Venstre kan ikke dokumentere påstand om, at folk vil dø af kulde ved stop for russisk gas

Jakob Ellemann-Jensen (V) har sagt, at folk formentlig vil dø i Rumænien, men det afviser Rumæniens Energiministerium.

Jakob Ellemann-Jensen (V) har sagt, at folk vil dø af kulde, hvis EU lukker for gassen fra den ene dag til den anden. Han peger på Rumænien og Ungarn, men hverken eksperter eller landene selv kan bekræfte påstanden (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix).

Venstres formand siger, at folk vil dø af kulde, hvis EU lukker for gassen fra Rusland.

Han peger på Rumænien og Ungarn som eksempler, men hverken eksperter eller landene selv kan bekræfte påstanden. Og Venstre kan ikke sige, hvor de har det fra.

Venstres politiske top har ellers flere gange brugt det som argument for, hvorfor det ikke er så let at lukke for import af russisk gas til EU.

- Der er mennesker, der vil dø af kulde, hvis man bare lukker for gassen fra den ene dag til den anden, sagde Jakob Ellemann-Jensen (V) 29. marts i TV Avisen.

Det var dagen, hvor Ukraines præsident Zelensky talte til Folketinget og opfordrede til at stoppe for pengestrømmen til Putins fossile energi.

Samme aften gentog politisk ordfører Sophie Løhde (V) pointen i Deadline:

Og i P1-programmet ‘Guld og grønne skove’ har Jakob Ellemann-Jensen sat ord på, hvilke lande han taler om:

- Den måde, vi mærker det på i Danmark, er jo ingenting i forhold til, hvordan du ville kunne mærke det i lande som Rumænien eller Ungarn, hvor du altså har en 100 procent afhængighed af russisk gas. Og hvor hele befolkningen varmer deres hjem op med russisk gas, og hvor mennesker formentlig vil dø af kulde, hvis du lukker ned for den.

Men hverken Ungarn eller Rumænien er 100 procent afhængige af russisk gas.

Og hverken landenes myndigheder eller de eksperter, Detektor har talt med, har kunnet bekræfte, at folk vil dø af kulde, hvis der bliver lukket for den russiske gas inden for kort tid.

Det har Venstre heller ikke selv fremsendt dokumentation for.

Hør Ellemann-Jensen fremføre påstanden her:

Rumænien afviser

Udsagnet om, at Rumænien er 100 procent afhængig af russisk gas, afviser det rumænske Energiministerium i en mail til Detektor.

- Rumænien er ikke 100 procent afhængig af russisk gas, så den præmis er falsk. Rumænien er et af de lande i Europa, der er mindst afhængige af russisk gas, og en af de største gasproducenter i EU. Vi har betydelige gasreserver, lyder det fra ministeriet.

I mailen afviser ministeriet også, at sanktioner mod gas vil føre til dødsfald:

- Vi forventer ikke, at nogen kommer til at dø af kulde i deres hjem, hvis den russiske gas til EU stopper.

Heller ikke forsker Trine Villumsen Berling kan genkende Venstres udlægning. Hun er forsker i energisikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Det har jeg ikke set nogle underbyggede undersøgelser af.

Trine Villumsen Berling og DIIS har forsøgt at finde belæg for påstanden, men uden held.

- Vi har ikke kunne finde frem til, hvor det skulle komme fra. Og det er jo virkelig en slagfærdig ting at sige. Det vækker noget angst i mennesker, at man mobiliserer sådan et billede.

Hun kan ikke garantere, at ingen vil dø af kulde, men hun påpeger, at Europa er på vej ind i en varmere årstid.

- Derfor er vi i alle områder af EU ved at gå henimod nogle temperaturer, hvor det ikke er specielt sandsynligt, at det vil få så radikale konsekvenser, at man lukker for gassen. Så nej, jeg tror ikke, folk vil dø af kulde.

I Ungarn skriver premierministerens presseafdeling i en mail, at et stop for gassen vil sætte den ungarnske økonomi under et "ubærligt pres". Men de nævner ikke, at folk vil dø af kulde.

Venstres dokumentation

Efter henvendelse fra Detektor har Venstre sendt et notat fra Tænketanken Europa som dokumentation for citaterne.

I notatet fremgår det dog ikke, at hverken Rumænien eller Ungarn er 100 procent afhængige af russisk gas.

Der står heller ikke, at folk vil dø, hvis Rusland lukker for gassen.

Chefanalytiker Anders Overvad fra Tænketanken Europa, der har skrevet notatet, siger til Detektor, at "der nok er tale om en retorisk stramning".

- Vi konstaterer blot, at det potentielt kan blive en meget lang og kold vinter, siger han.

Venstre er ikke vendt tilbage på Detektors spørgsmål om, hvor i Tænketanken Europas notat, de finder belæg for citaterne.

Import og afhængighed er ikke det samme

Detektor spurgte efter ugens partilederdebat Jakob Ellemann-Jensen, hvad han baserer det på, når han siger, at "der er mennesker, der vil dø af kulde, hvis man lukker for gassen fra den ene dag til den anden".

Her henviser han til en artikel på dr.dk.

Der står dog ikke noget i artiklen om, at folk vil dø af kulde, hvis EU lukker for gassen.

- Det er klart, hvis man er 100 procent afhængig af russisk gas, og ikke kan varme sit hus op, så har jeg en fornemmelse af, at i et land hvor der er frost, så har det konsekvenser for ens kropstemperatur, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Har DR eller andre medier påstået, at folk vil dø af kulde?

- Nej, det har jeg heller ikke hævdet. Jeg svarer på, hvorfra jeg har oplysningerne om, hvilke lande der er afhængige af russisk gas, og deraf slutter jeg, at hvis man er 100 procent afhængig af russisk gas, så vil der være en risiko for, at så fryser man, hvis man ikke kan tænde for gassen. Jeg synes, det er en besynderlig diskussion.

I artiklen fra dr.dk er det opgjort, hvor stor en andel af hvert enkelt lands import af naturgas, der kommer fra Rusland.

Her står der, at over 75 procent af den naturgas, som Rumænien og Ungarn importerer, kommer fra Rusland. Det er dog langt fra det samme som, at landene er 100 procent afhængige af naturgas.

Flere lande anvender en mængde andre energikilder, og Rumænien bruger eksempelvis både kul, olie, vedvarende energi og naturgas, som de i øvrigt selv producerer.

- Man skal være klar over, hvor mange skridt man skal gå igennem, før man kan tale om en afhængighed. Og hvis ikke man er analytiker på energiområdet, så er det måske ikke noget, man går helt så højt op i, siger Trine Villumsen Berling.

Lyt til hele Detektors podcast og interview med Trine Villumsen Berling her.