Pia Olsen Dyhr undviger spørgsmål om Rwanda-lejr

SF’s partileder påstår, hun aldrig svarer på hypotetiske spørgsmål – men det gør hun.

Trods skarp kritik fra blandt andre SF's partileder, Pia Olsen Dyhr, så forhandler regeringen ufortrødent videre med Rwanda om et dansk asylcenter i det afrikanske land.

Vil SF vælte regeringen, hvis den laver et dansk asylcenter i Rwanda?

Spørgsmålet presser sig på, efter at regeringen indtil videre har ignoreret partiets protester mod planen om at sende asylansøgere til det afrikanske land.

Men SF’s partileder, Pia Olsen Dyhr, afviser af princip at svare:

- Jeg forholder mig aldrig til hypotetiske spørgsmål, har hun sagt tilEkstra Bladet.

Detektor har været i arkivet og fundet flere eksempler på, at Pia Olsen Dyhr tidligere har svaret på hypotetiske spørgsmål.

For eksempel sagde hun før sidste folketingsvalg, at hun var klar til at trække sin støtte til Mette Frederiksen, hvis hun som statsminister ikke ville indfri SF’s krav om flere pædagoger og afskaffelse af kontanthjælpsloftet.

- Når Pia Olsen Dyhr siger, hun ikke svarer på hypotetiske spørgsmål, så er det forkert. Det har hun gjort her i en række tilfælde, siger professor emeritus i retorik, Christian Koch.

Han tror, Pia Olsen Dyhr undgår spørgsmålet om en Rwanda-lejr, fordi hun er bange for at skræmme vælgere på venstrefløjen væk.

- Jeg synes, hun afslører, at SF vil være parat til at sluge den her store kamel, fordi regeringsdeltagelse betyder så meget for dem. Men det kan hun jo ikke stå og sige.

Pia Olsen Dyhr har hverken tid eller lyst

Detektor har kontaktet Pia Olsen Dyhr for at høre, om hun er klar til at sluge et asylcenter i Rwanda, hvis hun kan få noget andet til gengæld. Hun har "desværre" ikke tid til et interview, lyder svaret først fra SF’s presseafdeling.

Da Detektor spørger, om det er tiden eller lysten til et interview, det kniber med, nuancerer presseafdelingen svaret:

- Onsdag var reelt ikke en mulighed i kalenderen, men i spørgsmålet om de resterende dage, ønsker hun ikke at prioritere den, så det falder jo for så vidt under, at hun ikke har lyst til at deltage.

Ordfører lader spørgsmål stå ubesvaret

Detektor har i stedet forsøgt at få et interview med SF’s udlændingeordfører, Carl Valentin. Han har svaret på sms:

- Jeg må indrømme, at jeg anser Rwanda-modellen for relativ hypotetisk stadigvæk, så vi diskuterer fiktive scenarier.

- Når der er noget konkret at snakke om, så er SF helt klar til at forholde sig til det, skriver Carl Valentin.

Betyder det, at SF ikke nødvendigvis er imod en asyllejr i Rwanda?

- Nej, SF er imod en dansk lejr i Rwanda.

Så handler det om, hvad I kan få til gengæld?

Carl Valentin lader det sidste spørgsmål stå ubesvaret trods flere opfølgninger på sms.

I sidste uge meldte regeringens andet støtteparti Radikale Venstre ud, at partiet trækker støtten til regeringen, hvis den gør alvor af at lave et asylcenter i Rwanda. Det har indtil videre ikke fået regeringen til at droppe planen.

Enhedslisten bruger ordet "klamt" om idéen med et dansk asylcenter i Rwanda, men vil ligesom SF heller ikke svare på, om partiet vil vælte regeringen, hvis asylcenteret bliver til virkelighed.