Supermarkedsgiganten Coop vil lægge de gamle, fysiske tilbudsaviser i graven for klimaets skyld, men de danske trykkerier kæmper imod.
En tilbudsavis i postkassen udleder nemlig ikke mere CO2 end en mail med en digital tilbudsavis, siger trykkeriernes organisation Grakom.
- Hvis man sender en e-mail med et billede på, så er der en CO2-udledning på 50 gram. Det svarer cirka til CO2-udledningen fra en ganske almindelig husstandsomdelt reklametryksag fra for eksempel Dagli’Brugsen, sagde Grakoms direktør, Thomas Torp, i radioprogrammet ’Følg pengene’ på P1.
Direktøren var stødt på tallet i en artikel fra Forbrugerrådet Tænk, men det holder ikke. En mail med en tilbudsavis udleder langt under 50 gram CO2 og altså også meget mindre end en fysisk tilbudsavis.
Det viser en beregning, Detektor har fået lavet af professor Leif Katsuo Oxenløwe, der forsker i bæredygtig, digital infrastruktur på DTU.
- Hvis man ser på en e-mail på omkring 20 megabyte, som en tilbudsavis typisk fylder, så vil den udlede omkring to gram CO2. Og det er vel at mærke, hvis man bruger en halv time på at læse tilbudsavisen på en laptop, siger professor Leif Katsuo Oxenløwe.
Grakom: Mail kan ikke erstatte tilbudsavis
Detektor har sendt beregningen til Grakom, som på den baggrund anerkender, at en mail udleder meget mindre CO2 end en tilbudsavis.
Men direktør Thomas Torp holder fast i, at det ikke nødvendigvis vil gavne klimaet at droppe tilbudsaviserne.
Det skyldes, at supermarkederne ifølge Thomas Torp ikke bare kan erstatte den fysiske tilbudsaviser med en digital tilbudsavis på mail.
- Hvis man afskaffer tilbudsavisen, så skal man erstatte det med digital kommunikation, der giver samme effekt. Og det gør man simpelthen ikke ved bare at sende en e-mail. Man skal markedsføre på mange platforme, lave kundeklubber og hente tilladelse til overhovedet at må sende en mail.
Siger du, at øget digital markedsføring vil æde CO2-besparelsen op?
- Jeg siger, at det vil i hvert fald æde en del af CO2-besparelsen op.
Hvor meget?
- Jamen det er netop hele pointen. Det er der ikke nogen, der ved.
Så det er mavefornemmelser? Du har ikke nogen tal, du tager udgangspunkt i?
- Jeg siger ikke, at det ene eller andet udleder mere. Jeg siger, at der er ingen, der ved det. Og når man ikke ved det. Så skal man lade vær med at påstå det.
Torsten Hasforth, der er seniorøkonom i den grønne tænketank Concito, føler sig overbevist om, at det vil gavne klimaet at droppe de fysiske tilbudsaviser.
- Der er ingen tvivl om, at der er plads til ret meget mere digital end fysisk markedsføring ud fra et klimamæssigt perspektiv, siger han.
Det er Leif Katsuo Oxenløwe fra DTU enig i.
- Det vil helt klart give en klimamæssig fordel at få tilbudsaviserne online. Det skulle være virkelig, virkelig store datamængder, der skal sendes ud, hvis man skal komme op på så højt et CO2-tal, siger han.
Coop har også overdrevet
På den anden side af debatten om at droppe tilbudsaviser står Coop, der ejer en rækker supermarkedskæder som for eksempel Superbrugsen.
Coop ønsker at skifte det nuværende reklamer nej tak-klistermærke til postkassen ud med et ja tak-klistermærke for på sigt helt at droppe de fysiske tilbudsaviser.
Ifølge Coop bliver der hvert år udledt 336.000 ton CO2 fra tilbudsaviser, men tallet er stærkt overdrevet af to årsager.
For det første antager Coop, at der bliver uddelt flere tilbudsaviser, end der egentlig gør.
For det andet antager Coop, at tilbudsaviserne udleder mere CO2, end de gør. Coop har ved en fejl brugt et tal, der dækker over en gennemsnitlig CO2-udledning fra ikke bare papir, men også for eksempel PlayStation-spil, vinylplader og musikstreaming.
- Så man kommer nok til at overestimere sine resultater, hvis man bruger den kategori, siger Jannick Schmidt, der er professor på Aalborg Universitet og ekspert i livscyklusanalyser. Han står bag databasen, hvor Coop kom til at trække sit tal fra en bred kategori af "printet og optaget materiale".
Coop lægger sig fladt ned
Professor Jannick Schmidt vurderer, at tilbudsaviserne nærmere udleder lidt over 100.000 ton CO2 om året, hvis man tager udgangspunkt i de seneste tal for, hvor mange tilbudsaviser, der sendes ud til danskerne.
Professoren understreger, at det er et tal, der er behæftet med meget stor usikkerhed, men uanset hvad er det langt mindre end de 336.000 ton CO2, som Coop påstod, tilbudsaviserne udleder.
Coop lægger sig fladt ned og anerkender, at de er kommet til at overdrive. Men det ændrer ifølge Coops klimachef, Jonas Engberg, ikke ved pointen om, at det vil gavne klimaet at droppe tilbudsaviser.
Jonas Engberg siger til Detektor, at Coop nu vil stoppe med at bruge tallet på 336.000 ton CO2 om året.
- Det er yderst beklageligt, og det har været med til at gøre debatten skæv, fordi det er kommet til at handle om tal snarere end indhold, siger han.
En udledning på 100.000 ton svarer cirka til, at man kan køre cirka 16.500 gange rundt om jorden i en almindelig benzinbil, hvis man forestiller sig, at man kunne køre hele vejen rundt om ækvator på jævn vej.
Lyt til hele interviewet med Thomas Torp og Jonas Engberg her.