Detektor: Støjberg erkender, at 'barnebrudspar' på 16 og 50 år ikke eksisterer

Inger Støjberg fremhævede ellers parret få timer før afhøring i Instrukskommissionen.

Inger Støjberg på vej til afhøring i Instrukskommissionen. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Venstres næstformand, Inger Støjberg, påstod, at en 16 år gammel "barnebrud" boede med en meget ældre mand på et dansk asylcenter, da hun "greb ind".

"Tænk, at vi lagde dansk jord til det, inden der blev grebet ind," skrev Inger Støjberg, tidligere udlændinge- og integrationsminister, på Facebook.

Men det passer ikke, fortæller Inger Støjberg nu til Detektor.

Der boede ikke en pige på 16 år med en 50-årig mand på et dansk asylcenter.

Detektor har tidligere skrevet om, at parret ikke findes i myndighedernes opgørelser. Men Støjberg fastholdt på det tidspunkt, at hun huskede en registrering af parret fra sin tid som integrations- og udlændingeminister.

Nu erkender hun dog, at hun tog fejl:

"Der var et par, hvor manden var 50, og pigen var 16, som jeg tidligere har nævnt på min facebook-side. Der er sket en fejlindberetning af mandens fødselsår fra det pågældende asylcenter. Derfor var aldersforskellen på netop dette par ikke så stor, som tidligere nævnt", skriver Inger Støjberg i en mail til Detektor.

I virkeligheden var manden 20 år, kan Politiken fortælle på baggrund af en aktindsigt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Forsvarstale før afhøring

Sagen om adskillelse af mindreårige asylpar undersøges i disse måneder til bunds af Instrukskommissionen. Og for nylig blev Inger Støjberg afhørt af kommissionens jurister.

Afhøringen drejede sig om, at Inger Støjberg tilbage i 2016 skrev, at hun ville få asylcentrene til at adskille alle piger under 18 år fra deres mænd eller kærester. Det skulle ske uden undtagelse, skrev hun i en pressemeddelelse.

Folketingets Ombudsmand har siden da stemplet instruksen i pressemeddelelsen ulovlig, fordi den var undtagelsesfri.

Få timer inden afhøringen af Støjberg skrev hun et opsigtsvækkende opslag på Facebook. Her forsvarede hun, at det havde været nødvendigt, at hun gjorde, som hun gjorde.

Men Støjbergs forsvarstale indeholder en stor misforståelse, viser det sig nu.

Støjberg: Forvirringen skyldes en fejlregistrering

"I dag og i morgen skal jeg vidne i barnebrudskommissionen, som det røde flertal i Folketinget har nedsat," skrev Inger Støjberg på Facebook kort tid før afhøringen og fortsatte:

"Lidt fakta om nogle af de barnebrude, der sad på de danske asylcentre, da vi greb ind."

Herefter skrev hun, at en af pigerne var 16 år og havde en mand på 50 år.

Inger Støjbergs opslag på Facebook få timer inden afhøringen af hende i Instrukskommissionen.

Oplysningen var opsigtsvækkende af flere grunde, som Detektor tidligere har skrevet om:

For det første findes parret ikke i myndighedernes hidtidige opgørelser.

Og vigtigst af alt: Aldersforskellen på parret er meget større end i de andre kendte asylpar, hvor pigen har været under 18 år.

Problemet med de såkaldte barnebrude på danske asylcentre havde altså været større, end myndighederne havde givet udtryk for, hvis Støjbergs nye oplysning var sand.

Nu indrømmer Støjberg selv, at hun tog fejl.

Der var tale om en fejlregistrering, forklarer hun i en mail sendt til Detektor.

"Forvirringen skyldes blandt andet, at parret første gang blev registreret som netop 50 år og 16 år, og at de i en periode udeblev, og det var - så vidt jeg nu er bekendt - først da parret igen meldte sig på det pågældende asylcenter, at fejlen om mandens alder blev rettet", skriver Inger Støjberg.

Hun understreger samtidig, at hun ikke mener, at det ændrer på "at barnebrude var et problem i de danske asylcentre".

Inger Støjberg svarer ikke på, hvor stor aldersforskellen på parret i virkeligheden var, men siger, at manden var "væsentligt yngre" end 50 år. Hun svarer heller ikke på, hvordan eller hvornår hun har fået de nye oplysninger.

Det har ikke været muligt at få et interview med Inger Støjberg.

Efter artiklens udgivelse kunne Politiken på baggrund af en aktindsigt fra Udlædinge- og Integrationsministeriet fortælle, at manden i første omgang fejlagtigt blev registreret som født i 1966.

Han var i virkeligheden født i 1996.

Artiklen er opdateret med oplysninger om mandens alder, som er fremkommet i Politiken efter udgivelsen.