Tidligere i dag kunne både fagbladet Journalisten og Ekstra Bladet fortælle, at Sundhedsstyrelsen har brugt 135.000 kroner på otte minutters video med Søren Brostrøm, der bliver interviewet af tidligere vært på TV Avisen Tine Gøtzsche.
Nu viser det sig, at Sundhedsstyrelsen har brugt et lignende beløb på et sponsoreret interview med skuespillerinden Sus Wilkins og sangerinden Freja Kirk på Soundvenue.dk.
- Denne konkrete annoncering har kostet 119.000 kroner, oplyser Sundhedsstyrelsen i en mail til Detektor.
Del af en kampagne til unge
Sundhedsstyrelsen har sat flere store informationskampagner i søen, siden coronaudbruddet kom til Danmark.
Mange steder hænger store, blå skilte og plakater, som opfordrer til at holde afstand, vaske hænder ofte og huske at nyse i ærmet. Også på DR’s kanaler kører der radio- og tv-spots med information om coronavirus.
Men Sundhedsstyrelsen har haft svært ved at nå de yngre aldersgrupper, og 'derfor blev der iværksat et særligt kampagnespor rettet til unge' på platforme som Facebook, Instagram, Snapchat, YouTube og i Soundvenue.
Det forklarer chefkonsulent Stine Flod Storgaard fra Sundhedsstyrelsens forebyggelsesafdeling.
'I kampagnen har vi benyttet en række influencers, som gratis har stillet deres platform til rådighed, men der har også været behov for at komme ud via andre platforme – blandt andet Soundvenue – for at dække bredt,' skriver hun i en mail til Detektor.
I mindst ét tilfælde har Sundhedsstyrelsen således betalt 119.000 kroner for et sponsoreret interview bragt på Soundvenue.dk.
I interviewet fortæller kendisparret Sus Wilkins og Freja Kirk, hvordan deres liv har ændret sig under coronaepidemien.
Skuespillerinden Sus Wilkins har knap 40.000 følgere på Instagram. Sangerinden Freja Kirk har knap 12.000.
'Der er ikke tale om et partnerskab, men betalt annoncering, derfor er der også en tydelig markering af dette i forbindelse med annoncen,' skriver Stine Flod Storgaard.
Parret svarer i alt på 12 spørgsmål i interviewet, som har fået titlen 'Corona-interview med Sus Wilkins og Freja Kirk: ‘Vi skal giftes om fem måneder – i Sydeuropa af alle steder’.
Spørgsmålene handler blandt andet om, hvornår de begyndte at forstå alvoren af situationen, og hvordan de ville reagere, hvis de var teenagere i denne situation.
Øverst i artiklen står det med småt, at den er sponsoreret af Sundhedsstyrelsen.
Artiklen er efterfølgende blevet citeret af BT, hvor det ikke længere er til at se, at der er tale om betalt indhold.
Annoncen er udarbejdet i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen, Soundvenue og det danske mediebureau IUM.
Sundhedsstyrelsen vil ikke svare på, hvordan pengene nærmere er blevet fordelt.
'Der er nogle hensyn, vi skal tage i forhold til de involverede parter,' skriver Stine Flod Storgaard i en mail.
Ingen af de to hovedpersoner i artiklen har dog fået betaling for deres bidrag til annoncen.
'Vi har ikke fået nogen penge for at medvirke i interviewet,' skriver Sus Wilkins til Detektor.
Det bekræfter Sundhedsstyrelsen.
'Jeg kan oplyse dig om, at Sus Wilkins og Freja Kirk ikke har fået betaling', skriver Stine Flod Storgaard i en mail.
Hvad siger sundhedsordførerne til det?
Detektor har spurgt flere af partiernes sundhedsordførere, hvad de siger til Sundhedsstyrelsens beslutning om at bruge 119.000 kroner på interviewet i Soundvenue.
Lars Boje Mathiesen fra Nye Borgerlige er mest kritisk:
- Det er i min optik fuldstændig grotesk at bruge 119.000 kroner af borgernes skattekroner på et interview, som tydeligvis er en afskrift fra et telefonopkald. Jeg kan til fulde forstå, at der borgere derude, som føler sig fuldstændig til grin, skriver han i en mail.
Også Martin Geertsen fra Venstre undrer sig:
- Det er altid godt at se på nye veje til at nå befolkningen med vigtig sundhedsfaglig viden. Det sagt, så skal man også altid bruge skatteborgernes penge fornuftigt. Og jeg synes, at 119.000 kroner for en artikel i et magasin lyder af mange penge. Og jeg kan godt forstå, hvis befolkningen sidder derude og tænker, hvad i himlens navn foregår der, skriver han i en sms.
Heller ikke Peder Hvelplund fra Enhedslisten er ubetinget tilhænger af metoden:
- Jeg har det generelt lidt svært med sponsorerede artikler. Jeg synes også umiddelbart, at det lyder dyrt, men jeg har svært ved at vurdere, om det er en decideret fejlinvestering. Der ligger jo en enorm informationsopgave, og det er jo Sundhedsstyrelsens opgave at undersøge, hvilke befolkningsgrupper man har svært ved at nå ud til, siger han.
Torsten Gejl fra Alternativet ser anderledes på det:
- Det er svært at nå unge med vigtig information om corona, så det er hensigtsmæssigt, at Sundhedsstyrelsen bruger de unges egne rollemodeller i de unges egne medier til at udbrede seriøse budskaber om corona til unge, siger han.
Også Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti er positivt stemt, fordi interviewet er rettet mod unge, og fordi det tydeligt fremgår, at det er sponsoreret.