Detektor: Udlandsdanskers tilbud om 'flere millioner' sæt udstyr kunne slet ikke bruges

Kun 20 respiratorer havde interesse, men kunne alligevel ikke leveres, siger indkøbschef.

'Sundhedsvæsenet mangler masker, og Lars vil sælge 25 millioner af dem – men han hørte aldrig tilbage fra myndighederne', skrev Berlingske mandag. Nu viser det sig, at store dele af beskyttelsesudstyret ikke overholder danske sikkerhedsstandarder. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix)

Mandag kunne Berlingske fortælle historien om Lars Francke Jeremiassen, der forgæves tilbød sundhedsmyndighederne at skaffe flere millioner ansigtsmasker, termometre, håndsprit og meget andet.

'Sundhedsvæsenet mangler masker, og Lars vil sælge 25 millioner af dem – men han hørte aldrig tilbage fra myndighederne,' skrev avisen.

Sundhedsministeriet beklagede og tog efterfølgende kontakt til Lars Francke Jeremiassen.

- Vi forventer at få de første forsendelser bekræftet i dag, sagde Lars Francke Jeremiassen tirsdag.

Det skete dog aldrig. Mange af produkterne lever nemlig ikke op til sundhedsvæsenets sikkerhedsstandarder.

Hvad handler historien om?

Lars Francke Jeremiassen er direktør i den finansielle virksomhed Acumen Finance.

Da han hørte om sundhedsmyndighedernes problemer med at skaffe værnemidler, besluttede han at tilbyde sin hjælp.

Gennem sit internationale netværk kunne Lars Francke Jeremiassen nemlig skaffe 25 millioner ansigtsmasker, 100.000 termometre, store mængder håndsprit og 'stort set alt, man kan tænke sig af beskyttelsesudstyr'.

- Jeg gik til Sundhedsministeriet uden nogen som helst økonomisk interesse eller ønske om kompensation for den tid, jeg havde brugt på at finde udstyret, forklarede han til Berlingske.

Den 12. marts i år sendte Lars Francke Jeremiassen sin henvendelse afsted. Men først efter Berlingske gik ind i sagen, fik han svar.

I en skriftlig kommentar til Berlingske kaldte departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet, Per Okkels, det 'en fejl', at den pågældende henvendelse ikke var blevet håndteret.

Han kalder det samtidig 'beklageligt', at man 'har haft for travlt til at have det rigtige fokus på nogle af de henvendelser, der er kommet'.

Tirsdag den 24. marts kunne Lars Francke Jeremiassen så fortælle, at han nu var i 'hyppig kontakt med regionerne og departementschefen om leverancer af værn'.

I en senere kommentar til historien skrev Berlingskes journalist Birgitte Erhardtsen, at historien er 'det grelleste eksempel' på, at 'sundhedsmyndighederne har afvist gode tilbud om hjælp under coronakrisen fra private virksomheder'.

Men hvad skete der med Lars Francke Jeremiassens milliontilbud? Detektor har fulgt op på sagen.

Kun 20 respiratorer havde interesse

Lars Francke Jeremiassens tilbud endte torsdag i denne uge hos Region Midtjyllands indkøbschef Birgitte Nellemann.

Hun fortæller, at man har valgt at takke nej til tilbuddet.

- Mange af de produkter, Lars kunne tilbyde, lever ikke op til sundhedsvæsenets standarder. Der var 20 respiratorer, som havde vores interesse, men de var væk, da vi tog fat i ham igen, siger hun og tilføjer:

- Hvis sikkerhedsmaskerne var af såkaldt FFP3-kvalitet, kunne vi også have været interesseret i dem, men han er ikke vendt tilbage med information om maskernes specifikation.

Til Detektor forklarer Lars Francke Jeremiassen, at det ikke var muligt for ham at skaffe beskyttelsesmasker i den rette kvalitet.

'De eneste masker, som jeg ved er tilgængelige, er standard kirurgmasker og FFP2-standard, men da jeg ikke har fundet de efterspurgte FFP3-masker til en rimelig pris, har jeg ikke noget at sende til dem,' skriver han.

Til gengæld har Lars Francke Jeremiassen sendt endnu et tilbud på 'apparater til ventilationsstøtte'.

- Det tilbud må vi desværre også takke nej til. De er ikke egnet til intensivpatienter, som er det vi har brug for, siger Birgitte Nellemann, som påpeger, at alle købstilbud vurderes ud fra både juridiske og sundhedsfaglige kriterier.

Går ikke på kompromis med udstyr - endnu

Selvom det er en udfordring at skaffe de nødvendige værnemidler, er man ifølge Birgitte Nellemann endnu ikke der, hvor det er nødvendigt at indkøbe udstyr af ringere kvalitet.

- Vi har endnu ikke været løbet tør for værnemidler i Danmark, og lige nu har vi stadig mulighed for at købe udstyr, som lever op til standarderne, siger hun.

Hun påpeger samtidig, at leveringstidspunktet også er en afgørende faktor, når regionerne skal vurdere købstilbud på værnemidler.

- På grund af den store globale efterspørgsel, går det meget hurtigt, når vi skal indkøbe værnemidler til Danmark. Hvis der er for mange usikkerheder i forhold til leveringstidspunkt og kvalitet, er vi nødt til at takke nej, siger hun.

Region Midtjylland modtog for nyligt en stor donation på ansigtsmasker og beskyttelsesdragter fra kinesiske Jack Ma Foundation, som stifteren af den kinesiske handelsvirksomhed Alibaba står bag.

Donationen, der er på 5.000 visirer, 5.000 beskyttelsesdragter og omkring 500.000 mundbind, skal fordeles blandt landets kommuner og regioner.

Før det sker, skal hygiejnesygeplejersker fra Region Midtjylland imidlertid vurdere udstyrets sikkerhedsstandard og anvendelsesmuligheder.

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen rettede Lars Franche Jeremiassen en kritik mod Berlingske. Kritikken var ikke forelagt Berlingske og er derfor fjernet fra artiklen. Detektor beklager fejlen.