Det seneste døgns tid har danske medier været fyldt med historien om, at danskerne nu bør lave ”sociale bobler” bestående af kun fem til ti personer, som vi ses med i efteråret.
Anbefalingen kom fra direktøren for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, på et pressemøde tirsdag.
Men det viser sig nu, at Kåre Mølbaks anbefaling ikke var koordineret med Sundhedsstyrelsen.
Det fastslår Sundhedsstyrelsen i et interview med Detektor.
- Vi har ikke en anbefaling om sociale bobler. Vi har en anbefaling om, at man kun har tæt kontakt - altså kramme- og kysseafstand - til dem, man bor sammen med, eller få andre, siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.
Og hvordan adskiller det sig fra anbefalingen om sociale bobler?
- En boble er ekskluderende, og det vil sige, at der ikke er så mange tætte kontakter udadtil. Og vi har jo et åbent samfund, og folk går på arbejde og skole. Begrebet sociale bobler er blevet brugt i for eksempel New Zealand i en lidt mere alvorlig periode.
Hvor mange tætte kontakter, som man for eksempel krammer med, må man så have ifølge jer?
- Vi har ikke noget bestemt tal. Man skal have en fornuftig tilgang til det her. Det skal være de mennesker, man er tæt på i sin hustand. Og den husstand kan jo så af den ene eller anden grund være udvidet. Og så kan der være særlige personer, man omgås med, hvis man for eksempel har en bedsteforælder, man ser meget, eller en til to gode kammerater, man sover sammen med engang imellem.
Så I sætter ikke et bestemt antal på, hvor mange tætte kontakter vi må have?
- Nej, det gør vi ikke. Men det er ikke tidspunktet for at udvide antallet af mennesker, man ser.
Hvad sagde Kåre Mølbak?
Det hele startede på et pressemøde tirsdag, da direktøren for Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, fik ordet:
- Man skal prøve at finde en social boble at være i. Man skal finde måske en håndfuld eller ti personer, man så ser. Og der taler jeg i virkeligheden om et langt sejt træk gennem hele efteråret, sagde Kåre Mølbak og fortsatte:
- Så hvis man er single og bor alene, så kan man finde en social boble. Og det er så dem, man har kontakt til – de her fem til ti venner og veninder – så man ikke hele tiden ses på kryds og tværs.
Herefter begyndte flere medier at spørge ind til, hvordan anbefalingen om at lave en ”social boble” helt præcist skulle forstås.
Blandt andre radioprogrammet P1 Morgen på DR spurgte ind til det i et interview med overlæge i Statens Serum Institut Anders Fomsgaard:
Hvad tæller som en person i min boble?
- Det er dem, du kan være tæt på og krammer med, svarede Anders Fomsgaard.
Senere i interviewet blev Anders Fomsgaard spurgt:
Skal alle ti være enige om, at vi ti er én boble?
- Fem til ti. Ja, alle skal være enige, og man kan kun have én boble. Hvis der er én i den her boble, som bliver smittet, så skal hele boblen isolere sig.
Okay, så alle skal være enige om, at det er den boble, man er i. Hvordan får jeg venner med i min boble, hvis de så skal have min svigermor i deres boble?
- Jeg kan ikke alle reglerne, og jeg kigger mere på principperne. Om det er fem, ti eller tolv ved jeg ikke. Jeg kan bare godt se, at sociale bobler er det modsatte af at møde en masse forskellige mennesker, som du er tæt på, eksempelvis i nattelivet, sagde Anders Fomsgaard fra Statens Serum Institut.
Hvad siger Sundhedsstyrelsen?
Detektor skrev efterfølgende til Sundhedsstyrelsen for at få afklaret, om anbefalingen skulle forstås, sådan som overlæge Anders Fomsgaard havde udlagt den.
Må de sociale bobler ikke overlappe hinanden?
Skal du og din svigermor have præcis den samme sociale boble, hvis I vil ses som tætte kontakter?
Behøver din svigermor virkelig at tælle med i din bedste vens sociale boble, hvis du både vil ses med din svigermor og bedste ven?
Svaret fra Sundhedsstyrelsen var overraskende. Og det afslører, at Kåre Mølbaks udtalelser på pressemødet i går ikke var koordineret med de andre myndigheder.
Det viser sig nemlig, at det slet ikke er en del af de officielle corona-anbefalinger at lave sociale bobler.
Statens Serum Institut har ikke kunnet nå at komme med en kommentar på grund af artiklens meget korte deadline.
Men overlæge Bolette Søborg understreger, at det er Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som danskerne skal lytte til:
Ved du, om SSI fortsat anbefaler sociale bobler?
- Det tror jeg ikke, de gør, nej, siger Bolette Søborg.
Så det råd, skal danskerne lade være med at lytte til?
- Det er fordelt mellem os sådan, at anbefalingerne kommer fra Sundhedsstyrelsen. Og Statens Serum Institut kommer med den faglige rådgivning, som vi lytter til.
Har I talt sammen om, at sociale bobler ikke er en anbefaling?
- Anbefalingerne kommer i hvert fald her fra Sundhedsstyrelsen. Det er ikke nyt. Så det er den fælles anbefaling.
Så hvem skal man lytte til - Statens Serum Institut eller Sundhedsstyrelsen?
- Man skal lytte til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Så det er vel svaret, siger Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen.
Efter artiklens udgivelse har Statens Serums Institut skrevet til Detektor:
"Vi kommer ikke til at kommentere yderligere på forslaget om at skabe sociale bobler," står der i mailen fra instituttets presseafdeling.