Detektor: Studie viser ikke, at kvinden skal lave det meste husarbejde for at undgå skilsmisse

Medier fik konklusion om kønsroller galt i halsen af Rockwool Fonden.

Klarer et parforhold sig bedre, hvis kvinden gør mere rent og laver mere husarbejde end manden? (Foto: Yuganov Konstantin)

Når der skal skrubbes gulve og vaskes tøj i de danske hjem, er det bedst, hvis kvinden tager en større del af arbejdet end manden. Så bliver risikoen for skilsmisse nemlig lavere.

Det kunne flere medier fortælle i starten af september. Detektor har undersøgt, om det passer.

Det siger medierne

Medier som Aftenshowet, Berlingske og P4 København bragte historien. De sagde blandt andet sådan her:

Aftenshowet I videoen herover kan du se, hvordan værterne på DR's Aftenshowet 4.september kunne fortælle, at:

- Der er forskere fra Rockwool Fondens forskningsenhed, som har fundet den perfekte procentuelle fordeling af pligterne derhjemme, hvis man vil undgå katastrofen.

Og at:

- Undersøgelsen kommer altså frem til, at kvinden skal udføre 60 procent af det huslige arbejde, og 40 procent skal ligge hos manden.

Berlingskeberlingske.dk fik historien denne overskrift:

- Forskere: Her er den perfekte fordeling af tøjvask og rengøring i hjemmet, hvis du vil undgå en skilsmisse.

I artiklen står der, at "ægteskabet risikerer at gå i stykker, hvis ikke de huslige pligter bliver fordelt på den helt rigtige måde mellem manden og kvinden i parforholdet.”

P4 København I radioprogrammet P4 Eftermiddag sagde værten:

- Når der skal støvsuges derhjemme, så er det bedst, at det 6 ud af 10 gange er kvinden, der gør det, og så kan manden nappe de sidste fire gange.

Det har Detektor fundet ud af

Der er ikke belæg for at sige, at kvinder skal lave mere mad eller andet husligt arbejde, hvis et par vil mindske risikoen for skilsmisse. (Foto: Kzenon © ColourBox)

Historien bygger på et nyt studie fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, som er lavet i samarbejde med Stockholms Universitet og Antwerpen Universitet.

Peter Fallesen er seniorforsker i Rockwool Fondens Forskningsenhed og en af de tre forskere, der har været med til at lave studiet.

Han kan ikke genkende mediernes konklusioner og afviser, at Rockwool Fonden har fundet den perfekte fordeling af huslige pligter, hvis man som par vil undgå at gå fra hinanden.

Der er overordnet to problemer med mediernes udlægning af rapporten:

 • Man kan ikke ud fra studiet sige, at det er 60/40-fordelingen af det huslige arbejde, der giver nogle par en lavere risiko for at blive skilt. Eller at det er en ulige fordeling hos andre par, der forårsager skilsmissen.

 • Man kan ikke ud fra studiet sige, at der er lavere risiko for at blive skilt, hvis man ændrer sin fordeling af husarbejdet til 60/40, hvor kvinden laver mest. Der kan nemlig være mange andre årsager til skilsmisse end fordelingen af husarbejdet.

Det, forskerne har undersøgt i studiet, er, hvordan parrene i forsøget delte det huslige arbejde imellem sig, og hvad deres risiko var for at være gået fra hinanden fem år senere.

Resultaterne viser, at de par, der blev sammen, i højere grad havde fordelt det huslige arbejde med 60 procent til kvinden og 40 procent til manden sammenlignet med de par, der gik fra hianden.

Men det betyder ikke, at der er dækning for at sige, at der er mindre risiko for at gå fra hinanden, hvis kvinden tager sig af 60 procent af husarbejdet, og manden tager resten.

Det betyder heller ikke, at der er højere risiko for at gå fra hinanden, hvis fordelingen af husarbejde er mere skæv eller mere lige end 60/40.

- Der kan være en masse andre ting, som kan forklare, både hvorfor man har den her 60/40-fordeling og også, hvorfor man bliver skilt, siger Peter Fallesen.

Som eksempel nævner han, at en ulige fordeling af husarbejdet kan skyldes, at den ene i parret prioriterer sine fritidsinteresser eller venner højere end parforholdet.

Forskeren understreger derfor også, at der ikke er belæg for at sige, at man ved at ændre fordelingen af det huslige arbejde til 60/40-modellen kan mindske sin risiko for at blive skilt.

  Det siger Berlingske

  Både Aftenshowet og P4 Eftermiddag fortæller til Detektor, at deres indslag er baseret på Berlingskes artikel om Rockwool Fondens studie.

  Derfor tog vi fat i Berlingskes indlandsredaktør, Kasper Krogh, for at spørge, hvorfor avisen har skrevet noget forkert.

  Kasper Krogh forklarer, at avisen har skrevet sin artikel ud fra en pressemeddelelse fra Rockwool Fonden.

  - De forbehold, som forskerne åbenbart mener, der er ved studiet, kunne de godt have lagt klarere ind i den pressemeddelelse, siger han.

  Kasper Krogh nævner, at der i pressemeddelelsen står følgende sætninger:

  • Flere brud når huslige pligter ikke deles lige.

  • Par, der ikke deler det huslige arbejde ligeligt, har langt større risiko for at gå fra hinanden.

  • Studiet viser nemlig, at par, der laver præcis lige meget, ikke har den laveste sandsynlighed for at gå fra hinanden. Det har derimod parforhold, hvor manden tegner sig for 40 procent af den samlede tid, der blev brugt på husarbejde, viser resultaterne.

  Det siger Rockwool Fonden til Berlingskes kritik

  På Detektor er vi enige med Berlingske i, at Rockwool Fondens pressemeddelelse nemt kan misforstås.

  Detektors vært, Camilla Stampe, ringede derfor tilbage til Peter Fallesen fra Rockwool Fonden.

  Den første sætning i jeres pressemeddelelsen lyder ”Par, der ikke deler det huslige arbejde ligeligt, har langt større risiko for at gå fra hinanden". Kan du forstå, hvis man læser det og så tænker, at det er på grund af den ulige fordeling af husarbejdet, at man har større risiko for at gå fra hinanden?

  - Jeg kan godt forstå, at det her er kompliceret. Men vi skriver jo eksplicit, at det ikke ud fra studiet kan konkluderes, at man er mere tilbøjelig til at blive sammen, hvis man begynder at lave lige meget som sin partner. Man kan konkludere, at par, der deler husarbejdet meget ulige, har større risiko for at gå fra hinanden.

  Her henviser Peter Fallesen til en sætning nederst i pressemeddelelsen, hvor der står:

  • Det kan ikke ud fra studiet konkluderes, at man er mere tilbøjelig til at blive sammen, hvis man begynder at lave lige så meget som sin partner.

  Er det et tydeligt nok forbehold?

  - Givet hvor mange timer jeg her de sidste par dage har måttet bruge på det her, ville jeg selvfølgelig ønske, at vi havde skrevet det her med en større skrifttype.

  Så du mener, det står klart nok?

  - Det vil jeg mene.

  Vil I gøre noget for at rette op på, at der nu er forkerte historier i flere forskellige medier?

  - Jeg har været aktiv på Twitter og lagt op, hvordan det her studie skal tolkes. Det står også i det oprindelige materiale, vi lagde ud, og så lærer man selvfølgelig hele tiden at optimere sin kommunikationsproces.

  Du kan høre hele historien i ugens Detektor-podcast: