“En plug-in-bil er en grøn bil.”
Sådan lød det fra skatteminister Morten Bødskov (S) i Radioavisen den 23. april.
Men flere måneder senere kan ministeren stadig ikke dokumentere sin påstand.
Ministerens udmelding står ellers i skærende kontrast til vurderingen fra en række eksperter og resultaterne af en stor, international undersøgelse, der viser, at plug-in-hybrider udleder to til fire gange mere CO2, end bilproducenterne oplyser.
Men de tal kan ikke nødvendigvis overføres til danske forhold, sagde skatteordfører for Socialdemokratiet Troels Ravn i et interview med Detektor den 3. september.
- Det er tal, vi er ved at dobbelttjekke. Vi er ved at tjekke, om de også gælder for danske forhold, sagde ordføreren dengang.
Den mystiske pressemeddelelse
Detektor har igennem længere tid efterspurgt dokumentation for, at danskerne kører grønt i deres plug-in-hybrider.
Som svar sendte Skatteministeriet, hvad der ligner en pressemeddelelse med overskriften “Danskerne udnytter grønt potentiale i plug-in hybridbiler” dateret september 2021.
Her lød den gode nyhed, at nye tal fra ladeselskabet Clever viser, at danske “ejere af plug-in hybridbiler oplader deres bil stort set dagligt.”
Detektor fik oplyst, at analysen ville blive offentliggjort ugen efter.
Men det skete aldrig. Dokumentet blev aldrig til mere end en e-mail i Detektors indbakke.
Ministeriet kan i dag ikke svare på, om dokumentet, der ligner en pressemeddelelse, nogensinde kommer ud.
“Det er endnu ikke besluttet, om eller hvornår dette i givet fald vil ske. Publikationen er således sat i bero med henblik på yderligere undersøgelser af området, herunder grundlaget for brugen af plug-in hybridbiler i Danmark,” skriver de.
Ingen grund til optimisme
Når Detektor i dag efterspørger tallene hos skatteordfører Troels Ravn, svarer han, at han selv har rykket Skatteministeriet for dem.
- Jeg har fået besked om, at en undersøgelse er i gang, og noget snart er på vej. Jeg forventer, at tallene vil vise, at danskerne kører deres plug-in-hybridbiler grønt, skriver Troels Ravn.
Trafikforsker Mogens Fosgerau har svært ved at forstå skatteordførerens optimisme.
- Der er ingen grund til at tro, at danske plug-in-biler er specielle, vurderer trafikforskeren.
Den manglende dokumentation viser desuden, at regeringen ikke har grønne intentioner med bilerne, siger seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling Jeppe Juul.
- Det står klart, at regeringen tilsyneladende er ligeglad med, hvad klimaeffekten er. Det handler udelukkende om, at man kan sige, man har nået et vist antal grønne biler, hvor man behændigt har slået plug-in-biler og elbiler sammen.
Regeringen har en ambition om en million grønne biler på de danske veje i 2030. For at det kan lykkes, er der afsat milliarder til klimarabatter på plug-in-hybrider og elbiler.
Det har ført til, at salget af plug-in-hybrider er fordoblet på bare et år.
Hver fjerde solgte bil i Danmark er nu en plug-in-hybrid.
Partier dybt splittet
Regeringen og støttepartierne indgik sidste år aftalen om en grøn omstilling af vejtransporten, der gav en klækkelig klimarabat til plug-in-hybrider.
Men både Enhedslisten og SF mener nu, at der er behov for at lytte til eksperterne.
- Vi ved, plug-in-biler ikke er grønne. Der er ingen grund til at holde stædigt fast. Det var en forkert forudsætning, og det skal rettes ind nu. Lad os få ændret det her, siger transportordfører i Enhedslisten Henning Hyllested.
Det efterlader et stigende pres på regeringen og Radikale Venstre.
Selvom ingen af partierne kan dokumentere, at skatterabatten på plug-in-hybrider har en grøn effekt, ønsker de ikke at kigge på aftalen før 2025.
Skatteminister Morten Bødskov (S) oplyser til Detektor, at han ikke vil stille op til interview i denne omgang, da han “fortsat afventer den opdaterede analyse.”
Hør resten af historien i ugens Detektor-podcast.