Detektor: Socialdemokratiet vil kun øge skatten for de rigeste. Men stort set alle bliver ramt

Partiet siger, at 95 procent af danskerne ikke vil opleve skattestigninger. Det er ikke sandt.

Henrik Sass Larsen, Mette Frederiksen og Nicolai Wammen præsenterer Socialdemokratiets opdaterede 2025-plan. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

I mandags fremlagde Socialdemokratiet sin nye økonomiske 2025-plan. Planen skal blandt andet finansieres gennem skattestigninger, som vil ramme fem procent af befolkningen, siger partiet.

Men det passer ikke, siger flere eksperter til Detektor.

– Der er ingen tvivl om, at der også vil være lønmodtagere med lave indkomster, der vil opleve en stigning i beskatning, siger Per Nikolaj Bukh, der er professor på Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet.

Hvad har Socialdemokratiet sagt?

Da Socialdemokratiet præsenterede planen, understregede politisk ordfører Nicolai Wammen (S) flere gange, at med Socialdemokratiets plan vil almindelige danske lønmodtagere ikke opleve skattestigninger.

– 95 procent af danskerne vil ikke opleve en skattestigning, sagde han og fortsatte:

– Med Socialdemokratiets politik skal man være en bank, arve en virksomhed eller tjene rigtig mange penge på aktier for at opleve skattestigninger.

Det har vi fundet ud af

Skattestigningerne vil ramme størstedelen af danskerne, siger økonomer til Detektor.

De peger blandt andet på, at punktafgifter, skat på arbejdsgiverbetalt telefon og afgifter på plast vil føre til skattestigninger for mere end fem procent af befolkningen. Dertil kommer skat på virksomhedsoverdragelse og en mulig bankskat, som også vil gøre det dyrere at være dansker.

– Socialdemokratiet efterlader et indtryk af, at det ikke er almindelige danskere, der kommer til at betale. Men det kommer de til i stor udstrækning, siger Mads Lundby, der er vicedirektør og cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

Herunder følger en lidt længere forklaring:

Punktafgifter

Socialdemokratiet vil skrotte skattestoppet på punktafgifter. Det vil tilføre det økonomiske råderum cirka 700 millioner kroner i 2025. Men det vil samtidig betyde skattestigninger på blandt andet kaffe, chokolade, slik og bilpærer.

Punktafgifter vil utvivlsomt ramme størstedelen af befolkningen, fastslår Mads Lundby.

- Der er punktafgifter på en lang række varer. Afgiften vil blive lagt ovenpå priserne, og det vil altså ramme hr. og fru Danmark, siger han.

Den vurdering deler Per Nikolaj Bukh, der er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet.

- Punktafgifter rammer bredt – faktisk nærmest alle, der har et forbrug – og netop den type afgifter har en social slagside, da de personer, som tjener mindst, relativt set vil blive ramt hårdest, fortæller han.

Skat på fri telefon

Socialdemokratiet vil også fastholde skatten på arbejdsgiverbetalte telefoner, hvilket indbringer cirka 700 millioner kroner til staten. Den skat havde regeringen og Dansk Folkeparti planlagt at sløjfe fra næste år.

Skatten rammer i dag cirka 514.000 danskere, hvoraf over halvdelen ikke betaler topskat, viser tal fra Skatteministeriet. Selvom skatten først fjernes næste år, og danskerne dermed ikke skal betale mere end i dag, vil det altså koste mere, end hvis regeringen fjerner skatten.

Det fortæller Simon Halphen Boserup, der er adjunkt på Økonomisk Institut på Københavns Universitet til Detektor.

– De skal betale det samme i skat, som de gør nu. Men til næste år går de jo så glip af en skattelettelse, siger han.

Afgifter på plast og kemi

Socialdemokratiet vil indføre afgifter på plast og kemikalier for i alt 300 millioner kroner.

Det indebærer blandt andet højere afgifter på plastposer og flaskevand samt på pvc og phtalater. Dette vil påvirke størstedelen af befolkningen, mener eksperterne.

– Det vil i et eller andet omfang påvirke alle. Der er få mennesker, der kan holde sig helt uden om plastemballage, siger Per Nikolaj Bukh.

Hvad siger Socialdemokratiet til kritikken?

Finansordfører for Socialdemokratiet Benny Engelbrecht (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Vi ville gerne have spurgt Nicolai Wammen, hvorfor han siger, at 95 procent af danskerne ikke kommer til at mærke en skattestigning. Socialdemokratiet har i stedet sendt partiets finansordfører Benny Engelbrecht, som fastholder, at 95 procent ikke kommer til at mærke en skattestigning:

- Man kommer ikke til at betale mere i forhold til ens indtægt, fordi pointen er jo, at det skal være virksomhederne og ikke borgerne. Ens løn stiger jo også løbende, så hvis du tjener mere, kommer du også til at betale en smule mere, siger Benny Engelbrecht.

Men i kroner og øre bliver det så dyrere at være dansker?

– 95 procent af danskerne kommer ikke til at betale mere, end de gør i dag i forhold til deres disponible indkomst.

Men hvis jeg skal ned og købe en plastpose eller en flaske vand, bliver det så dyrere?

– Det er rigtigt, at plastposen vil blive opkrævet en lidt større afgift fra den virksomhed, som sælger dig plastikposen. Om det så betyder, at plastikposen bliver dyrere, det kan vi faktisk ikke vide i dag.

Benny Engelbrecht, vil du ikke bare svare i kroner og øre. Bliver det dyrere?

– For det første: Det bliver det ikke dyrere målt i forhold til din disponible indkomst. For det andet: Du vil sandsynligvis skulle betale lidt flere ører, end du gør i dag, og det er ørebeløb, vi taler om i forhold til den enkelte plastikpose.