Puster regeringen til utrygheden i befolkningen, når de præsenterer endnu en bandepakke, og statsministeren siger, at hun ikke tør gå i ”store dele af Storkøbenhavn"?
Nej, mener justitsminister Mattias Tesfaye (S), der netop har præsenteret regeringens udspil til endnu en bandepakke.
- Folk bliver ikke nedslidte af, at man taler om nedslidning. De bliver heller ikke utrygge af, at man taler om utryghed, sagde han i et interview med Politiken.
Men det er flere eksperter langt fra enige med ham i. En af dem, kriminolog og forfatter Kasper Fisker, mener derimod, at det forholder sig modsat.
- Man bliver faktisk mere utryg af at tale om utryghed.
Tesfaye leverede sin pointe, da han forleden gik en tur med en journalist i Husum - den bydel i Storkøbenhavn, hvor utrygheden er højest. Her understregede ministeren, at han ikke mener, at “det er kommunikation, der skaber virkeligheden”.
Ifølge fire eksperter Detektor har talt med, kan magthavere dog godt øge utrygheden ved at tale om den.
Det kan eksempelvis være ved at fremhæve sjældne tilfælde af kriminalitet og hyppigt tale om utrygheden som et problem i et ellers trygt samfund.
Det understreger David Sausdal, Ph.d. i kriminologi og adjunkt ved Lund Universitet
- Der er masser af forskning, der peger på, at folks utryghed også påvirkes af den samtale man har i samfundet. Det vil sige, hvad man kan læse i medierne, og hvad politikerne fortæller.
Flere eller færre utrygge?
Debatten om utryghed har varet i flere uger efter, regeringen i slutningen af august lancerede en ny bandepakke med navnet ‘Trygge lokalsamfund uden kriminelle bander’, der med 30 initiativer skal gøre danskerne tryggere.
Faktum er dog, at det går den rigtige vej. Langt de fleste borgere i Danmark føler sig grundlæggende trygge i deres nabolag. Det viser en rapport, som Justitsministeriet står bag.
88 procent af Danmarks befolkning følte sig i 2021 trygge i deres nabolag, hvilket er en stigning i forhold til den forrige undersøgelse i 2019.
Faktisk er der ingen steder, hvor utrygheden er steget signifikant de sidste år, hverken i Justitsministeriets eller Københavns Kommunes tryghedsundersøgelser.
Derimod er ungdomskriminaliteten faldende, og den borgervendte kriminalitet er faldet i København for femte år i træk.
Alligevel sagde Statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde i forbindelse med lanceringen af bandepakken, at “der er flere steder i Storkøbenhavn, hvor jeg aldrig selv ville turde gå i dag.”
Den slags udtalelser kan ifølge David Sausdal være med til at sprede unødvendig frygt i befolkningen.
- Når der er en forskel mellem de reelle tal, og politikernes insisteren på, at der er store utryghedsproblemer, så er de jo med til, at puste til utrygheden.
S: Vi skal kunne tale om tingene
Mattias Tesfaye (S) har ikke ønsket at stille op til interview, men det har i stedet retsordfører Bjørn Brandenborg (S).
Han synes, at man skal kunne tale om de ting, der sker i samfundet.
-Der er for utrygt nogle steder, og det er vi nødt til at kunne snakke om. Og ja, så tror jeg da også, at det betyder noget, hvordan man taler om tingene på. Som politikere skal vi altid bestræbe os på at tale ordentligt om alt. Men vi skal også kunne tale om den virkelighed, mange oplever.
Selv om eksperterne mener, at regeringens udtalelser kan være med til at skabe utryghed, er det ikke noget, som påvirker Bjørn Brandenborg.
-Det, jeg er sat i verden for, det er at tale om de virkelige problemer. Jeg tror på, at de følelser som folk har, og den utryghed vi ser, kommer før noget, som en eller anden ekspert har sagt.
Kunne du finde på at sige det samme som Mattias Tesfaye sagde i Politiken?
- Ja, det tror jeg. Jeg tror, der er en sammenhæng mellem virkeligheden og det, som folk oplever. Og det vil jeg insistere på.
Det tror jeg ikke, nogen eksperter har sagt, at der ikke er.
- Selvfølgelig skal vi kunne tale om, de problemer der er. Og give svar på, hvordan vi skal løse dem. Det oplever jeg både, at Mattias Tesfaye og regeringen gør.
Anerkender du, at det er forkert, at folk ikke bliver utrygge af, at politikere taler om utryghed?
- Ja, det kan måske godt betyde noget, hvordan folk taler om tingene. Men jeg synes stadigvæk, vi skal tale om tingene.