Detektor: Sundhedsministeren indrømmer, han 'gik for langt' om kræftrisiko ved snus

Magnus Heunickes "faktum" om kræftfremkaldende snus var ikke et faktum.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke skrev for knap to uger siden på Facebook, at snus er kræftfremkaldende. Forskere mener, at der ikke er nok evidens til at drage den konklusion. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er bekymret for de unges stigende forbrug af snus og tyggetobak.

Det kunne man læse på hans Facebook-side, hvor han 10. januar skrev et opslag med en opsang til de unge snusbrugere.

Ministeren listede en masse skadevirkninger ved snus og tyggetobak op og kaldte det for "sundhedsfakta, sort på hvidt", at snus og tyggetobak "er kræftfremkaldende" og "øger særligt risikoen for kræft i spiserør og bugspytkirtel".

Men er det et sort-hvidt faktum, at snus er kræftfremkaldende?

Hvad har Detektor fundet ud af?

Der er ifølge Statens Intitut for Folkesundhed fem gange flere gymnasiedrenge, der dagligt tager snus eller tyggetobak end for fem år siden. Det betyder, at godt én ud af ni gymnasiedrenge tager snus hver dag. (Foto: David Leth Williams © Scanpix)

Sundhedsstyrelsen skriver selv på sin hjemmeside, at der findes evidens for, at røgfri tobak øger risikoen for en række kræfttyper.

Problemet er bare, at den evidens baserer sig på amerikanske studier af amerikansk snus.

Læser man videre, står der til gengæld:

-...der findes ikke tilstrækkeligt med undersøgelser af svensk snus til at drage endelige konklusioner om helbredseffekterne.

Der er altså ikke nok studier til endegyldigt at fastslå, om svensk snus er kræftfremkaldende. Den primære grund til det er, at svensk snus indeholder færre af de kræftfremkaldende stoffer - såkaldte tobaksspecifikke nitrosaminer - end amerikansk snus.

Det skrev vores kolleger på TjekDet også for nyligt.

Det snus, der bliver taget i Danmark, er typisk svensk snus eller dansk tyggetobak. Snus er ulovligt i Danmark, men til gengæld lovligt at importere til eget forbrug. Derudover bliver der solgt tyggetobak i danske supermarkeder og kiosker.

Forskellen på tyggetobak og snus er, hvor fint tobakken er skåret. I snus er tobakken pulveriseret, og i tyggetobak er det skåret i tynde stykker.

Den danske tyggetobak har enten et mindre eller lignende indhold af kræftfremkaldende stoffer i forhold til svensk snus. Det siger både Tobaksproducenterne, Kræftens Bekæmpelse og Charlotta Pisinger, professor i tobaksforebyggelse ved Københavns Universitet.

De forskere, Detektor har været i kontakt med, henviser især til to store studier, der har undersøgt helbredseffekterne af snus. Et studie fra den norske sundhedsmyndighed, Folkehelseinstituttet, og et studie fra Karolinska Institutet i Sverige.

Det norske studie konkluderer, at det er sandsynligt, at snus øger risikoen for kræft i bugspytkirtel og spiserør. Karl Erik Lund, som er seniorforsker hos Folkehelseinstituttet i Norge og medforfatter på det norske studie, skriver i en mail til Detektor, at:

- Det er ingen medicinsk konsensus om, at brug af snus øger risiko for kræft i spiserør og bugspytkirtel.

Desuden kalder han konklusionerne i den norske rapport for 'svært usikre'.

Studiet fra Sverige viser ingen signifikant øget risiko for kræft i bugspytkirtlen.

Forskerne vurderer, at ministerens udlægning er for ensidig.

- Det er lidt for sort-hvidt sat op, siger professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger.

Hun tilføjer desuden, at der kan gå mange år, før vi endeligt finder ud af, om snus er kræftfremkaldende:

- Der mangler større undersøgelser over længere tid, som er veludførte, og hvor man kan tage højde for andre faktorer som for eksempel røg og alkohol, siger hun.

Hvad siger Magnus Heunicke?

(Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

Vi har spurgt Magnus Heunicke, om han som sundhedsminister ikke har et særligt ansvar for at videregive korrekte informationer om sundhed.

Magnus Heunicke, du skriver på Facebook, at det er et "sundhedsfaktum, sort på hvidt", at snus er kræftfremkaldende. Men der er ikke dokumentation for, at den type snus, der bliver brugt i Danmark, skulle være kræftfremkaldende. Er du enig i det?

- Ja, det er jeg faktisk. De studier, vi har, viser, at det er sandsynligt, at den type snus, man bruger i Sverige, og som også ligner den, man bruger i Danmark, øger risikoen for flere forskellige former for kræft. Så forskerne er på det stadie nu, hvor de siger, at det er sandsynligt. De har ikke sat to streger under, og derfor gik jeg for langt i det, jeg skrev på Facebook.

Ja, for der vel forskel på 'sandsynligvis' og så på et ’sundhedsfaktum, sort på hvidt’, som jo er det, du skriver?

- Ja, det er fuldstændig rigtigt. Man er nået længere i undersøgelserne af den type snus, som man bruger i USA, og der er man nået til at konkludere en forbindelse til kræft. Når forskerne siger, at det er sandsynligt (at den snus, man bruger i Danmark, er kræftfremkaldende, red.), så må jeg selvfølgelig læne mig op ad det.

Men alligevel går du jo ud som sundhedsminister og skriver, at det er "sundhedsfakta, sort på hvidt". Er det ikke ret vigtigt, at du som sundhedsminister har styr på de fakta, du går ud med?

- Jo, det er det, og jeg gik for langt i det, jeg sagde der. Det er ikke sort på hvidt sundhedsfakta. Det er sandsynligt, at snus øger risikoen for en række forskellige kræftformer, og der er mange advarselslamper, der lyser hos forskerne. Men det er kun indenfor kategorien, der hedder 'sandsynligt'.

Vil du rette dit Facebook-opslag?

- Ja, det vil jeg gøre. Jeg har kun én interesse, og det er at informere fuldkommen korrekt, og det værste er, hvis folk hører, at det, jeg har sagt, er forkert, og de så tror, at snus eller tyggetobak er harmløst, for det er det i hvert fald ikke. Og når forskerne går så langt som at vurdere, at der sandsynligvis er en sammenhæng til kræft, så skal man tage det alvorligt.

Ja, for der er vel forskel på, om der er en øget risiko for kræft, eller om der sandsynligvis er en øget risiko for kræft ved brugen af snus?

- Præcis, det anerkender jeg fuldt ud, og den præcision var der ikke i det, jeg skrev, og det ærgrer mig, fordi jeg mener, at det er meget vigtigt, at der skal kommunikeres helt præcist om de her risikomomenter, der er ved et produkt, man bør holde sig fra. Men der skal selvfølgelig informeres og orienteres korrekt om det.

Så du retter dit Facebook-opslag?

- Det har jeg tænkt mig at gøre, ja.

Magnus Heunicke ændrede sit Facebook-opslag umiddelbart efter interviewet. Nu står der, at studier viser 'sandsynlighed' for, at snus og tyggetobak er kræftfremkaldende.