Detektor: Skal man rense sin mobil for at undgå smitte? 'Overkill', siger professor

Det er vigtigere at fokusere på håndvask, lyder opfordringen.

- Det kan jo aldrig skade at spritte sin telefon af. Men hvis man skal gøre den ren, så er det ikke på grund af coronavirus, siger professor. (Foto: VALENTYN OGIRENKO © Scanpix)

Det skorter ikke på gode råd til at undgå smitte med coronavirus. Især Facebook oversvømmes med mere eller mindre hjemmebryggede anbefalinger.

Men også her på dr.dk kunne man i weekenden læse en guide til, hvordan man bedst rengør sin mobiltelefon 'for at undgå virusbårne sygdomme som Covid-19 og influenza'.

Et par dage inden kunne man dog læse i Berlingske, at det er 'for langt ude' at være nervøs for sin mobiltelefon. I hvert fald hvis man spørger Anders Fomsgaard, som er overlæge på Statens Serum Institut.

Så hvad er op og ned?

Detektor har talt med flere eksperter, som er enige i Anders Fomsgaards vurdering. Det skader selvfølgelig ikke at rense sin mobiltelefon, siger de. Men det er vigtigere at vaske sine hænder grundigt, som Sundhedsstyrelsen også anbefaler.

Professor: 'Overkill'

Jan Pravsgaard Christensen er professor i immunologi på Københavns Universitet. Han mener, det er 'overkill' at fokusere på rengøring af sin mobiltelefon for at undgå coronavirus.

- Det kan jo aldrig skade at spritte sin telefon af. Men hvis man skal gøre den ren, så er det ikke på grund af coronavirus, siger han.

Søren Riis Paludan er enig. Han er professor i biomedicin på Aarhus Universitet.

- Anders Fomsgaard har helt ret. Det er ikke stedet at fokusere, siger han med henvisning til overlægen fra Statens Serum Institut.

Begge professorer påpeger, at de fleste ikke deler deres mobiltelefon med andre. Derfor vil en virus højst sandsynligt alligevel være placeret på skærmen af dem selv.

- Hvis man først er smittet og går og smitter sig selv – det gør ikke nogen forskel, siger Jan Pravsgaard Christensen.

I artiklen på dr.dk medvirkede Svend Ellermann-Eriksen. Han er ledende overlæge i klinisk mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital.

- Mobiltelefonen kan godt være en smittespreder, for den har den forurening, der også er på ens hænder. Og ligesom det giver mening at holde hænderne rene, giver det også mening at holde mobiltelefonen rimelig ren, sagde han til dr.dk.

Svend Ellermann-Eriksen er dog enig med de andre eksperter i, at der ikke nødvendigvis er grund til at rengøre sin mobiltelefon mere end normalt.

– Jeg har aldrig sagt, at man skal være bange for den eller desinficere den ofte, siger han til Detektor, men understreger, at hvis man holder en andens telefon, så "svarer det til at give den anden hånden".

Derfor skal man selvfølgelig være opmærksom, hvis man deler sin mobiltelefon med andre. Det siger Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet:

– Det er jo en ganske almindelig flade i det offentlige rum, så det vigtigste er sådan set at få vasket hænder, inden man begynder at pille ved sig selv, siger han.

Hvad siger DR?

Detektor har spurgt nyhedschef hos

DR
Nyheder Thomas Falbe, hvorfor dr.dk har lavet en særlig guide til mobiltelefonen i stedet for at holde sig til de officielle råd fra
Sundhedsstyrelsen
.

- Vi har generelt gjort - og gør - meget for at sikre, at de officielle råd fra sundhedsmyndighederne når så bredt ud til danskerne som muligt. I den her artikel ligger de officielle råd faktisk også næsten øverst i artiklen, siger han.

- Jeg synes ikke, det forvirrer i forhold til de råd, danskerne ellers skal følge. Jeg tror, at alle råd kan bidrage med noget godt. Det her handler bare om, at det også kan være en god idé at gøre sin telefon ren indimellem.