'I virkelighedens verden' vil 0-årige ikke kunne skifte køn, som politikere frygtede

Indenrigsministeriet afviser, at en 0-årig vil kunne få nyt CPR-nummer, hvis nyt forslag fra regeringen bliver vedtaget.

Det vil kræve en samtale at få lov til at skifte juridisk køn, men Mette Thiesen vil ikke afvise, at "en meget fremmelig 0-årig" kan snakke. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix – illustration: DR Nyheder

Forargelsen var til at få øje på i stort set hele blå blok, da regeringen i forrige uge foreslog at fjerne aldersgrænsen for juridisk kønsskifte.

Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, kaldte det både "tåbeligt, idiotisk, latterligt og tragisk", at "nyfødte babyer" skulle kunne skifte køn.

Michael Aastrup Jensen fra Venstre delte tydeligt forarget et billede af sin egen datter på Facebook.

- SKAL MIN 6 MÅNEDERS DATTER VÆRE EN DRENG⁉️⁉️, skrev han blandt andet.

I en kampagne advarer DF mod kønsskifte "direkte fra fødslen".

Men ingen 0-årige vil i virkeligheden kunne skifte juridisk køn, hvis regeringens foreslag bliver vedtaget.

Det skriver Indenrigsministeriet i en mail til Detektor.

- Børn på 0 år vil ikke kunne give udtryk for en oplevelse af at tilhøre det andet køn, og derfor vil det i virkelighedens verden ikke forekomme, at et barn på 0 år tildeles et nyt personnummer, skriver ministeriet.

Hverken Pia Kjærsgaard eller Michael Aastrup Jensen har ønsket at medvirke i et interview med Detektor.

Men de er langt fra de eneste, der har fremhævet babyer som en del af problemet med regeringens forslag.

Også børne- og familieordfører hos Nye Borgerlige Mette Thiesen tyede til samme argument.

- Hvad sker der lige? Regeringen vil give børn helt ned til 0 år lov til at skifte køn, lyder det i et Facebook-opslag fra Thiesen.

'En meget fremmelig 0-årig'

Grunden til, at det ikke vil kunne lade sig gøre i praksis for en 0-årig at skifte køn, skal findes ved det ikke så mundrette begreb "alderssvarende juridisk rådgivning".

Det er en samtale, som barnet skal have, før det kan få skiftet sit CPR-nummer. Hvem der konkret skal gennemføre samtalen, er endnu ikke afklaret, men indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Rabjerg Madsen (S) har i flere interviews nævnt Børns Vilkår som et eksempel.

Mette Thiesen beskriver selv sit udtryk på billedet som "dyb opgivelse".

Mette Thiesen anerkender, at barnet ifølge forslaget skal gennem en samtale for at kunne skifte juridisk køn. Men hun kunne ikke drømme om at rette sit Facebook-opslag, fordi hun mener, at det "i princippet" godt vil kunne lade sig gøre for en 0-årig at skifte køn, hvis forslaget vedtages.

- Det åbner for en ladeport af fortolkning. Hvad vil det sige at ytre ønske om - er det noget, forældrene tolker?

Anerkender du, at en samtale kræver, at man skal kunne snakke?

- Ja, det anerkender jeg, siger Mette Thiesen.

Hvorfor siger du så ikke bare: Man skal kunne snakke - selvfølgelig kommer 0-årige ikke til at kunne skifte køn?

- Det ved jeg da ikke, hvis det er en meget fremmelig 0-årig.

Regeringens forslag kræver også, at juridisk kønsskifte for børn under 15 år kræver samtykke fra forældrene. Det er væsentligt at understrege, at der udelukkende er tale om en ændring af CPR-nummeret og altså ikke behandling.

SF kan ikke afvise kønsskifte for toårige

Når det ifølge Indenrigsministeriet ikke vil kunne lade sig gøre for en 0-årig at skifte CPR-nummer, rejser det naturligt spørgsmålet om, hvor små børn regeringen så i realiteten vil lade skifte køn.

Det vil Indenrigsministeriet ikke svare på. Ifølge ledende overlæge på Center for Kønsidentitet på Aalborg Universitet Astrid Højgaard er det tidligst omkring tre-fire år inde i et barns liv, at det bliver bevidst om kønsidentitet.

- Hvis man spørger et barn i den alder, så vil mange kunne svare på, hvilket køn de er, siger hun og understreger, at juridisk kønsskifte ifølge hende med al sandsynlighed kun vil være aktuelt for ganske få så tidligt.

I Island blev der i 2019 indført regler for juridisk kønsskifte, lig dem regeringen foreslår. Her er det yngste barn, der har fået skiftet sit CPR-nummer, fire år.

Astrid Carøe (SF), der støtter forslaget, forestiller sig også, at de alleryngste børn, som vil gennemgå juridisk kønsskifte, hvis det bliver gjort muligt for børn i Danmark, vil være omkring tre-fire år.

Carøe, som er LGBT+-ordfører, kan dog ikke afvise, at det også vil kunne lade sig gøre for en toårig.

- Men det er vigtigt ikke at tænke for meget i tænkte eksempler, men på den virkelighed, der er.

- Vi har netop ikke sat en aldersgrænse, fordi det er forskelligt fra barn til barn, siger hun.

DR har ligesom en stribe andre medier også skrevet, at 0-årige ville kunne skifte køn, hvis forslaget vedtages.