Detektor: Stomi af analsex og hofteskred? S-ordfører tegner skævt billede af prostitution

- I mine 20 år blandt sexarbejdere og som sexarbejder har jeg aldrig hørt om det, lyder kritikken blandt andet.

(Foto: © CLAUS BJØRN LARSEN, Scanpix)

- Slagene er så voldsomme op igennem din rygrad, når du bliver taget både i skeden og analt og i munden gennem mange timer hver dag. Du får hofteskred af at være spredt så meget i dine hofter.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets socialordfører, Camilla Fabricius, i et interview med Altinget om regeringens arbejde i forhold til prostitution.

- Når du bliver penetreret analt så ofte – og det er der åbenbart rigtig mange mænd, der gerne vil – får du ødelagt dine tarmveje, fortsætter hun i interviewet.

Camilla Fabricius' udtalelser kommer i forbindelse med, at regeringen har valgt at lukke en arbejdsgruppe på tværs af ministerier nedsat af den tidligere VLAK-regering. Arbejdsgruppen skulle undersøge, hvordan prostitueredes vilkår kan blive bedre.

I en debat i Deadline maler ordføreren endnu en langvarig konsekvens af sexarbejdet op.

- Jeg kender flere, som eksempelvis har fået stomi af så utroligt mange penetreringer.

Men Detektor har ikke kunnet finde belæg for at, at prostituerede i særlig grad får stomi, diskusprolapser og hofteskred.

Personer og organisationer, der arbejder for og med prostitueredes rettigheder, beskylder ordføreren for at opfinde problemer og for at skævvride debatten.

Fører analsex til stomi?

Ingen af dem, Detektor har været i kontakt med, har hørt om, at analsex har ført til stomi. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Detektor har talt med flere forskere samt organisationer og foreninger, der arbejder med prostituerede. Og ingen af disse kan genkende så voldsomme skader, som Camilla Fabricius taler om.

- Jeg troede, det var noget fra Rokokoposten (satiremagasin, red.) Det har jeg aldrig hørt om, siger "Estella" fra Sexarbejdernes Interesseorganisation, der arbejder for at få anerkendt prostitution som et erhverv på linje med andre fag. Estella ønsker ikke at stå frem med sit fulde navn.

- I mine 20 år blandt sexarbejdere og som sexarbejder har jeg aldrig hørt om det.

Gadejuristen, der arbejder med retshjælp til blandt andet gadesexsælgere, ryster også på hovedet over det billede, som Camilla Fabricius tegner.

- Jeg har aldrig hørt skader omtalt i den grad, som Socialdemokratiet har talt om de seneste par uger, siger Maja Løvbjerg Hansen, der er jurist hos Gadejuristen.

- Vi hører om folk, som har ondt i armene af monotont at give handjobs, eller at man kan have stive kæber efter at have givet flere blowjobs på en aften, men jeg har aldrig hørt om hofteskred, diskusprolaps eller stomiposer, fortsætter hun.

Reden, der både er være- og rådgivningssted for kvinder i misbrug og prostitution, har heller ikke kendskab til, at kvinder har fået stomi efter analsex - selvom Reden i Aalborg har set eksempler på skader i tarmsystemet.

Detektor har også spurgt Stomiforeningen, om de har kendskab til sager, hvor patienter har fået stomi som følge af analsex. Det har foreningen umiddelbart ikke, men har spurgt sig for hos de danske sygehusafdelinger, der udfører stomi-operationer.

Her har personalet set skader, fordi der for eksempel er blevet brugt stearinlys til onani analt.

Ingen af de adspurgte har dog set eksempler på, at et mandligt kønsorgan har været skyld i så slemme skader på tarmsystemet, at det har været nødvendigt med stomi.

Flere forskere, der har undersøgt forholdene i prostitutionsbranchen, kan heller ikke genkende Camilla Fabricius' beskrivelser.

- Jeg har ikke set noget videnskabeligt belæg for påstandene i prostitutionsforskningen. Og jeg tror heller ikke, at det findes, siger Jeanett Bjønnes, som er ph.d. i antropologi og lektor ved Aarhus Universitet. Hun har lavet feltarbejde indenfor prostitution i 20 år og har selv tidligere arbejdet som socialarbejder hos Reden i Aarhus.

Knud Juel er professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet og medforfatter til en undersøgelse, der sammenligner sundheden for prostituerede på klinik med danske kvinders sundhed generelt. Han kan heller ikke genkende billedet.

I et skriftligt svar understreger Socialstyrelsen også, at de ikke har "kendskab til undersøgelser, der kan dokumentere en sammenhæng mellem prostitution og de nævnte problemer".

Både Gadejuristen og Sexarbejdernes Interesseorganisation frygter, at Camilla Fabricius' udtalelser i sidste ende kan gøre livet sværere for de prostituerede.

- Jeg siger ikke, at sexarbejdere ikke har problemer, men hvis man tror, at man skal hjælpe dem med deres stomiposer og anale problemer, så overser man de reelle problemer i stedet for noget, man har opfundet, siger Estella fra Sexarbejdernes Interesseorganisation.

Hvad siger Camilla Fabricius?

I Deadline lød det fra Camilla Fabricius, at hun kender flere, der har fået stomi på grund af anale penetreringer.

Detektor har spurgt Camilla Fabricius, hvorfor hun får det til at fremstå som et generelt problem, at prostituerede får stomi og hofteskred. Ordføreren fastholder, at hun gennem samtaler med prostituerede har hørt om mange tilfælde af fysiske konsekvenser.

Du kender flere, der har fået stomi af så mange anale penetreringer?

- Det har jeg ikke sagt.

Jo, det siger du i Deadline. Du siger, at du kender flere, der har fået stomi af så utroligt mange anale penetreringer. Hvad bygger du det på?

- Det bygger jeg på, at jeg gennem mit arbejde omkring prostitution har fået fortællinger om og af de kvinder, der har fortalt deres egne historier.

Når jeg fortæller, at vi har talt med eksperter, folk der har været i faget og stadig er i faget, og de siger, at de ikke kan genkende det med, at stomi og hofteskred skulle være et problem...

- Jeg synes, det er væsentligt, at vi får lavet en dybdegående undersøgelse og får de historier frem, så vi både får de fysiske og psykiske skadevirkninger frem i lyset.

Men det er dig, der får det til at lyde, som om det er et generelt problem?

- Det har også været min klare opfattelse af det.

Vi har talt med en masse forskellige foreninger, fagfolk og eksperter. Nogle af dem, der arbejder med de prostituerede, er Sexarbejdernes Interesseorganisation. De siger, at du opfinder et problem, som ikke er et problem. Tror du, at de her beskrivelser af stomi og hofteskred hjælper de her kvinder?

- Jeg tror, at jeg ved at blive så konkret og så direkte er med til at understøtte at få kigget på det her på en langt mere alvorlig måde. Det er meget bekymrende, at vi ikke har fået sat fokus på de fysiske skader, og at vi ikke kan lave grundlæggende data.

Du holder fast i, at de prostituerede har det rigtig dårligt. Samtidig lukker regeringen en arbejdsgruppe, der skulle have forbedret deres arbejdsvilkår. Du vil heller ikke forbyde prostitution. Hvad er det egentlig, du tilbyder de her kvinder?

- Det, vi har peget på, er, at vi skal have have nogle exit-programmer. At vi skal undersøge, hvad der skal til for at få kvinder ud af prostitution og give dem nogle redskaber og klæde kommunerne på til, at kvinder kan komme ud af prostitution.

Tror du på, at alle prostituerede kommer ud af det?

- Jeg synes, at det er vigtigt, at...

Ja eller nej. Tror du, at alle kvinder...

- Det er ikke et ja eller nej.

Det er dig, der siger, at de skal ud af miljøet. At I vil lave exit-programmer. Så spørger jeg dig, om du tror, at alle kvinderne kommer ud af miljøet ved at lave exit-programmer?

- Det klare formål, Socialdemokratiet har, er, at vi skal arbejde for at så mange kvinder som overhovedet muligt kommer ud af prostitution.

Så du tror ikke på, at det kommer til at gælde for alle?

- Det er vores klare mål.

Tror du, at alle kvinderne kommer ud af prostitution?

- Jeg kan godt høre dit spørgsmål, men jeg er ikke enig i den forenkling af et så utroligt kompliceret spørgsmål.

Artiklen er opdateret med faktaboks med resultater fra SFI-undersøgelsen fra 2011.