Skaarup var imod at sænke topskatten - nu kan han sagtens forestille sig det

Efter at Peter Skaarup har skiftet fra Dansk Folkeparti ud med Inger Støjbergs parti, Danmarksdemokraterne, har han også skiftet holdning til topskattelettelser.

Peter Skaarup kan "sagtens forestille sig" at stemme for topskattelettelser efter at være blevet medlem i Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix – illustration: Morten Fogde Christensen DR Nyheder (© Nils Meilvang)

Da folketingsmedlem Peter Skaarup var medlem af Dansk Folkeparti kaldte han det 'skævt' og 'ikke særligt sympatisk' at sænke topskatten.

Men nu er Peter Skaarup blevet medlem af Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg.

Partiets formand, Inger Støjberg, har for nylig sagt, at hun godt kan se sig selv sænke topskatten. Og det retter Peter Skaarup ind efter, selvom det står i skærende kontrast til hans tidligere holdning.

- Der er mange ting, der skal gå op i en højere enhed, hvis man skal sænke topskatten, men jeg kan sagtens forestille mig, at det kommer til at ske, siger Peter Skaarup nu til DR’s Detektor.

Var imod topskattelettelser

De fleste af Peter Skaarups argumenter imod at sænke topskatten stammer fra 2016.

Liberal Alliance truede med at vælte den daværende Venstre-regering, hvis den ikke sænkede topskatten. Men det ville Venstres andet støtteparti Dansk Folkeparti overhovedet ikke gå med til.

Dansk Folkeparti var så meget imod, at topskatten blev sænket, at partiets formand var klar til at risikere den blå regerings liv.

- Jeg er ikke bange for et valg, sagde daværende formand Kristian Thulesen Dahl til TV2.

Og Dansk Folkepartis formand blev flankeret af Peter Skaarup i flere medier.

Til Jyllands-Posten sagde Peter Skaarup, at han ikke kunne forestille sig noget - ikke engang udlændingestramninger - der kunne få DF til at acceptere topskattelettelser.

Overfor Ekstra Bladet gjorde han det klart, at han 'bestemt ikke tror', at det vil gavne Dansk Folkepartis vælgere, hvis de stemmer for topskattelettelser.

Og så sent som til Dansk Folkepartis årsmøde i september 2021 har Skaarup slået sin- og Dansk Folkepartis holdning fast i sin tale.

- Hvis der er råd til skattelettelser, går vi meget gerne ind for det - hvis det sker i bunden, så alle får noget ud af det. For vi skal prioritere vores velfærdssamfund, da det sikrer vores sammenhængskraft og fællesskab.

Det er fortid

Men det er alt sammen fortid nu, siger Peter Skaarup til DR’s Detektor.

- Nu kigger vi fremad.

Er det ikke længere skævt og usympatisk at lette topskatten?

- Jeg siger ikke, at det ligger lige for at lave topskattelettelser, men der er jo lavet forskellige lettelser gennem årene, siger Skaarup uden at svare direkte på spørgsmålet.

Han nævner, at man for eksempel har ændret grænsen for, hvor meget man kan tjene, før man skal betale topskat.

- Det er jo også en slags lettelse af topskatten.

Vil du personligt stemme for topskattelettelser, hvis ikke der også bliver givet skattelettelser i bunden?

- Det kommer helt an på situationen, siger Skaarup, selvom han for blot et år siden gjorde det klart på Dansk Folkepartis årsmøde, at skattelettelser først skal gives i bunden.

- Jeg har ikke gjort min stilling op lige nu i forhold til, hvad der kommer af specifikke løsninger på bordet for en eventuel borgerlig regering.

Ja eller nej - vil du lette topskatten, uden at der er givet skattelettelser i bunden?

- Hverken eller. Altså det jeg mener, og det Danmarksdemokraterne mener, er, at det først og fremmest skal kunne betale sig at arbejde. Det er det helt afgørende omkring skattepolitikken.

Så du vil ikke sige, om du kommer til at stemme ja eller nej til en topskattelettelse, hvis der ikke også bliver givet i bunden?

- Det må tiden vise, hvordan det vil udvikle sig. Det afgørende er at det skal kunne betale sig at arbejde. Sådan må det være.

Har du ændret holdning efter DF?

- Hverken eller. Altså, der var en optændt diskussion om topskatten for år tilbage. Og den har vi slet ikke nu. Det er nogle helt andre udfordringer, som det danske samfund diskuterer i de her år.

Du sagde i 2016, at topskattelettelser bestemt ikke ville ikke gavne Dansk Folkepartis vælgere – vil det gavne Danmarksdemokraterne - Inger Støjbergs vælgere?

- Jeg vil slet ikke forholde mig til, hvad der skete dengang. Jeg kigger fremad.

- Jeg tror faktisk danskerne er ret godt klar over, hvor vi står henne.

Jeg er måske ikke helt klar over, hvor du står personligt. Er det et ja eller nej til at topskattelettelser er en god idé?

- Jamen hverken eller.

Peter Skaarups nye partileder, Inger Støjberg, har i et interview med Avisen Danmark åbnet op for, at være med til at give topskattelettelser.

- Der er ikke én skat, jeg ikke synes, det kunne være rart at få sat ned, men der skal også være penge til det. Jeg kan godt se mig selv være med til at sænke topskatten, og der er ingen tvivl om, at det skal kunne betale sig at arbejde.

Det samme gjorde hun i et interview med TV2.

- Det bliver ikke mig, der kommer til at modsætte sig, at man kigger på toppen, når det kommer til skatten. Det gør det bestemt ikke.