Detektor: Teledirektør indrømmer - ikke 'utænkeligt', at sms'er bliver indsamlet

Efter Telenor-fejl siger direktør i Teleindustrien nu, at det 'burde' være utænkeligt.

I 2016 var det "utænkeligt", at teleselskaber gemte indholdet af sms'er, sagde direktør i Teleindustrien Jakob Willer. Det er det ikke længere, erkender han nu. Foto: Liselotte Sabroe (Scanpix)

Det er utænkeligt, at danske teleselskaber samler indholdet af brugernes sms'er sammen.

Sådan lød det klare budskab i 2016 fra Jakob Willer, direktør i Teleindustrien.

Forleden kunne Jyllands-Posten så fortælle, at et dansk teleselskab ved en fejl er kommet til at udlevere indholdet af sms'er til politiet.

Detektor har spurgt Jakob Willer, om han stadig vil kalde det 'utænkeligt'?

- Nej. Så lad os sige, at det burde være utænkeligt, siger han.

Hvad handler sagen om?

De danske teleselskaber har i årevis fastholdt, at de ikke gemmer indholdet af deres kunders sms-beskeder, men kun metadata om for eksempel tid og sted, som de politisk er blevet pålagt at gemme siden 2006.

Alligevel er Telenor 'ved en fejl' kommet til at udlevere op mod 1.000 danskeres sms-beskeder til politiet.

Det er sket, selvom teleselskabet ikke burde have adgang til indholdet af beskederne.

- Det er en klar overtrædelse af persondataloven og logningsloven, siger professor i jura på CBS Søren Sandfeld Jakobsen.

- Ifølge lovgivningen skal sms'er slettes, så snart de er blevet modtaget. Teleselskaberne må ikke gemme selve indholdet af dem.

Formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund er overrasket over fejlen og betegner den som 'meget alvorlig':

- De har gemt signaleringsdata uden at filtrere indholdet fra, selv om der er strenge regler for, at indholdet skal slettes med det samme, siger han.

Fejlen hos teleselskabet er sket, selv om direktør i Teleindustrien Jakob Willer flere gange har udtalt, at selve indholdet af sms'erne ikke bliver gemt.

I 2016 blev Jakob Willer interviewet af Ekstra Bladet i forbindelse med en kampagne på Roskilde Festival, hvor festivalen på bannere havde skrevet, at de ville indsamle alle festivalgæsternes sms'er og opkald under festivalen.

Formålet med bannerne var at skabe opmærksomhed om digital overvågning i anledning af den amerikanske whisteblower Edward Snowden, der gæstede festivalen, og den endte med at skabe forvirring blandt festivalens gæster.

Jakob Willer kaldte det dengang for et 'dårligt stunt', fordi det skabte usikkerhed om sikkerheden ved opkald og sms'er.

Hvad siger Teleindustrien så nu?

Detektor har spurgt direktør for Teleindustrien Jakob Willer, om han stadig vil kalde det 'utænkeligt', at danske teleselskaber samler indholdet af brugernes sms'er, når det nu er sket for Telenor?

- Ja, det vil jeg faktisk. Jeg vil stadig kalde det utænkeligt. Og jeg tror også, at det er derfor, at jeg har kaldt det for en alvorlig fejl, som ikke burde kunne ske.

Men nu er det jo sket?

- Ja, nu er det så sket, og så er ikke utænkeligt. Men grunden til, at det er sket, er jo, fordi der er sket en fejl. Det er jo ikke, fordi der er nogle teleselskaber, der har villet indsamle indholdet af sms-kommunikationen. Det er simpelthen, fordi der er sket en fejl, at de ikke har fået slettet det, som de skulle.

Var det en fejl dengang, du kaldte det 'utænkeligt'?

- Nej, det synes jeg ikke, det var. Det er utænkeligt for mig, at teleselskaber skulle gemme indhold, og det er det sådan set også i dag. Teleselskaberne gemmer ikke indholdet, og hvis det sker - og det er jo desværre sket i det her tilfælde - så er det, fordi der er sket en fejl.

Men så er det vel heller ikke 'utænkeligt' mere?

- Nej, det kan man sige, fordi der er sket en fejl. Så er det ikke utænkeligt. Men jeg vil stadig fastholde, at det er utænkeligt, at teleselskaberne gemmer indhold, for det må de ikke, og det skal de ikke.

Men er det utænkeligt, at det vil ske igen?

- Jamen, jeg vil mene, at det er utænkeligt, for der er ikke nogen teleselskaber, som hverken må eller har en interesse i at gemme indhold. Hvis det sker, er det vel en fejl. Når teleselskabet er kommet til at gøre det i det her konkrete tilfælde, så er det, fordi det er sket ved en fejl, at de ikke har fået det slettet. Når man transporterer en sms gennem et telenet, så bliver det transporteret via nettet og ligger på nogle servere og bliver lagret dér, indtil den er afleveret til en kunde. Og når sms'en er afleveret til kunden, så skal den slettes.

Men jeg forstår ikke, hvordan noget kan være utænkeligt, når det nu er sket?

- Nej. Så lad os sige, at det burde være utænkeligt.

Det her er Skandinaviens største teleselskab. Hvis det kan ske for dem, kan det vel ske for alle teleselskaber?

- Ja, det kan du jo sige. Alle teleselskaber kan jo begå fejl. Nu blev det jo opdaget, fordi politiet fik oversendt noget indhold, som de ikke skulle have, og det gjorde de selskabet opmærksom på. Så vidt jeg ved, er det et enkeltstående tilfælde. Det er uden fortilfælde, og jeg har ikke nogen grund til at tro, at der skulle være en risiko hos andre selskaber.

Er der i dag ansatte hos mit teleselskab, der i princippet kan følge med i de sms'er, som jeg sender?

- Det er jo sådan, at når indholdet ligger og venter på at blive afleveret, så er det sikkerhedsgodkendte medarbejdere, som har adgang til de dele af nettet. Det er også sikkerhedsgodkendte medarbejdere, som assisterer politiet. Indimellem så gemmer man jo og opsamler indhold, når man skal assistere politiet med at lave en aflytning af en borger, som en dommer har godkendt.

Hvis jeg sender en sms til dig nu, kan de sikkerhedsgodkendte medarbejdere så følge med i den?

- Ja, det kan de godt. Det skal de kunne, hvis politiet kommer og siger, at nu skal du overvåges. Så vil de kunne gå ind og opsnappe den trafik fra dig til mig, hvis en dommer har ment, at du og jeg var værd at overveje.

Kan de også følge med i min sms, inden politiet har sagt, at jeg skulle overvåges?

- Systemerne findes jo. Så principielt set kan de godt.