Tatovørerne måtte den 5. januar kassere deres gamle blæk på grund af nye EU-regler.
I flere medier sammenlignede professor og overlæge fra Bispebjerg Hospitals tatoveringsklinik, Jørgen Serup, det med "minkskandalen".
- Når man fjerner blækkene, så nedlægger man tatoveringserhvervet. Det er minkskandalen en gang til, sagde Jørgen Serup for eksempel i radioprogrammet En Uafhængig Morgen.
Og senere gentog han det i DR's radioprogram Påstand mod påstand på P3:
- I realiteten er det en nedlæggelse af branchen. Det er der, vi er henne. Og det er parallelt til minksagen faktisk.
Ifølge Jørgen Serup kan producenterne af tatoveringsblæk ikke lave nye farver, der lever op til reglerne, fordi det er umuligt at teste hver eneste blæk for samtlige 4.150 kemikalier på EU’s liste.
Men overlægen har misforstået de nye regler, kan Detektor fortælle.
Der er allerede i denne uge begyndt at komme nyt farvet blæk ud til flere danske tatovører.
Detektor var med, da en af de første tatoveringer med det nye blæk i denne uge blevet lavet hos en vestjysk tatorvør i Holstebro.
Nye farver på hylderne
Per Brødbæk fra Holstebro er en af de danske importører af tatoveringsblæk. De første farver, der nåede frem i starten af ugen, var fra den lille tyske blækproducent Just Ink.
Et par dage senere landede blækken fra den store amerikanske producent World Famous Ink. Det var en meget travl dag for importøren.
- Der er mange tusinde farver, vi skal have pakket ud og fordelt rundt til dem, der har lavet forudbestillinger på dem.
- Det er en stor, stor dag i dag, og det bliver det også ude i alle butikkerne, for nu kommer der farver i hvert fald, siger Per Brødbæk.
Han er optimistisk, men ikke ubetinget.
- Alle bekymringer er jo ikke ovre. Tatovørerne skal jo lige se, om det er noget, de kan bruge. Men hvis man ser positivt på det, så håber jeg ikke, der er sket de store forandringer med farverne som sådan, siger han.
Joan fik første tatovering med nyt blæk
Dorthe Romain er medlem af Dansk Tatovør Laug og indehaver af Skin & Colors Tattoo i Holstebro. Hun har sagt ja til at afprøve den nye blæk fra Just Ink for Detektor.
- Så må vi så se, om det kan bruges til noget, eller om det bare er noget saftevand, siger Dorthe Romain, mens nålene bliver gjort klar.
På tatoveringsbænken ligger kunde og mangeårig veninde Joan Jørgensen klar som dagens forsøgskanin med underbenet blottet.
Tatoveringen, der er en af Danmarks første farvede af sin slags med det nye blæk, skal være en mangefarvet fjer på størrelse med en håndflade.
- Det skal nok gå. Jeg elsker bare tatoveringer. Jeg kan godt lide dem. Og så har de noget personligt på sig, siger Joan Jørgensen.
Da tatovør Dorthe Romain går i gang med nålen er hendes umiddelbare reaktion positiv.
- Når man lige shaker flasken, så er den rimelig tynd i det, men det behøver ikke at betyde noget skidt. Det ser da OK ud. Det er mit førstehåndsindtryk. Det kører egentlig lidt bedre, end jeg turde håbe på, siger Dorthe Romain.
Detektor beder hende om at anmelde den nye tatoveringsfarve på en skala fra nul til fem.
- Den kan godt ligge på en tre-fire stykker sådan i førstehåndsindtryk.
Hun understreger, at det kun er en indledende karakter. Alt afhænger af, hvordan tatoveringen udvikler sig og holder over tid.
- Men jeg kan sige, at der er ikke noget, der generer huden så meget, at det bløder. Der kommer faktisk ingen blod overhovedet, så det er jo rigtig fedt.
Overlæge har misforstået reglerne
Detektor har vist professor og overlæge Jørgen Serup det nye tatoveringsblæk, men han tror ikke på, at det overholder reglerne.
- Det nye blæk er strengt taget ulovligt, selvom producenterne og leverandørerne påstår, at det overholder de nye regler, siger Jørgen Serup.
Han forklarer, at det er umuligt for producenter og importører at teste hver tatoveringsfarve for samtlige cirka 4.000 kemikalier på EU’s liste.
- Producenterne ‘faker’ ved at undersøge et eller andet bekvemt, begrænset sortiment af ingredienser, siger Jørgen Serup.
Men Jørgen Serup har misforstået reglerne på det punkt.
For som producent eller importør af tatoveringsblæk er man ikke tvunget til at teste for samtlige cirka 4.000 stoffer, der er omfattet af reguleringen, oplyser Miljøstyrelsen.
- Som producent af noget blæk, så ved man jo, hvad man putter i, og så er det så, man kan gå ind og teste i forhold til særligt urenheder. Der kan jo være urenheder i pigmenterne, forklarer Magnus Løfstedt, der er kontorchef for Miljøstyrelsens Kemikaliekontor.
Det kan for eksempel være skadelige tungmetaller, der testes for i de forskellige farver.
- Det er jo typisk dem, man så vil gå ind og analysere for, for at sikre sig, at de ikke overskrider de gældende grænseværdier. Men der er altså ikke tale om, at man vil gå ind og teste for alle de 4.000 stoffer. Det er faktuelt forkert, siger Magnus Løfstedt til Detektor.
Ifølger Magnus Løftstedt vil der typisk være mellem 50-90 relevante stoffer at teste hver tatoveringsfarve for.
Miljøstyrelsens udlægning af reglerne bekræftes i en mail fra Det Europæiske Kemikalieagentur, ECHA, til Detektor.
"Blændende nyhed"
- Det er så en blændende nyhed for mig, siger overlæge og professor Jørgen Serup, da Detektor fortæller ham, at der ikke er krav om at teste hver eneste tatoveringsfarve for samtlige cirka 4.000 kemikalier, der ikke må overskride EU's grænseværdier.
- Jeg er jo rigtig glad for, hvis der er den her faneflugt. Det er det, du fortæller mig. At forslagsstillerne nu er på vild flugt ud af deres eget forslag og laver en discount-fortolkning af det. Og det er selvfølgelig meget godt, at en herre fra Miljøstyrelsen siger det oralt, siger Jørgen Serup og opfordrer Miljøstyrelsen til at lægge informationen ud på deres hjemmeside.
Det er korrekt, at det ikke fremgår af lovgivningsarbejdet, at producenter ikke behøver teste for samtlige 4.000 kemikalier, der ikke må overskride EU's grænseværdier.
- Men hvis det ikke står i reglerne, at man skal teste for alle stoffer, så er det heller ikke et krav, siger Magnus Løfstedt fra Miljøstyrelsen.
Det er op til producenterne at vælge, hvilke stoffer de fra gang til gang tester for.
Myndighederne vil efterfølgende lave stikprøvekontroller for at teste, om blækket lever op til kravene.
Det er gængs praksis, oplyser både Miljøstyrelsen og Det Europæiske Kemikalieagentur.
Samme regler gør sig allerede gældende for producenter af for eksempel legetøj, kosmetik, maling og rengøringsartikler.
Overlæge Jørgen Serup mener, at myndighederne i stedet burde lave en fast afgrænset liste over stoffer for hver tatoveringsfarve, som producenterne skal teste for.