Da Søren Pape i sidste uge stod i bagende sol og meldte sig ind i kampen om landets fineste taburet, kom han også med en forældet påstand.
- To tredjedele af alle par på kontanthjælp har en ikke-vestlig baggrund.
Nye tal, som Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har trukket til Detektor, viser, at det ikke længere er tilfældet. I dag er det halvdelen af alle par på kontanthjælp, som er ikke-vestlige indvandrere.
Det er et stort fald. Sådan lyder vurderingen fra professor ved Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet, Thomas Bredgaard.
- Det er et markant og bemærkelsesværdigt fald i antallet og andelen af kontanthjælpspar med ikke-vestlig baggrund.
Ingen betydning for Konservatives holdning
Statsministerkandidatens påstand er dog ikke taget ud af den blå luft. De tal, Søren Pape brugte på pressemødet, stammer fra en gammel DA-analyse fra 2018. Dengang var to ud af tre kontanthjælpspar ikke-vestlige indvandrere.
Det har ikke været muligt at få svar på om, Konservative selv har forsøgt at få opdateret tallene fra DA, før Detektor gjorde partiet opmærksom på, at de var forældede.
Men de nyeste tal har ikke fået Søren Pape til at ændre holdning.
Samme dag som Detektor sendte de opdaterede tal til Konservative, skrev han et Facebook-opslag, hvor han fremhævede de nye tal- dog ikke for den positive udvikling.
-Den her statistik er helt vanvittig: Hvert andet par på kontanthjælp har en ikke-vestlig baggrund!”
De Konservatives formand mener, at det er et “kæmpestort problem”, der skal løses ved en “sænkelse af ydelserne til arbejdsløse indvandrere”.
Selvom tendensen er nedadgående, har Konservatives formand ret i, at ikke-vestlige indvandrere stadig er kraftigt overrepræsenteret blandt kontanthjælpsmodtagerne. Det understreger Jannik Bay, uddannelses- og integrationschef i DA.
- Det går den rigtige vej, men gruppen er stadig massivt overrepræsenteret. Særligt taget i betragtning af hvor lille en del af befolkningen, de udgør.
Ikke-vestlige indvandrere sidder på de yderste taburetter
Det er ikke kun hos de ikke-vestlige par på kontanthjælp, at overrepræsentationen er faldet. Det gælder også for alle modtagere af kontanthjælp, hvor andelen af ikke-vestlige indvandrere også er nedadgående.
Det kan ifølge forsker ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet Mette Foged skyldes, at ikke-vestlige indvandrere er mere påvirkelige af konjunkturskiftene i samfundet.
- De sidder så at sige på de yderste taburetter, når konjunkturerne skifter. Det har noget at gøre med de jobs, de besidder.
Derfor er det ikke overraskende, at ledigheden blandt ikke-vestlige indvandrerpar falder hurtigere end den generelle udvikling, når det går godt, og der er få ledige i samfundet generelt, som der er i øjeblikket, vurderer hun.
- Til gengæld må vi forvente, at de også er nogle af de første til at miste jobbet, når det vender.
Udviklingen kan ifølge lektor ved Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet Romana Careja bunde i, at politikernes mange initiativer begynder at give pote.
- Regeringen og kommunerne har været meget opmærksomme på spørgsmålet om indtræden på arbejdsmarkedet for indvandrere med ikke-vestlig baggrund. De har skabt mange initiativer, og nogle af dem giver nu pote.
Eksempelvis er antallet af kvinder med ikke-vestlig baggrund på arbejdsmarkedet begyndt at stige, forklarer Romana Careja.
- Det er meget sandsynligt, at en del af faldet skyldes den proces, siger hun.
Detektor har forsøgt at få et interview med Søren Pape, men han har henvist til sin Facebook-opdatering samt et svar fra Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard. Hun skriver i en mail at partiet “altid bruger den senest tilgængelige statistik”.
- Det har vi også gjort her. Nu er der så netop kommet nye tal, som viser, at halvdelen af alle par på kontanthjælp er ikke-vestlige indvandrere, og det understreger, at der fortsat er meget store integrationsudfordringer i Danmark. Også selvom udviklingen er gået i en positiv retning.