Detektor: Regeringen har ikke penge til hver anden ny ældre, siger S. Men det er "valgretorik" og forkert

Regeringen har kun sat penge af til hver anden ældre i fremtiden, påstår Socialdemokratiet. Men det kan man slet ikke konkludere.

(Foto: Henning Bagger © Henning Bagger)

Socialdemokratiet har længe kritiseret regeringen for at sætte for få penge af til det stigende antal ældre. Flere steder hævder de ligefrem, at regeringen kun har råd til hver anden ældre i fremtiden. Men det møder kritik fra flere eksperter.

- Det ville jeg ikke selv lægge navn til. Sådan kan man ikke konkludere, siger professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen.

Hvad påstår Socialdemokratiet?

- Hver gang der kommer to ekstra ældre over 70 i det her samfund, så har regeringen kun sat penge af til én, sagde folketingskandidat for Socialdemokratiet Dan Jørgensen, da han tidligere på ugen var med på TV 2 News.

Og det er ikke første gang, Socialdemokratiet rejser den kritik. På partiets facebookside ligger en annonce med samme budskab.

Socialdemokratiets annonce på partiets Facebook-side

- Regeringen har kun sat penge af til hver anden ældre i fremtiden. Socialdemokratiet har sat penge af til alle fremtidens medborgere, står der blandt andet i annoncen.

I en mail til Detektor skriver Socialdemokratiets pressetjeneste, at påstanden bygger på regeringens 2025-plan, der fastsætter en stigning i det offentlige forbrug på 0,3 procent - svarende til under halvdelen af det såkaldte demografiske træk på 0,65 procent.

Det har vi fundet ud af

(Foto: ASGER LADEFOGED © Asger Ladefoged www.asgerladefoged.dk)

Detektor har talt med i alt syv eksperter i samfunds- og sundhedsøkonomi, der alle siger, at man ikke kan konkludere, som Socialdemokratiet gør. Flere kalder det en klar stramning og ren “valgretorik”.

For selvom det er rigtigt, at regeringens 2025-plan fastsætter en stigning i det offentlige forbrug på 0,3 procent, så kan man ikke derfra konkludere, at regeringen kun har sat penge af til hver anden ældre i fremtiden.

- Det er ikke nok kun at kigge på den samlede stigning i det offentlige forbrug, for det siger ikke noget om, hvilke områder man har prioriteret, forklarer Niels Storm Knigge, senioranalytiker ved Tænketanken Kraka og uddyber:

- Den samlede stigning i det offentlige forbrug siger noget om, hvad der er til rådighed til alle velfærdsområder, og man har ikke nødvendigvis angivet, hvor man har tænkt sig at bruge pengene. Så man kan ikke sige, at der er helt sikkert ikke er penge nok til de ældre, for det kommer an på, hvad man vedtager i kommune- og regionsforhandlingerne og med finansloven. Det man kan sige, er, at der overordnet set vil være færre penge i det offentlige forbrug end befolkningsvæksten tilsiger.

Regeringen kan altså vælge at øremærke flere penge til ældreområdet, end væksten i det offentlig forbrug tilsiger. Og ifølge Kjeld Møller Pedersen er det faktisk, hvad regeringen lover at gøre.

- I regeringens 2025-fremskrivning har man regnet med en stigning i det samlede offentlige forbrug på 0,3 procent, men man skrev samtidig - og det er sådan set det, der er pointen - at man ville sørge for, at kernevelfærdsområder blev tilgodeset mere end 0,3 procent. Og vi har jo faktisk set, at væksten i blandt andet sundhedsudgifterne har været større end 0,3 procent, siger han.

Kjeld Møller Pedersen mener derfor også, at det er en "strammet formulering", som Socialdemokratiet er ude med her.

Hvad siger Socialdemokratiet?

(Foto: Philip Davali © Philip Davali)

Onsdag formiddag ringede vi til Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag for at spørge, hvordan Socialdemokratiet kan vide, at regeringen kun har råd til hver anden ældre i fremtiden.

Astrid Krag, hvordan ved du, at regeringen kun har sat penge af til hver anden ekstra ældre i fremtiden?

- Regeringen har jo meget tydeligt lagt frem, at der år for år skal spares på velfærden, fordi de ikke vil afsætte penge nok til det demografiske træk. Det gør de med åbne øjne og det kan man læse i deres 2025-plan.

Men kan du vide, at regeringen ikke vil prioritere de ældre alene ved at kigge på det offentlige forbrug?

- Det er klart, at hvis det ikke er ældreplejen, regeringen vil skære på, så må de jo komme på banen og fortælle, om det er sundhedsvæsenet, daginstitutionerne eller børnepasningen, der skal skæres på for at få tallene til at gå op.

Din formand Mette Frederiksen har været ude og kritisere de andre partier for at føre skræmmekampagner. Er det ikke det samme, I gør her?

- Jeg synes, det ville klæde regeringen at melde klart ud, når man nu faktisk har taget klart politisk stilling til, at man ikke vil lade pengene følge med det stigende antal ældre. Det er jo et ærligt politisk valg, at man synes, det er vigtigere med penge til skattelettelser end at sørge for penge til velfærd, når der kommer flere børn og ældre.

Men hvad så med Løkke velfærdsløfte?

(Foto: LISELOTTE SABROE © Scanpix)

- Det ville klæde regeringen at melde klart ud, lød det altså fra Astrid Krag til regeringen, da vi talte med hende onsdag formiddag.

Få timer senere gjorde Lars Løkke Rasmussen så netop det, da han præsenterede sit såkaldte "velfærdsløfte":

- Det er med stor glæde, at vi kan afgive et velfærdsløfte til danskerne. Et løfte, som betyder, at hvis det står til mit parti Venstre, så vil vi frem mod 2025 afsætte i alt 69 milliarder kroner til mere kernevelfærd, så der er råd til at følge med befolkningsudviklingen, sagde han fra talerstolen på Dansk Erhvervs årsdag.

Selvom Lars Løkke Rasmussen udelukkende taler på vegne af Venstre - og ikke regeringen - gav vi alligevel Astrid Krag et kald torsdag morgen for at høre hendes reaktion på statsministerens nye udspil.

- Jeg synes, at det er utroligt dejligt, hvis Lars Løkke Rasmussen faktisk mener, hvad han siger. Men jeg har utroligt svært ved at tro på det, for han har jo kæmpet imod al den tid, han har haft muligheden for at ændre det. Så det er selvfølgelig altid dejligt med en omvendt synder, men jeg har desværre meget svært ved at tro på det, siger hun.

Vil vi stadig høre dig sige i valgkampen, at Lars Løkke Rasmussen ikke har sat penge af til hver anden ældre i fremtiden?

- Jeg vil meget gerne gå ind i diskussionen med Venstre om, hvordan han vil imødekomme det løfte, han har givet danskerne. Den mest oplagte måde at gøre det på, er ved at pege på Mette Frederiksen som statsminister.

Hør begge interviews med Astrid Krag i ugens udgave af Detektors podcast.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk