Detektor: Venstres Morten Dahlin klokker i regler for statsborgerskab: 'Der lægger jeg mig fladt ned'

Morten Dahlin (V) erkender fejl i Deadline, men også Radikales udlændingeordfører blander reglerne sammen i udsendelsen.

Venstres indfødsretsordfører, Morten Dahlin, begik en fejl, da han sagde, at der ikke er noget beskæftigelseskrav til statsborgerskabsansøgere, der er født eller opvokset i Danmark. (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Det var forkert, da Morten Dahlin (V) i Deadline flere gange sagde, at der ikke er et beskæftigelseskrav for dem, der er født eller opvokset i Danmark, og som søger statsborgerskab.

- Jeg anerkender fuldstændig, at jeg sagde, at der ikke var noget beskæftigelseskrav, og det er forkert, siger han til Detektor.

Indfødsretsordfører Morten Dahlin (V) diskuterede reglerne med Radikales udlændingeordfører, Kathrine Olldag, i Deadline den 28. november, fordi hvert tiende barn nu bliver født uden et dansk statsborgerskab.

I april i år blev der indført et beskæftigelseskrav, som betyder, at alle ansøgere skal have været i beskæftigelse i de sidste tre et halvt år ud af fire år. Er man under 22, er der dog en særlig dispensationsmulighed.

Det var altså ikke korrekt, da Morten Dahlin (V) i Deadline fire gange sagde, at der ikke er et beskæftigelseskrav.

Beskræftigelseskravet findes

En af dem, som bliver ramt af det beskæftigelseskrav, som Morten Dahlin sagde ikke fandtes, er Ashorina Neqdamous. Hun kom til Danmark fra Irak, da hun var otte måneder gammel.

Ashorina Neqdamous, 23 år.

Hun er netop blevet færdiguddannet tandplejer, og hun har bestået indfødsretsprøven. Men hun skal altså først opfylde beskæftigelseskravet for at kunne søge om statsborgerskab på grund af de nye regler.

- Jeg har gået i dansk børnehave, dansk folkeskole, efter folkeskolen tog jeg en gymnasiel uddannelse, og efter gymnasiet tog jeg videre på universitetet. Jeg har aldrig begået noget kriminelt, men alligevel står jeg i den her situation, hvor jeg ikke kan søge om at få dispensation.

Hvis Ashorina Neqdamous var under 22 år, ville hun have ret til at få sin sag forelagt for indfødsretsudvalget, som så kunne tage stilling til, om hun skulle have dispensation. Men hun er 23 år og kan derfor ikke søge dansk statsborgerskab, før hun har haft fuldtidsarbejde i tre et halvt år ud af fire år.

- Lige nu er jeg 23, og så skal der gå tre år og seks måneder, før jeg kan søge. Det kan tage to års tid. Så jeg når nok at være omkring 29-30 år, hvis jeg overhovedet er heldig at kunne få det til den tid. Det bliver sværere og sværere for hver dag, der går. På to uger ændrede reglerne sig for mig, så hvem ved, hvad der sker om tre et halvt år.

For Ashorina Neqdamous er det vigtigt at få det rødbedefarvede pas, fordi hun gerne vil kunne stemme til folketingsvalget og få indflydelse på det samfund, hun lever i.

- Nu har jeg jo boet her i 22 år, og jeg føler mig som en del af det danske samfund. Jeg føler, at det her, det er mit land. Det er her min familie er, det er her mine venner er. Selvfølgelig skal jeg have et dansk statsborgerskab.

Både Venstre og Radikale kludrer i reglerne

Morten Dahlin var ikke alene om at sige noget forkert i Deadline. De Radikales udlændingeordfører, Kathrine Olldag, byttede også rundt på reglerne i udsendelsen.

I Deadline beskrev hun, hvordan statsborgerskabsansøgere igen og igen rammer den mur, som hun mener, beskæftigelseskravet er.

- Den her gruppe rammer jo igen og igen at blive afvist, fordi de ikke har fuldtidsarbejde, sagde hun i Deadline.

Men det er heller ikke helt rigtigt, for beskæftigelseskravet for statsborgerskabsansøgere er først blevet indført i april 2021.

Udlændingeordfører for Radikale Venstre, Kathrine Olldag, blandede kravene til permanent ophold og til statsborgerskab sammen i Deadline. (Foto: © Celina Dahl, Ritzau Scanpix)

Den gruppe, Kathrine Olldag taler om, er dem, der søger permanent opholdstilladelse. Her har der siden 2017 været et beskæftigelseskrav. Det gælder for alle, der søger permanent opholdstilladelse, medmindre de er under 19 år, når de søger.

Vidste du godt, da du sad i Deadline, at der før april i år ikke var et beskæftigelseskrav?

- Jeg får simpelthen også selv rodet rundt i permanent ophold og statsborgerskab, jeg vidste det godt, men jeg får selv rodet sammen i det, og det vil jeg fuldstændig medgive, siger Kathrine Olldag til Detektor.

Indtil videre har én person ifølge Morten Dahlin (V) fået forelagt sin sag for indfødsretsudvalget og fået dispensation for beskæftigelseskravet.

Morten Dahlin, indfødsretsordfører for Venstre, erkender overfor Detektor, at det var forkert, da han sagde, at der ikke er et beskæftigelseskrav for ansøgere, der er født eller opvokset i Danmark. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Lægger sig fladt ned

I et interview med Detektor erkender Morten Dahlin (V), at han sagde noget forkert, da han fire gange sagde, at der ikke var et beskæftigelseskrav.

Hvornår går det op for dig, at det, du har sagt i Deadline, ikke er korrekt?

- Uha. Det er jeg ikke stand til at svare på.

Kan vi prøve at komme det lidt nærmere?

- Nej. Jeg har sagt nu: Jeg sagde noget, der var forkert. Jeg skulle have sagt, at der er et beskæftigelseskrav, men at der er en forelæggelsesadgang. Det synes jeg er det relevante, og jeg lægger mig fladt ned.

Er det, fordi du ikke kan huske, hvornår det er, eller er det, fordi du ikke gider at svare på det?

- Jeg har indrømmet, at jeg sagde noget forkert i Deadline, så jeg ved ikke, hvor vanvittig relevant diskussionen er af, om det var et minut efter udsendelsen, 10 minutter efter udsendelsen eller et kvarter efter udsendelsen, at det gik op for mig, at min formulering var forkert.

Det er, fordi du lyder meget sikker i din sag, når du sidder i Deadline, så jeg er interesseret i at vide, om du havde helt styr på reglerne dér?

- Det er jo din vurdering, om jeg lyder sikker.

Ja, det står jeg gerne på mål for.

- Jeg kan ikke huske, hvornår det er, jeg ser udsendelsen igennem fra den pågældende aften i Deadline, men da jeg ser udsendelsen igennem, går det op for mig, at jeg, og i øvrigt også den radikale ordfører, har sagt nogle ting, der er upræcise eller forkerte alt efter temperament. Men om du mener, at jeg virker meget sikker i min sag, det vil jeg lade være op til dig.

Hvis du nu skal være med i en debat i næste uge og diskutere det her, kan du så ikke lige give mig dit bud på, hvordan du vil beskrive beskæftigelseskravet mest præcist i forhold til statsborgerskabsansøgere?

- Så vil jeg sige, at der er et beskæftigelseskrav, men at der samtidig er en forelæggelsesadgang for personer, der er enten født eller kommet meget tidligt til Danmark, og på det meget lille grundlag vi har indtil videre, så kan vi konstatere, at indfødsretsudvalget ser meget positivt på at fjerne beskæftigelseskravet for denne her gruppe.

Hvornår har man ret til at forelæggelsesadgang?

- Det har man, hvis man er enten født i Danmark, eller man er kommet til Danmark, inden man fylder 8 år, og hvis man søger, inden man er fyldt 22, og man i øvrigt lever op til en lang række andre bestemmelser.

Du kan høre hele programmet her.