DSU-formand roste unge for at drikke mindre - så kom en "pisseirriterende" undersøgelse

Ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse tyder på, at danske unge er begyndt at drikke mere.

Frederik Vad Nielsen tordner fortsat mod en aldersgrænse på 18 år for køb af alkohol. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix - illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder

Det er ikke nødvendigt at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år, når de danske unge i forvejen drikker mindre og mindre.

Det har Socialdemokratisk Ungdoms formand, Frederik Vad Nielsen, sagt en hel del gange, efter at regeringen i marts foreslog, at forbyde unge under 18 år selv at købe alkohol.

- Det går i den rigtige retning, så hvorfor lave et totalforbud, sagde Frederik Vad Nielsen for eksempel i TV-programmet Debattenpå DR2.

Men en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse tyder på, at mange års positiv udvikling er begyndt at stoppe. De unge har ifølge den nye undersøgelse skruet lidt op for alkoholforbruget de seneste år siden 2016.

- Alkoholforbruget er faldet gevaldigt siden halvfemserne. Men nu tyder det på, at det er begyndt at stige igen, siger Ola Ekholm, seniorrådgiver i Statens Institut for Folkesundhed.

Den nye undersøgelse er først kommet, efter at Frederik Vad Nielsen turnerede rundt i medierne og forsvarede danske teenageres ret til fortsat at købe alkohol.

- Det er da pisseirriterende, men mest irriterende, fordi rigtig mange nu mener, at jeg har taget grundlæggende fejl, og jeg mener sådan set stadig, jeg har ret.

Udviklingen er vendt

Frederik Vad Nielsen henviser til en stor undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der blev lavet sidste år.

Sundhedsstyrelsens undersøgelse viste rigtig nok et fald i alkoholforbruget blandt de 16-24-årige. Sundhedsstyrelsen skriver dog selv, at man skal være forsigtig med at drage konklusioner på baggrund af undersøgelsen, fordi den blev lavet under coronanedlukningen.

- Dette har med al sandsynlighed påvirket danskernes brug af alkohol, skriver Sundhedsstyrelsen i undersøgelsen.

Den nye undersøgelse fra Kræften Bekæmpelse er derimod lavet sidste efterår, da nattelivet var åbnet igen.

Og tendensen i de nye tal fra Kræftens Bekæmpelse stemmer i grove træk overens med andre undersøgelser fra årene lige før nedlukningen.

Det forklarer Ola Ekholm fra Statens Institut for Folkesundhed, der har været med til at lave Sundhedsstyrelsens undersøgelse under coronanedlukningen.

- Hvis man ser bort fra undersøgelser, der er lavet under nedlukningen, så viser stort set alle undersøgelser en stigning, siger Ola Ekholm.

Frederik Vad Nielsen holder fast

Den nye undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse overbeviser ikke Frederik Vad Nielsen.

Han vil fortsætte med at sige, at de unge drikker mindre og mindre, indtil der kommer en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen, der viser det modsatte.

Ifølge Frederik Vad Nielsen er Sundhedsstyrelsens undersøgelse den mest troværdige, fordi den har betydeligt flere svarpersoner end de tre andre undersøgelser.

- Jeg tror egentlig, at Kræftens Bekæmpelse undersøgelse er valid nok. Men de er en interesseorganisation, og deres undersøgelse har kun 1.000 besvarelser, siger han.

Frederik Vad Nielsen tror, at det netop kan være på grund af coronanedlukningen, at tallene fra Kræftens Bekæmpelse viser en stigning.

- Man slipper en masse køer ud på græs - unge mennesker - efter to års nedlukning. Og der vil man se en opførelse og nogle alkoholstigninger, som jeg tror, vil falde i de kommende år.

Så de unge kompenserer for nedlukningen?

- Ja, det tror jeg, der kan være noget om. Men jeg gætter 100 procent.

En 17-årig lærling

Frederik Vad Nielsen har gang på gang malet ét bestemt billede for at vise, hvor absurd, han mener, det vil være at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år.

Nemlig billedet af en 17-årig tømrerlærling der får en øl i solen fredag eftermiddag for at fejre, at det er weekend.

- Er det et samfundsproblem, at to 17-årige lærlinge efter fyraften fredag eftermiddag drikker en øl med deres mester? Det mener jeg ikke, sagde han for eksempel i P1 Morgen.

Da Detektor spørger ham, hvorfor han har valgt lige præcis en tømrerlærling som sin galionsfigur i debatten, svarer han:

- Jeg tænkte bare, at hvis man brugte en lærling som billedet, så virker det ældre. Det virker mere modent, og som om man er længere som voksen, end man er som gymnasieelev. Det har jo ikke noget på sig i virkeligheden.

- Jeg tror dog, der er flere lærlinge end gymnasieelver, der kan lide øl.

Tror du egentlig, der er mange unge på 17 år, der tager én kold øl i solen?

- Nej. Men det gør heller ikke noget, hvis man tager to. Det gør heller ikke noget, hvis man tager tre. Hvorfor skal det altid være en lidelseshistorie? Det gør ikke noget, at folk hygger sig.

Hvis nu du skal male det her billede igen, vil du så ikke sige to-tre øl næste gang?

- Det andet lyder federe. Men det kan da godt være.