Vred og helt målløs.
Det er de umiddelbare reaktioner fra Radikale Venstres retsordfører, Samira Nawa, efter Detektor i fredags kunne fortælle, at en gennemgang af nødhjælpsorganisationen Femme Futures kontoaktiviteter viser tegn på misbrug af penge indsamlet til verdens fattigste.
Samira Nawa har nemlig promoveret foreningen, da hun sidste år var vært for en begivenhed, Femme Future afholdt i forbindelse med ramadanen.
- Jeg er vred over selv at være blevet ført bag lyset, og så er jeg vred på de mange menneskers vegne, som har doneret penge, siger hun.
Politikerens navn blev brugt til at reklamere for arrangmentet, hvor der blev samlet penge ind til projekter i Afghanistan og Mali.
Foreningen Femme Future har skrabet millioner af kroner sammen til at hjælpe særligt kvinder i fattige dele af verden. Detektor har sammen med to eksperter gennemgået 400 siders kontoudtog fra foreningen i tidsperioden fra maj 2020 til december 2021.
Ifølge eksperterne tyder gennemgangen på, at nogle af de indtægter, foreningen har haft, er blevet misbrugt. Eksperterne rejser mistanke om, at der blandt andet er brugt penge fra foreningskontoen på privat forbrug.
Den ene stifter af foreningen, Lise Nielson, afviser alle anklager. Den anden stifter, Ann Due Hermannsen, er aldrig vendt tilbage på Detektors henvendelser.
'Det har jeg det svært med'
Også forfatter Karima Bouylud har stillet sit gode ry og rygte til rådighed for Femme Future.
- Jeg har opfordret folk til at støtte deres organisation, og det har jeg det rigtig skidt med, siger Bouylud, der debutterede med den selvbiografiske roman 'I kærlighedens navn' sidste år.
Som ambassadør for foreningen har hun promoveret den på sine egne sociale medier og ladet Femme Future bruge hendes navn til at skabe opmærksom om deres velgørenhedsarbejde.
Karima Bouylud takkede ja til at blive ansigt på foreningen blandt andet på grund af foreningens formål om at hjælpe kvinder i fattige lande med at kunne blive selvstændige og på den måde forsørge sig selv.
-Det, synes jeg jo, lød enormt fint, og derfor takker jeg ja til at være ambassadør, siger hun og understreger, at hun ikke har modtaget hverken penge eller gaver fra Femme Future.
Burde du have gjort mere for at undersøge mere om foreningen?
- Set i bakspejlet, ja, men jeg ved ikke engang, hvad jeg skulle søge efter.
- Jeg burde måske have gjort mere - jeg blev bare forblændet af det her smukke projekt, siger hun.
I begejstring for projektet fik Karima Bouylud også overtalt sin mand, journalist og dokumentarist Nagieb Khaja, til at være ambassadør for foreningen.
- Det har jeg det selvfølgelig også enormt svært med, siger hun.
Foreningen er politianmeldt
Kontoudtoget fra Femme Futures konto rummer flere udgifter, man ikke umiddelbart ville forbinde med en organisation, der sender nødhjælp til udsatte og konfliktramte områder. Blandt andet er der brugt småbeløb i Jumping Fun, Body Shop og Sydthy Svømmebad - sidstnævnte samtidig med, at den ene stifter var på ferie i netop Thy.
Derudover er der blandt andet også brugt over 110.000 kroner på dagligvarer.
- Det virker som om, at man har brugt det her som en generel konto både til foreningens drift, indsamlingens drift og måske i et vist omfang privat forbrug, siger Lars Kiertzner, der er chefkonsulent i FSR - Danske Revisorer og statsautoriseret revisor.
Samtidig har foreningen ikke afleveret regnskaber for sine to afsluttede indsamlinger - det ene er over halvandet år forsinket, mens det andet har ladet vente på sig i over et år efter afleveringsfristen. Det er ellers lovpligtigt at aflevere regnskab.
Den ene af de to stiftere, Lise Nielson, vil ikke udtale sig, før regnskaberne er færdige.
- Det har været meget svært at få fat på en revisor, og det har været meget svært at få dem til at arbejde. Jeg ved ikke, hvorfor det er svært, siger hun.
Allerede da den radikale folketingspolitiker Samira Nawa var vært på et af Femme Futures arrangementer, var det første regnskab fem måneder forsinket.
Samira Nawa, vidste du det?
- Nej. Regnskabsforsinkelserne og hvad pengene er blevet brugt til, er først noget, jeg har set og hørt, nu hvor I har dokumenteret det, som I har gjort.
Det fremgik af Indsamlingsnævnets hjemmeside. Burde du have undersøgt det bedre?
- Ja, desværre, siger hun og understreger, at hun ikke selv var direkte i kontakt med Femme Future, men med en anden organisation, som de afholdt arrangementet med.
Civilstyrelsen, som fører kontrol med indsamlinger, har politianmeldt foreningen, men vil ikke be- eller afkræfte, at det er sket på grund af de manglende regnskaber. Sagen ligger nu hos Sydøstjyllands Politi.
Efter at være blevet kontaktet af Detektor for flere uger siden tog Karima Bouylud kontakt til den ene stifter, Ann Due Hermannsen, men Karima Bouylyd har intet hørt tilbage.
- Jeg havde brug for at tale med Ann for at få en forklaring, for det synes jeg, at jeg fortjente. Det gør mig både forvirret, ked af det og faktisk også vred, siger hun.
Lover at donationer går ubeskåret
I det halvandet år, Detektor har overblik over foreningens forbrug, har Femme Future haft indtægter for mere end seks millioner kroner og gentagne gange lovet, at donationer og medlemskontingenter ville gå "ubeskåret" til velgørenhed.
Det var også med det løfte, Samira Nawa sagde ja til at være vært på arrangmentet i foråret sidste år, hvor der skulle samles ind til opførelsen af et børnehjem i Afghanistan og installation af en solcelledreven el-forsyning i en landsby i Mali.
- Det er også noget, jeg selv har sagt, når jeg har reklameret for eventet, siger hun.
Også Karima Bouylud har understreget, at foreningens midler blev sendt "ubeskåret" videre. I en kronik i mediet POV International skrev hun, at "medlemskontingentkronerne går ubeskåret til projekterne".
Karima Bouylud fortæller, at hun sendte kronikken til godkendelse hos Ann Due Hermannsen før publicering, og at der blev kvitteret med en "tommel-op" fra stifteren.
- Så jeg går jo ud fra, at de ting, som jeg har skrevet er korrekte, siger Karima Bouylud.
Ud fra kontoudtoget, som Detektor er i besiddelse af, kan det ikke udelukkes, at nogle indsamlinger er gået ubeskåret videre til formålet - for eksempel den, som Samira Nawa har promoveret.
Men Henrik Bonné, der er advokat med speciale inden for foreninger og indsamlingsloven, føler sig langt fra sikker på, at det rent faktisk har været tilfældet med alle de indsamlinger, hvor det er blevet lovet.
- Der vil formentlig være store vanskeligheder forbundet med at dokumentere, at de indsamlede midler rent faktisk er gået ubeskåret til opfyldelse af formålet, siger han.
Stifter: Der er en fornuftig forklaring
Lise Nielson og Ann Due Hermannsen har ikke ønsket at stille op til interview med Detektor.
I en mail-korrespondance skriver Lise Nielson, at "der er både bilag og formål bag alle udgifter".
- Der er rent faktisk en fornuftig forklaring bag de forskellige udgifter, som I blot endnu ikke har kendskab til, skriver hun.
Ann Due Hermannsen er aldrig vendt tilbage på Detektors henvendelser.
Siden sommeren sidste år har foreningens Mobilepay-konto været lukket. Hvorfor vil Mobilepay ikke udtale sig om, men lukningen er sket i forbindelse med et rutinemæssigt eftersyn hos foreningen.
Sådan nogle regelmæssige tjek laver Mobilepay hos alle foreningskunder, og noget er sprunget i øjnene og har fået virksomheden til at handle. Efter lukningen af kontoen har det været småt med aktivitet på Femme Futures Facebook-side. Det seneste opslag er blevet lavet i december 2021.