Detektor: S vil ikke øge skatten på alle mobiltelefoner, som Løkke påstår

Statsministeren siger, at Socialdemokratiet vil hæve skatten for alle, der har en mobiltelefon, men det er forkert.

FV19: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Nicolai Wammen, politisk ordfører for Socialdemokratiet taler ved Dansk Erhvervs Årsdag, i Øksnehallen i København onsdag den 8. maj 2019. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen (V) har åbnet valgkampen med at give velfærdsløfte om, at Venstre vil investere 69 mia. kr. i velfærden.

- Samme velfærd som Socialdemokratiet - bare uden skattestigninger, lyder sloganet fra Venstre.

Og en af de skattestigninger, som Socialdemokratiet ifølge Venstre vil gennemføre, er en skat på mobiltelefoner. Men det er ikke helt korrekt.

Hvad siger Lars Løkke Rasmussen?

Statsministeren blev onsdag i TV Avisen spurgt, om han var blevet socialdemokrat?

- Nej, det er jeg ikke, for hvis jeg var socialdemokrat, ville jeg også foreslå højere skatter. De foreslår blandt andet højere skatter på alle, der har en mobiltelefon, svarede han.

Lars Løkke Rasmussen påstod altså, at alle med en mobiltelefon skal betale mere i skat, hvis Socialdemokratiet får regeringsmagten.

– Socialdemokraterne opererer jo helt åbent med, at skatterne skal stige. Der skal skat på mobiltelefoner. Der skal skat på iværksættere, sagde statsministeren på det pressemøde, han holdt efter præsentationen af velfærdsløftet.

Venstres hjemmeside kan man også læse, at Socialdemokratiet vil hæve skatten på mobiltelefoner, og budskabet går igen i et Facebook-opslag fra Venstres Ungdom.

I interviewet med TV Avisen ændrede Lars Løkke Rasmussen dog senere sin påstand en smule, så den kun handler om de arbejdsgiverbetalte mobiltelefoner:

- Socialdemokratiet foreslår en stribe skattestigninger. Alle mennesker, der har en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon, de skal betale mere i skat, sagde han.

Så hvad er rigtigt?

Det har vi fundet ud af

Først og fremmest: Socialdemokratiet har ikke foreslået en skat på alle, der har en mobiltelefon.

Det er derfor forkert, når Lars Løkke Rasmussen siger det i TV Avisen.

Men Socialdemokratiet ønsker rigtig nok at fastholde skatten på arbejdsgiverbetalte mobiltelefoner. Det er den skat, du skal betale, hvis din arbejdsgiver betaler for din telefon, og du bruger den privat. Skatten rammer i dag ca. 514.000 danskere, viser tal fra Skatteministeriet.

Det skriver Socialdemokratiet i sit socialudspil "Altid på børnenes side" fra 2018. Et udspil, som blandt andet bliver finansieret med de 580 millioner kroner, som skatten giver om året.

Skatten blev indført under Thorning-regeringen i 2012 som erstatning for VK-regeringens multimedieskat. Men regeringen og Dansk Folkeparti aftalte i forbindelse med finansloven for 2018 at sløjfe skatten fra 2020.

Det er den aftale, som Socialdemokratiet ønsker at rulle tilbage ved at fastholde skatten på det niveau, den har i dag.

Det er derfor heller ikke helt korrekt, når Lars Løkke Rasmussen påstår, at de personer, der har en arbejdsgiverbetalt mobiltelefon i dag, skal betale “mere i skat”. Det siger Simon Halphen Boserup, der er adjunkt på Økonomisk Institut på Københavns Universitet.

- Det får det til at lyde som om, de skal betale mere i skat, end de gør nu. Og det er vel som udgangspunkt ikke rigtigt. De skal betale det samme i skat, som de gør nu. Men til næste år går de glip af en skattelettelse, siger han.

Hvad siger Venstre til kritikken?

Britt Bager (V) under folketingets åbningsdebat i folketingssalen på Christiansborg, torsdag den 4. oktober 2018. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Vi har spurgt Venstre, hvad de siger til kritikken. Men de forholder sig slet ikke til, at det er forkert, når Lars Løkke Rasmussen siger, at Socialdemokratiet vil indføre "højere skatter for alle, der har en mobiltelefon".

Britt Bager, Venstres politiske ordfører, skriver i en mail til Detektor:

- Vi har besluttet, at mobiltelefonskatten skal forsvinde fra næste år. Men Socialdemokratiet ønsker at hæve den igen. Det vil ramme over en halv million danskere, hvoraf størstedelen er hårdtarbejdende danskere, der ikke betaler topskat. For dem vil det betyde en skattestigning på ca. 1.100 kr. om året for at bruge deres mobiltelefon. Det er dybt urimeligt.