Detektor: Socialdemokratiet lovede løft til psykiatrien - men giver ikke en krone mere i finansloven

Trods løfter i valgkampen har regeringen ikke sat psykiatrien på finansloven.

Det bliver ikke i 2020, at psykiatrien modtager flere penge, selvom den nye regering gik til valg på at sidestille psykisk sygdom med fysisk sygdom. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Under valgkampen i maj fremlagde Socialdemokratiet en helt ny plan for psykiatrien.

Med sin plan stillede socialdemokraterne vælgerne i udsigt, at psykiatrien skulle løftes og have en ny plads på finansloven.

Det skete, efter både patienter, psykiatere og et bredt flertal i Folketinget havde kaldt psykiatrien for nødlidende.

I denne uge fremlagde regeringen så sit finanslovsforslag for næste år. Men blev der plads til psykiatrien, som regeringen har lovet?

Det har Detektor undersøgt.

Hvad påstår Socialdemokratiet?

Mette Frederiksen (S) under valgkampen i maj. Her fremlagde Socialdemokratiet en plan, der ville have psykiatrien på Finansloven. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Mette Frederiksen (S) sagde sådan her, da hun fremlagde psykiatriplanen under valgkampen:

- Det vigtigste for os med en 10-års-plan for psykiatrien er at få givet psykiatrien det løft, der skal til for, at vores alvorligt psykisk syge får en bedre behandling.

Socialdemokraternes psykiatriplan indholder 11 punkter, men ikke noget beløb. Men til DR sagde Mette Frederiksen under valgkampen, at Socialdemokratiet var villig til at afsætte op mod en halv milliard ekstra om året til psykiatrien.

Ét skridt på vejen for at få løftet psykiatrien er ifølge Socialdemokraternes psykiatriplan at få psykiatrien på finansloven. Det fremgår af planens tredje punkt:

- Psykiatrien skal på finansloven. Psykiatrien har brug for varige investeringer frem for kortsigtede projekter og puljer. Derfor mener Socialdemokratiet, at psykiatrien skal forhandles som en del af finanslovsforhandlingerne samt indgå i de årlige aftaler mellem stat, kommuner og regioner, skriver Socialdemokratiet altså i planen.

Flere gange i valgkampen gentog partiets daværende sundhedsordfører og nuværende social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) vigtigheden af at få psykiatrien sat på finansloven.

På Facebook skrev hun for eksempel under valgkampen:

- Psykiatrien skal forhandles - ikke i puljer og projekter - men inde ved det samme bord, som resten af sundhedsvæsenet. Når der hvert år forhandles økonomiaftaler mellem regeringen og kommuner og regioner. Og når der forhandles finanslov.

Fra Astrid Krags Facebookprofil 23. maj 2019.

Og i et andet Facebook-opslag skrev hun i maj:

- Og så skal vi ligestille psykiatrien og få den på finansloven!

Fra Astrid Krags facebook-profil 1. juni 2019.

Hvad har Detektor fundet ud af?

På trods af Socialdemokratiets plan om at løfte psykiatrien, er der ikke fundet ny plads til psykiatrien i regeringens finanslov for næste år.

Dykker man ned i tallene, kan man nemlig se, at der ikke er nye bevillinger på vej til området i 2020.

I stedet videreføres de investeringer i psykiatrien, som den tidligere VLAK-regering vedtog i forbindelse med finansloven for 2019 og satspuljeaftalen på sundhedsområdet for 2019-2022.

Der er heller ikke sat penge af til den 10-årige-psykiatriplan, som Socialdemokratiet fremlagde før valget. Det forklarer Jes Søgaard, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet:

- Jeg kan ikke se, at regeringen afsætter nye eller ekstra midler til psykiatrien.

Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, vurderer også, at regeringen ikke har sat psykiatrien på finansloven.

- Hvis man med Socialdemokratiets løfte om at sætte psykiatrien på finansloven troede, at det betød flere penge til området. Nej, så kan man ikke sige, at psykiatrien er kommet på finansloven, siger han.

Er det et løftebrud fra Socialdemokratiets side?

- Jeg vil nøjes med at sige, at det svarer jo til det, som mange vil kalde et løftebrud, siger Per Nikolaj Bukh til Detektor.

Jes Søgaard og Per Nikolaj Bukh peger desuden på, at der heller ikke i regionernes og kommunernes økonomiaftaler med regeringen for næste år er reserveret ekstra penge til psykiatrien.

- I regionernes økonomiaftale refereres der til en 10-års plan for psykiatrien, men uden at der følger penge med, forklarer Jes Søgaard og uddyber:

- Derudover refereres der til satspuljemidler og bevillinger, som blev aftalt under den forrige regering, men det er jo ikke nye bevillinger øremærket til psykiatrien.

Hvad siger S til kritikken?

Social- og indenrigsminister Astrid Krag og Sundhed- og ældreminister Magnus Heunicke til pressemøde efter forhandlinger om kommunernes økonomi for 2020 i Finansministeriet, fredag den 6 september 2019. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Detektor ville gerne have interviewet tidligere sundhedsordfører Astrid Krag (S). Vi ville gerne have spurgt hende, hvordan de påstande, hun sagde i valgkampen om at få psykiatrien på finansloven, hænger sammen med, at psykiatrien ikke får tilført flere penge i Socialdemokraternes udspil til Finansloven.

Men Astrid Krag, der i dag er social- og indenrigsminister, har ikke ønsket at stille op til et interview, da psykiatrien nu hører under sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Magnus Heunicke har ikke haft mulighed for at kommentere historien torsdag, da han deltager i Folketingets åbningsdebat og ikke har tid i pauserne.

Får Detektor en kommentar fra Magnus Heunicke, opdaterer redaktionen artiklen.