, men på baggrund af noget. Og i det her tilfælde har retten vurderet, at du har forhånet på baggrund af nationalitet eller hudfarve. Så det er jo racistiske udtalelser?

- Nej, det er jeg ikke enig med dig i på nogen som helst måde. Jeg er jo heller ikke enig i dommen.

Retten siger, at du sammenkobler "negre" i Sydafrika med personer med lav IQ?

- Det har jeg ikke gjort. Det er det, jeg er uenig med retten i, fordi det ikke er det, der kan indlæses i ytringerne på nogen som helst måde.