Nyheder

Dieselbiler skader byboeres helbred

Overblik

 1. Dieselbiler skader byboeres helbred

  Åreforkalkning, blodpropper og lungeproblemer er nogle af de sygdomme, dieseltrafikken fører med sig. Det ved Steffen Loft, som er professor i miljømedicin på Københavns Universitet.

  - Dieselpartikler er bitte små stykker sod eller kulstof, som vi indånder, og så kommer de næsten uhindret ned gennem luftrøret og fordeler sig ud i lungerne, hvor de kan være skadelige både for lungerne og for hele kroppen, forklarer Steffen Loft.

  Ifølge Steffen Loft lider flere hundrede danskere en for tidlig død hvert år på grund af luftforurening, og mange af dødsfaldene skyldes den massive forurening fra dieselbiler. Der dør flere af luftforurening end i trafikuheld.

  Flere steder i København er forureningen så markant, at det kan få betydning for borgernes sundhed. Nogle af dem, der kan være berørt af problemet, er Nikolai Johnsen og Julie Jørgensen, som bor ved søerne i København, hvor der er rigtigt meget trafik. Til deres lejlighed hører en altan, som vender ud mod gaden.

  - Man kan godt mærke det, når man har siddet på altanen i lang tid, at der kommer en masse smog og støv derude, siger Nikolai Johnsen.

  Forbrugermagasinet Kontant har sammen med Det Økologiske Råd målt, hvor mange sodpartikler der var i luften på altanen og i lejligheden. Målingerne viste, at luften var tydeligt påvirket af trafikken fra gaden.

  - Hvis vi havde haft døren åben i myldretiden i halv times tid, så kunne niveauet i lejligheden sagtens blive, som det er ude på altanen. Niveauet på altanen er så højt, at det vil have en effekt på ens sundhed, hvis man inhalerer luften i længere tid, forklarer Kåre Press-Kristensen, miljøingeniør, Det Økologiske Råd.

  Det overrasker Julie Jørgensen, som udover sin egen sundhed også tænker på parrets kommende barn.

  - Vi har jo haft stor glæde af at sidde på altanen og drikke noget koldt og snakke efter arbejde. Det vil jeg måske ikke have lige så stor glæde ved, nu hvor vi har fået at vide, hvordan luften er, siger Julie Jørgensen.

  Både Steffen Loft og Kåre Press-Kristensen opfordrer beboere til at tænke over deres vaner, hvis man bor lige ud til meget trafikerede gader med meget luftforurening - især hvis man er gravid eller har helt små børn.

  - Spædbørns luftveje er ganske små, og bare en lille smule irritation forårsaget af trafikforurening kan være med til, at de får en hvæsende vejrtrækning, siger Steffen Loft.

  I området ved søerne ligger en række børneinstitutioner med legepladser ud mod den befærdede Øster Søgade.

  Man kan godt mærke det, når man har siddet på altanen i lang tid, at der kommer en masse smog og støv derude.
  Nikolai Johnsen - bor i lejlighed i København

  Her viser målinger, at niveauet af luftforurening kan blive lige så højt som ude på selve gaden. Derfor ønsker forældre også, at der bliver gjort noget ved problemet.

  - Jeg er ked af, at børnene ikke kan komme ud og lege uden at blive udsat for massiv forurening, så det er selvfølgelig en bekymring. Nu har vi valgt at bo inde i byen, så for os ville det være en super løsning, hvis påvirkningen fra de skadelige partikler kunne blive begrænset, siger Hanne Thomassen, formand for forældrebestyrelsen for en af institutionerne.

  I Københavns Kommune er teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) opmærksom på problemet.

  - Det ser ikke godt ud, for Danmark lever ikke op til de krav, som EU stiller til luftkvalitet. Det er dybt urimeligt, at gravide og børn - i virkeligheden alle københavnere - skal leve under de her vilkår, siger Morten Kabell.

  Han så derfor gerne, at man satte mere ind for at forbedre luftkvaliteten i byen.

  - Vi skal have en miljøzone, som man for eksempel har det i byer som Berlin, hvor vi kan sikre, at de mest forurenende biler - hvad enten det er person eller lastbiler - ikke kommer ind i byen, siger Morten Kabell.

  Du kan se meget mere om problemerne med luftforurening fra dieselbiler i Kontant torsdag klokken 21.00 på DR1.

 2. Fem personer i kritisk tilstand efter trafikulykke i Svebølle

  Fem personer er lørdag aften i kritisk tilstand efter en større trafikulykke ved Kalundborgvej ved Svebølle på det vestlige Sjælland.

  Det oplyser Midt- og Vestsjællands Politi på Twitter.

  Tre eller fire biler har været involveret, og de tilskadekomne er i øjeblikket ved at blive vurderet. Lægehelikopter og seks ambulancer er på stedet.

  - Det er sket ved kilometermærke 33 på Kalundborgvej lige ud for Svebølle. Der er fem, som bliver betegnet som i kritisk tilstand, siger vagtchef Lars Galasz til Ritzau.

  - Man arbejder på stedet derude og laver det, der hedder triage, hvor man går ind og vurderer dem. Helikopteren er på stedet med lægen og akutbilen, og så tager man dem derhen, hvor man mener, det er bedst at tage dem hen, siger vagtchefen.

  Politiet oplyser, at vejen vil være lukket i flere timer.

 3. FC Midtjylland slår Viborg i midtjysk lokalopgør

  Med en Superliga-sejr på 2-0 over lokalrivalerne Viborg FF fik FC Midtjylland en glimrende optakt til tirsdagens opgør i Champions League-kvalifikationen mod hollandske PSV.

  Begge kampens mål blev scoret efter pausen. Evander og Anders Dreyer havde sidste støvle på boldene, før de gik i nettet.

  Med sejren har FC Midtjylland nu seks point efter tre kampe i Superligaen, mens Viborg FF har fire.

 4. Menneskerettighedsorganisation: Myanmars militær begår forbrydelser mod menneskeheden

  Militæret i Myanmar har begået forbrydelser mod menneskeheden i form af drab på modstandere af militærkuppet for et halvt år siden og med anholdelser af tusindvis af politikere, journalister og aktivister.

  Soldater og politi i det sydøstasiatiske land har i det halve år, militærstyret har været ved magten, begået drab, tortur og flere andre alvorlige overtrædelser af menneskerettighederne.

  Over 100 politikere, valgtilforordnede, journalister og aktivister er blevet anholdt og er derpå "forsvundet", skriver organisationen. Styret har nægtet at oplyse, hvor de befinder sig.

  - Angrebene på befolkningen udgør forbrydelser mod menneskeheden, som de ansvarlige skal stilles til regnskab for, siger Brad Adams, der er direktør for HRW's Asien-kontor, til Reuters.

 5. Hyballa om situationen i Esbjerg: 'Alt det her udenfor banen er for mig bullshit'

  (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

  Esbjerg fB spillede i dag den første kamp efter en hektisk uge, hvor 21 spillere i et åbent brev til ledelsen udtrykte mistillid til cheftræneren.

  Spillerne mener, at cheftræner Peter Hyballa hverken har 'de fornødne faglige eller menneskelige egenskaber til at lede spillertruppen'.

  Cheftræneren har dog ikke meget til overs for den megen uro og rygter om, at han blandt andet har været voldelig mod spillerne.

  - Alt det her udenfor banen er for mig bullshit.

  - Spillerne taler kun med aviserne og med spillerogranisatione. Hvis jeg spørger spillerne, hvad der er sket, så siger de: Ikke noget, coach. Men måske er det sådan i Danmark. I mit land taler vi ansigt-til-ansigt, og efter min mening er det også bedre, siger Peter Hyballa.

  Cheftræneren mener, han har været fair, og at beskyldningerne er 'bullshit'.

  - Jeg slår ikke, jeg har ikke gjort noget.

  Så spillerne lyver?

  - Ja, hvis de siger, at jeg har slået nogen, siger han.

 6. Uheldige Kristoffer Hari: Skade sætter en stopper for OL

  (Foto: liselotte sabroe © Scanpix Denmark)

  Danmarks mandlige stafethold ved OL i Tokyo er blevet en løber mindre. Kristoffer Hari er således blevet tvunget til et afbud på grund af en skade.

  Haris afbud får dog ikke større konsekvenser for Danmarks stafethold, som han skulle deltage for. De har nemlig taget to reserver med til Tokyo. Men skuffelsen er selvfølgelig stor.

  - Det er rigtig synd for Kristoffer, som sammen med de andre drenge på holdet har set meget frem til OL. Vores fokus lige nu er at tage os godt af ham, inden han rejser hjem til Danmark, siger Bo Overgaard, der er elitechef i Dansk Atletik Forbund, til Ritzau.

  De fem tilbageværende løbere er Tazana Kamanga-Dyrbak, Frederik Schou-Nielsen, Simon Hansen, Emil Mader Kjær og Kojo Musah.

 7. Hurtige svømmedragter og hoppende løbesko: Tre teknologier, der har hjulpet atleter til tops

  Carbonsålen i løbeskoene her er én blandt andre teknologier, der presser menneskets fysiske præstation i top. (Foto: Ichiro Ohara)

  ‘Man skal ikke gå ned på udstyr’.

  Sådan lyder en velkendt frase i sportsverdenen.

  Talemåden er ikke opstået uden god grund, forklarer Andreas Top Adler, der er præstationsingeniør hos TeamDanmark.

  - I en konkurrence vil vi gerne udnytte den energi, som sportsudøveren lægger i udstyret. Energien skal omsættes til så meget fart som overhovedet muligt, siger han.

  Selvom det for den almindelige cyklist kan virke ubetydeligt om forgaflen på cyklen er lavet af aluminium eller carbon, kan det være afgørende for en OL-atlet.

  - Hvis man ikke har udstyr på niveau med de andre, er man bagud fra start. I nogle sportsgrene kan det være målfoto eller millisekunder, der adskiller guld og sølv. Derfor kigger vi på materialets overflade, vægt og hårdhed, når vi skal optimere farten, siger han.

  Opbygningen af sålen på en Nike Vaporfly sko. (© DR)

  Den amerikanske sportsproducent Nike smed i 2017 en bombe af en banebrydende løbesko kaldet Nike Vaporfly.

  Siden har skoene været fast inventar hos maratonløbere, når der er sat opsigtsvækkende verdensrekorder.

  Skoen har en helt særlig opbygning af et hårdt skummateriale som midtersål og en indbygget carbonplade. Denne kombination giver næsten samme effekt som en fjeder, der skyder energi tilbage til løberen efter hvert skridt.

  - Forestil dig en hoppebold, der hopper op igen efter at have rørt jorden. For hver gang den rammer jorden, mister den energi. Med carbonpladen i løbeskoen mindsker man den tabte energi, og skoen vil derfor bevare mere energi for hvert skridt set i forhold til en almindelig løbesko, siger han.

  I 2008 havde de amerikanske svømmere Amanda Beard (venstre), Natalie Coughlin (højre), og Michael Phelps alle tre de højteknologiske Speedodragter "LZR Racer" på til OL i Beijing. (Foto: Kathy Willens)

  Det blev til et højteknologisk forspring i bassinet, da heldragter af plastmaterialet polyurethane blev sendt på markedet i 2008 af de to store brands Speedos og Arena.

  Alene i 2009 blev der sat 143 verdensrekorder af svømmere verden over, der svømmede i hi-tech dragterne.

  Den voldsomme stigning i verdensrekorder satte hurtigt udstyret under mistanke.

  Det fik den verdensberømte amerikanske svømmer Michael Phelps til at tage store ord i brug og truede med at slutte karrieren, hvis ikke dragterne blev forbudte.

  Han var nervøs for den skævvridning, det kunne have for sporten, selvom han selv måtte ride med på bølgen for at følge med.

  - Svømmedragterne har en lille smule opdrift, så svømmeren ligger lidt højere i vandet. Overfladen gør vandmodstanden mindre, og det giver en klar fordel, siger Andreas Top Adler.

  I 2010 satte det internationale svømmeforbund, FINA, en streg i sandet - eller vandet om man vil. De forbød ti af de superhurtige svømmedragter på markedet.

  - I følge FINA skal man ikke kunne købe sig til fart på det niveau som svømmedragterne giver mulighed for. En high-tech svømmedragt koster mellem 8-10.000 kroner, og den kan bruges i to til tre løb. Det skævvrider konkurrencen, så de lande eller svømmere, der ikke har nær så gode økonomiske kår, ikke kan være med, siger Andreas Top Adler.

  Her ses en mast lavet af carbon. Fibrene er flettet ind på kryds og tværs, så masten kan bøje i alle retninger uden at knække. (Foto: Onne van der Wal)

  Carbon har ikke kun sneget sig i løbeskoene fra Nike.

  Faktisk har carbon på mange måder revolutioneret sportsudstyr. Det gælder for flere sportsgrene, fortæller Andreas Top Adler.

  - Carbon er central byggesten for udstyret i mange sportsgrene. Masterne i de olympiske både, store dele af professionelle cykler og pagajer bliver lavet i carbon til OL.

  Materialet er nemlig ekstremt stærkt og har den klare fordel, at det er meget let.

  - Carbon er små fibre, som man limer sammen. Det er kun stærkt i længderetningen lidt ligesom et menneskehår. Ikke to elefanter kan trække det fra hinanden i dén retning, men får materialet et slag fra en forkert vinkel, går udstyret let i stykker.

  Det er langt fra kun større udstyr, som er nøje udvalgt, når sportsfolk skal deltage i OL.

  Alt udstyr til de olympiske lege er optimeret lige fra sokker, handsker og hjelme, der kan være med til at understøtte de imponerende fysiske præstationer, som sommeren byder på.

 8. Hamilton tager pole position i jagten på sejr nummer 100

  Lewis Hamilton har optimale betingelser for søndag at tage sin 100. sejr i Formel 1.

  Briten starter nemlig forrest i sin Mercedes, når startskuddet til Ungarns grandprix lyder.

  Hamilton var hurtigst i lørdagens kvalifikation. Hans holdkammerat, Valtteri Bottas, blev nummer to, mens Hamiltons store rival i kampen om verdensmesterskabet, Max Verstappen, sluttede som treer.

  Lewis Hamilton har i forvejen rekorden for flest løbssejre i Formel 1's historie og kan altså søndag udbygge den yderligere og runde et skarpt hjørne, 14 år efter den første sejr, som kom i Canada i juni 2007.

  I 2020 er det allerede blevet til fire sejre for Hamilton, der i VM-stillingen har otte point op til Max Verstappen på førstepladsen.

  /ritzau/

 9. Tusindvis af børn fulgte med i Albert Dyrlunds liv: 'Det vil kunne opleves som at miste en ven'

  Tilbage i 2018 fik Albert Dyrlund hovedrollen i spillefilmen Team Albert. I den forbindelse gæstede han Apollon-biografen i Struer, hvor fans kunne få taget et billede med ham. (Foto: Morten Stricker © Morten Stricker)

  I går kunne man i en bred vifte af landets medier læse, at en af Danmarks største youtubere, Albert Dyrlund, er død i en alder af 22 år.

  Han er især kendt blandt børn og unge, der gennem uger, måneder eller år har fulgt med, når han har udgivet musik og korte videoer på forskellige sociale medier som Youtube og Instagram.

  Henholdsvis mere end 168.000 og 224.000 personer har løbende kigget med alene på de to platforme. Langt de fleste er børn og unge.

  De ved, hvordan youtuberen taler. Måske hvilke dage han poster nye videoer, hvordan han bor, og hvad han elsker at spise til aftensmad.

  Og netop den relation kan gøre, at unge og børn bliver påvirket af dødsfaldet i højere grad, end man som forældre tænker over.

  - Der er mange, der sidder og følger en fyr som Albert Dyrlund. Nogle ser med på det hele, og i sådan en situation kan tabet opleves på samme måde, som hvis en god ven eller veninde pludselig ikke er der mere til at sige de sjove ting, siger Jonas Ravn, der er projektleder hos Center for Digital Pædagogik med speciale i børn og unges medieforbrug.

  Han fortæller desuden, at mange youtubere henvender sig til børn, der ikke er ret gamle, selvom det ikke altid er intentionen, hvilket gør, at det kan være nogle særligt svære følelser, barnet sidder med.

  I denne uge mistede Albert Dyrlund livet. Han blev 22 år. (Foto: Philip Davali © Philip Davali)

  Relationen mellem dit barn og en person på de sociale medier bliver blandt andet tæt, fordi influencere er gode til at tale direkte til deres målgruppe. Ofte går de ikke under et kunstnernavn, men bruger eget navn, mens man får lov til at følge med i deres liv.

  - Man kommer enormt tæt på dem, og det betyder også, at hvis en influencer går bort, skal man som forældre være beredt på, at børn, der følger vedkommende, kan blive meget påvirket af det, siger Per Frederiksen, der er psykolog i Red Barnet.

  Men mange forældre har ikke kendskab til den relation, der kan være mellem et barn og de personer, som barnet følger på de sociale medier. Netop det er dog vigtigt at være opmærksom på, så man ikke negligerer dødsfaldet i form at sætninger som; "jamen du kendte ham slet ikke", eller "det var slet ikke en, du havde noget at gøre med", siger Per Frederiksen.

  I stedet er det væsentligt, at man gør plads til, at barnet kan have en reaktion på den triste nyhed.

  - Man skal anerkende, at youtubere har en stor plads i mange børns liv i dag, og derfor er følelserne ægte. Selv om det kan være svært at sætte sig ind i sådan nogle venskaber, der ikke er synkrone, siger Jonas Ravn.

  Hvis en influencer går bort, skal man som forældre være beredt på, at børn, der følger vedkommende, kan blive meget påvirket af det.
  Per Frederiksen, psykolog i Red Barnet.

  Siden meldingen om Albert Dyrlunds død, er det strømmet ind med beskeder og reaktioner på youtuberens sociale medier.

  På hans seneste opslag på Instagram, der blev lagt op 7. juli, har over 23.000 brugere liket og over 7.000 kommenteret.

  Mange brugere har skrevet kommentarer som 'hvil i fred'. Derudover har andre store youtubere sendt en hilsen til deres afdøde kollega. Alexander Husum, der har over 400.000 abonnenter på Youtube, skriver:

  - Jeg har så meget respekt for dig, min ven. Hvil i fred.

  Det kan netop være en idé, at man som forælder støtter op om en besked eller en lignende handling, hvis det er et sådant farvel, der er behov for ovenpå nyheden.

  - Det kan eksempelvis være, at der er en blomst, der skal lægges, eller en besked, der skal skrives, og så kan man støtte op om at få gjort det på en fin måde, siger Per Frederiksen, der er psykolog i Red Barnet.

  På under 24 timer er antallet af følgere på Albert Dyrlunds instagramprofil gået fra cirka 224.000 til 236.000.

 10. Esbjerg taber til Helsingør efter tumultarisk uge

  Der blev gået hårdt til den, da Esbjerg tabte 1-3 på hjemmebane til Helsingør. (Foto: Claus Fisker © Ritzau Scanpix)

  Esbjerg fB tabte lørdag 1-3 til FC Helsingør på hjemmebane i 1. division i fodbold efter en tumultarisk uge i klubben.

  Holdet har dermed ét point efter to kampe i sæsonen, efter det blev 1-1 mod Vendsyssel i første runde.

  Kun 5 af de 21 spillere, der tidligere på ugen udsendte et åbent brev, hvor de udtrykte 'stærk mistillid' til cheftræner Peter Hyballa, var med i hjemmeholdets trup, skriver Ritzau.

  Helsingør tog føringen efter bare fem minutters spil. Angriberen Peter Christiansen fik en lang bold i dybden og sparkede upresset udeholdet på 1-0.

  Blot tre minutter senere udlignede Esbjergs angriber Elias Sørensen.

  Herefter bølgede det godt frem og tilbage, inden Helsingør kom foran 2-1 på et straffespark efter 70 minutter, som Liam Jordan både skaffede og scorede på for Helsingør.

  Udeholdets kun 16-årige indskifter Alexander Lyng lukkede kampen til 3-1 i overtiden.

 11. Hedebølge i USA: Fisk bliver kogt levende i floderne

  Blot at kalde sommeren i store dele af USA og Canada for varm er noget af en underdrivelse.

  Denne sommer har faktisk været den varmeste nogensinde i store dele af USA og Canada.

  Mere en 100 steder er der i løbet af juni og juli blevet sat nye varmerekorder, og på de hårdest ramte egne har termometeret vist tæt på 50 grader celcius.

  - Temperaturen i floden er steget så meget, at laksene praktisk talt bliver kogt levende. Deres organer kan simpelthen ikke klare den type varme, og derfor bliver de afkræftede og til sidst dør de. I takt med at deres krop langsomt står af, ryger deres immunforsvar helt i bund, og det er derfor de i så høj grad bliver angrebet af svamp, siger Lars Skou Olsen, chef for dyr og anlæg hos Den Blå Planet.

  Læs mere om varmeproblemet her.

  I år ser det sort ud for laksenes chancer for at yngle og videreføre arten, fordi vandtemperaturerne tager livet af dem med både iltmangel, svampeinfektioner og organer som står af. (Foto: Conrad Gowell © All rights reserved)
 12. DMI varsler om lokale skybrud og torden på Fyn og i Nordvestsjælland

  Weekendhyggen kan blive afbrudt af lokale skybrud og torden.

  Det varsler Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) i hvert fald, hvis du befinder dig i områderne Nordvestsjælland, Sydfyn, Assens, Kerteminde, Nyborg, Odense eller Nordfyn.

  Det melder DMI på Twitter.

  Et skybrud indbefatter, at der falder mere end 15 millimeter nedbør på en halv time.

 13. Jamaica dominerer totalt i kvindernes 100 meter-finale

  Klodens hurtigste kvinde skulle findes.

  OL-finale i 100 meter.

  Finalen blev afviklet med et stort og pompøst show på forhånd, inden de otte finalister satte skoene i startblokken.

  Elaine Thompson-Herah sprintede sig til sejren foran Shelly-Ann Fraser-Pryce og Shericka Jackson på anden- og tredjepladsen. Alle tre er jamaicanere.

  Thompson-Herah satte endda olympisk rekord i tiden 10,61 sekunder.

 14. Dansk båd var ude af OL: Pointstraf sender dem tilbage i konkurrencen

  Ida Marie Baad og Marie Thusgaard har fået en lille gave.

  Danskerne sluttede ellers på en samlet 11.-plads efter de 12 indledende sejladser.

  Men den amerikanske båd har fået tildelt en straf efterfølgende. Det gør, at danskerne overhaler amerikanerne og tager den adgangsgivende tiendeplads til medaljesejladsen.

  Medaljerne er ikke inden for den danske båds rækkevidde. Medaljesejladsen er mandag morgen.

 15. 739 personer er registreret smittet med coronavirus det seneste døgn

  739 personer er registreret smittet med coronavirus siden i går. En person er død det seneste døgn.

  Det fremgår af dagens opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).

  I går var der 1.085 bekræftede tilfælde.

  Dagens smittetal er baseret på 69.397 pcr-test. Det svarer til, at 1,06 procent af de testede har været smittet med covid-19.

  Der er samtidig foretaget 146.798 hurtigtest de sidste 24 timer. Positive prøvesvar herfra indgår dog ikke i smittetallene, fordi der er usikkerhed om svarene.

  Der er nu 54 personer indlagt med covid-19 på de danske hospitaler. Det er to færre end i går. Af de indlagte er otte på intensiv afdeling og otte er i respirator.

 16. Danmarks første mandlige 100 meter-løber ved et OL i 93 år løber sig ikke videre

  Kojo Musah er den første danske mandlige sprinter, der stiller op i 100 meter ved et OL i 93 år.

  Lørdag eftermiddag skulle han så i aktion.

  Musah løb i tiden 10,20 sekunder, hvilket rækker til en femteplads i heatet. Tiden er seks hundrededele af et sekund langsommere, end Musahs personlige rekord.

  Det er ikke nok til en plads i semifinalen. Avancement til semifinalen krævede en placering i top-3 eller en af de øvrige tre hurtigste tider.

 17. Britisk domstol redder Stonehenge fra kontroversiel biltunnel

  Planen var, at en biltunnel på omkring 3,3 kilometer skulle ligge nær de ikoniske stenformationer Stonehenge.

  Men det har en britisk domstol sat en stopper for. Den har omstødt regeringens godkendelse af den kontroversielle tunnel, skriver BBC.

  Afgørelsen kom i går efter kritik fra historikere, arkæologer og pres fra FN-organisationen Unesco.

  Unesco, der står bag Verdensarvslisten, har tidligere advaret om, at Stonehenge ville blive kategoriseret som værende 'i fare' for at blive strøget fra listen, hvis tunnelplanerne fortsatte uændret.

  Tunnelbyggeri fik i sidste uge godkendelse til at fortsætte, men de planer har domstolen altså sat en stopper for.

  Planlagt tunnel kunne potentielt koste Stonehenge plads på verdensarvslisten. Domstol blokerer nu for planen. Byggeriet står til en pris på knap 15 milliarder danske kroner. (Foto: ENGLISH HERITAGE © Ritzau Scanpix)
 18. Landsby kæmper for skole, der risikerer at lukke

  Hvad gør beboerne i en landsby, når kommunen overvejer at lukke den lokale skole?

  I den sydjyske by Vandel i Vejle Kommune tager de sagen i egen hånd og går på charmeoffensiv.

  Borgerne har sat gang i kampagnen 'Flyt til Vandel' på både Facebook og Instagram for at overtale flere børnefamilier til at vælge Vandel.

  For lokalsamfundet kunne ikke bare sidde på hænderne, siger en af ildsjælene bag kampagnen, Randi Hauge Hansen.

  Kommunen har regnet på tre scenarier. At fortsætte som i dag, eller køre videre kun med 0-3 klasse, eller at lukke skolen helt.

  Og de lokales kamp har indtil videre båret frugt.

  - Vi har fået lov til at have skole de næste to år, og så i efteråret 2022 kigger kommunen på det igen, siger Randi Hauge Larsen.

 19. Godt tøj er nyt tøj? - Kæp i hjulet for klimamål

  Vi ser en fast-fashion tendens, hvor vi køber nyt og smider ud alt for ofte, siger Else Skjold, lektor og PhD på Det Kongelige Akademi. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Ritzau Scanpix)

  De dukker op, når du scroller gennem din facebook. Reklamerne for klipklapper til 26 kroner og kjoler til 43.

  Webshops som Shein, Wish og Alibaba reklamerer med noget, der virkelig kan få os til at spærre øjnene op: billige priser.

  Ifølge Forbes er Shein en virksomhed med milliardomsætning, og en lignende hjemmeside, Wish, har mere end fordoblet sin indkomst de seneste år.

  Men lektor og Ph.d. i design og bæredygtighed på Det Kongelige Akademi Else Skjold, ser et problem:

  Det er et billede på, hvordan man fra tøjbranchens side har opdraget forbrugeren. At godt tøj, er nyt tøj
  Else Skjold, lektor og PhD i design og bæredygtighed på Det Kongelige Akademi

  - Det her er jo fastfashion med turbo og steroider på. Så det er altså meget problematisk, når man taler bæredygtighed, siger hun.

  Den type hjemmesider er dog ikke vokset ud af ingenting, forklarer hun:

  - Det er et billede på, hvordan man fra tøjbranchens side har opdraget forbrugeren. At godt tøj er nyt tøj.

  Og den tanke er der måske mange, der har. Shein er i hvert fald populær. Ifølge Bloomberg News Week var virksomhedens app den mest downloadede i USA i foråret. Faktisk er den så populær, at den har overgået Amazons app i antallet af downloads.

  Derfor skal tøjindustrien måske lede tankerne tilbage til Korsbæk og den lille to-værelses lejlighed, hvor Agnes Jensen maskede strømper op.

  For ifølge Else Skjold er det der, løsningen skal findes, hvis tøj og bæredygtighed skal gå hånd i hånd i fremtiden.

  Og hvis klimamålene skal nås, skal nyproduktion af tøj reduceres med 75-95 procent, og det betyder altså også langt mindre produktion af tøj.

  Agnes Jensen, fra TV-serien Matador, havde fat i den lange ende, da hun åbnede en forretning der lappede strømper. (Foto: STEEN JACOBSEN © Scanpix)

  - Den eneste måde, det kan ske på, er, hvis branchen begynder at tjene penge på tøjet i brugsfasen, siger hun.

  Altså skal genbrug, reparation og videresalg i langt højere grad på programmet. Flere tøjproducenter er også begyndt at lave bæredygtigt design. Det er bare ikke nok:

  - De tiltag, der ligger på materiale og produktniveau, er fuldstændig ligegyldige, når der bliver produceret så meget, som der gør i dag, konstaterer Else Skjold.

  De tiltag der ligger på materiale og produktniveau er fuldstændig ligegyldige, når der bliver produceret så meget, som der gør i dag,
  Else Skjold, lektor og PhD i design og bæredygtighed på Det Kongelige Akademi

  - Så er det fuldstændig ligegyldigt, om det er økologisk bomuld. For der bliver brugt alt, alt, alt for meget. Det er gode intentioner, men det batter simpelthen ikke, siger hun og indskyder, at tøj forurener mere end skibs- og flytrafikken tilsammen. Det udleder 10 procent af verdens CO2.

  Hos Forbrugerrådet Tænk er chefkonsulent Vagn Jelsøe også opmærksom på tendensen.

  - I stedet for at købe dyr kvalitet, så køber vi rigtig meget billigt, der ikke holder længe, siger han.

  Hos Tænk ser de derfor også på genbrug som en vigtig del af løsningen.

  - Der er brug for, at vi som forbrugere bliver mere bevidste om, at vi har brug for det, vi køber. Der er brug for, at der bliver tænkt mere i genbrug af tøj. Der bliver smidt ufatteligt meget ud. Derfor er der brug for, at der kommer styr på genbrugssystemerne, siger Vagn Jelsøe.

  Både han og lektor og Ph.d. i design og bæredygtighed Else Skjold peger på politisk handling, så tøj bliver et fokus i forhold til klimamålene.

  - Det er Danmarks fjerdestørste eksporterhverv, men der har ikke været nogen politisk satsning indenfor det, konkluderer Else Skjold.

  Hos Forbrugerrådet Tænk har de derfor et håb:

  De er generelt præget af, at de ikke lever op til europæiske krav, i forhold til brug af kemikalier. Det er dog ikke tøj, vi har kigget mest på. Men derimod legetøj, kosmetik og elektronik
  Vagn Jelsøe, chefkonsulent Forbrugerrådet Tænk

  - At Miljøministeriet gik sammen med tøjbranchen og modeindustrien og sådan nogle som os for at formulere en national handlingsplan, siger Vagn Jelsøe.

  Forbrugerrådet Tænk har lavet undersøgelser af produkter fra blandt andre hjemmesider som Wish:

  - De er generelt præget af, at de ikke lever op til europæiske krav i forhold til brug af kemikalier. Det er dog ikke tøj, vi har kigget mest på. Men derimod legetøj, kosmetik og elektronik, slutter Vagn Jelsøe.

 20. Hedebølge i USA koger fisk levende i floderne og giver dem livsfarlig svamp

  Denne sommer har været den varmeste nogensinde i store dele af USA og Canada.

  Mere en 100 steder er der i løbet af juni og juli blevet sat nye varmerekorder, og på de hårdest ramte egne har termometeret vist tæt på 50 grader celcius.

  Det er særligt den nordvestlige del af USA, og den vestlige del af Canada, som har oplevet den voldsomme varme, og det har ført til både skovbrande, delvist lammede samfund og mange varmerelaterede dødsfald.

  Hedebølgen har stået på i mere end en måned flere steder, og ligesom mange mennesker har lidt under de ekstreme forhold, så har naturen og dyrelivet også kæmpet for at overleve varmen.

  I Columbia River i det nordvestlige USA har en gruppe forskere filmet en stime af laks, som var på vej op ad floden for at gyde.

  Normalt er det en majestætisk vandring, der skriger af flotte BBC-billeder og Sir David Attenboroughs begejstrede stemme, men forskernes billeder viste en anderledes grum og tragisk virkelighed, fortæller Lars Skou Olsen, som er chef for dyr og anlæg hos Den Blå Planet.

  - Temperaturen i floden er steget så meget, at laksene praktisk talt bliver kogt levende. Deres organer kan simpelthen ikke klare den type varme, og derfor bliver de afkræftede og til sidst dør de. I takt med at deres krop langsomt står af, ryger deres immunforsvar helt i bund, og det er derfor de i så høj grad bliver angrebet af svamp. De er i opløsning både indeni og udenpå, siger han.

  Temperaturerne har i nogle områder ligget tæt på 20 grader over normalen i mange uger i træk.

  Det betyder, at ferskvand som floder og søer over længere til er blevet varmet så drastisk op, at dyrene som lever i det ikke kan holde til det.

  Når vandet bliver varmere, opstår der nemlig store problemer for dyrene, fortæller Lars Skou Olsen.

  - Varmen gør, at der er langt mindre vand i floderne, end der plejer. Når vandet fordamper, bliver det tilbageværende vand endnu hurtigere varmet op, og samtidigt er vandet også mindre iltholdigt, når det er varmt. Det betyder, at rigtig mange fisk ender med at dø af iltmangel også.

  Laksene lever normalt i de store oceaner, hvor vandtemperaturen ofte er relativt kølig. Derfor kan deres kroppe ikke holde til det overophedede flodvand, hvor de gyder. (Foto: Conrad Gowell © All rights reserved)

  Det samme gælder også for en lang række andre dyr end laksen.

  Lars Skou Olsen anslår, at mindst et par hundrede andre arter oplever de samme livstruende udfordringer.

  Og det er særligt svært for de fisk, bløddyr og insekter, som lever i ferskvand, fortæller han.

  - I havet flygter dyrene nordpå, hvor de kan finde koldere vand at leve i. Det kan dyr i floder og søer ikke gøre på samme måde, og det er derfor, vi ser dem lide på den her måde. En art, som denne her laks, er programmeret til at svømme op ad floden for at formere sig, og det vil den fortsætte med at gøre, selvom den møder umulige forhold, som dem vi ser denne sommer, siger han.

  I år ser det sort ud for laksenes chancer for at yngle og videreføre arten, fordi vandtemperaturerne tager livet af dem med både iltmangel, svampeinfektioner og organer som står af. (Foto: Conrad Gowell © All rights reserved)

  I år ender størstedelen af laksene i Columbia River formentlig med at dø af enten iltmangel, svigtene organer eller svampeinfektioner.

  Det kommer til at betyde, at deres tur op ad floden ikke ender med en masse nye laks, som ellers er målet med strabadserne.

  At laksene ikke får ynglet et enkelt år, er ikke et stort problem for bestanden – men det er straks en anden sag, hvis hedebølger som den i år bliver mere almindelige, fortæller Lars Skou Olsen.

  - Problemet for naturen opstår, hvis ekstremer som for eksempel hedebølger kommer tilbage år efter år. Bestanden kommer til at knække fuldstændigt, hvis laksene ikke kan yngle flere år i træk, og så vil arten være tæt på umulig at redde. Det samme mønster gør sig desværre gældende for mange andre arter, og som tingene ser ud lige nu, kommer det til at gå uhyggeligt hurtigt ned ad bakke for fiskene, siger han.

  En undersøgelse fra World Meteorological Organisation viste for nyligt, at de rekordhøje temperaturer i Nordamerika ville have været tæt på umulige, hvis ikke det var for den globale opvarmning.

  Mange steder i det vestlige USA er der sat varmerekorder på over 50 grader celsius denne sommer. Her ses en glohed status i Death Valley i Californien. (Foto: PATRICK T. FALLON © AFP or licensors)

  Pilen peger på, at de stigende temperaturer er med til at skubbe til grænsen for de meget ekstreme vejrfænomener – og gøre dem langt hyppigere.

  En kombination, som mange vandlevende arter ikke kommer til at have en chance imod, fortæller Lars Skou Olsen.

  - Klimaforandringerne stiller dyrene overfor ekstremer, som de ikke kan overleve. Det har allerede stor betydning for fisk i hele verden, og det gør ondt at se på de mange skabninger, som åbenlyst lider, fordi det bliver varmere. Det er bare så frustrerende med klimaproblemerne, fordi det både er alles skyld og ingens skyld på samme tid, siger han.

 21. Landsby kæmper for skole, der risikerer at lukke: 'Det er skræmmende'

  Søren Stolt Skovgaard er elev på Firehøjeskolen, og han er ikke glad for tanken om, at skolen risikerer at blive lukket. (© DR)

  Sidste sommer fik borgerne i landsbyen Vandel nær Vejle en kedelig besked.

  Vejle Kommune havde sat gang i et regnestykke, der ultimativt kunne ende med, at den lokale skole, Firehøjeskolen, måtte lukke.

  Elevtallet har nemlig været faldende i en årrække, og i det kommende skoleår ventes der at være mellem 50 og 54 elever på skolen, mod 66 elever året før.

  Jeg kan rigtig godt lide at være her, så jeg ville være ærgerlig over, hvis vi lukkede.
  Julie Pallesen, elev på Firehøjeskolen.

  Og meldingen om en mulig lukning gør indtryk i skolegården.

  - Det ville være meget dejligt at se nogle nye klassekammerater her i skolen. Det er lidt skræmmende, at den skole, jeg har gået på hele mit skoleliv, risikerer at lukke, siger Søren Stolt Skovgaard, der efter sommeren begynder i 6. klasse på Firehøjeskolen.

  En, der delte de bange anelser, var Randi Hauge Larsen fra Vandel. Men i stedet for at sidde med hænderne i skødet og håbe på, at kommunen ikke lukkede skolen, besluttede hun sig for at gøre noget.

  Derfor er hun initiativtager til kampagnen 'Flyt til Vandel'.

  - Det er ikke sjovt at bo i en lille landsby, hvor man er glad for sin skole, og så læse, at den potentielt kan gå hen og lukke. Vi mangler børnefamilier i Vandel, og det er vi gået i gang med at arbejde benhårdt på at få. Formålet er at gøre folk opmærksomme på, hvad vi kan tilbyde her i Vandel, siger Randi Hauge Larsen.

  Blandt initiativerne er en Facebookgruppe og en Instagramside, ligesom der er blevet inviteret til Åben Landsby, hvor byggegrunde og byens stemning bliver vist frem for at lokke børnefamilierne til.

  Og selv om det endnu er for tidligt at sige, om hvervekampagnen lykkes med sit forehavende, er den allerede en mild succes. For initiativet har virket så langt som at Vejle Kommune har fredet skolen i de næste par år for at se, om der kommer fremgang i elevtallet.

  - Vi har fået lov til at have skole de næste to år, og så i efteråret 2022 kigger kommunen på det igen, siger Randi Hauge Larsen.

  Det glæder Julie Pallesen, der også er elev på skolen.

  - Jeg synes, det er rigtig stærkt, at vi bliver ved, og jeg synes, det er rigtig rart. Jeg kan rigtig godt lide at være her, så jeg ville være ærgerlig over, hvis vi lukkede, siger Julie Pallesen.

  Randi Hauge Larsen opstiller de scenarier, som kommunen har givet Firehøjeskolen i Vandel. Se mere i videoen herunder.

  Vandel er ikke den eneste landsby, der gennem tiden har sat sig et mål om at tiltrække flere børnefamilier, og det kan faktisk have en ganske god effekt, mener Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

  - Det kan have en kæmpe effekt. Hvis først en landsby opfatter, at der er en brændende platform, og det må man sige, at der er i Vandel, så står man sammen og mobiliserer alle borgere og finder på ideer og tiltag, siger Steffen Damsgaard.

  - Vi har set den slags tidligere, og man kan mobilisere en hel by på den baggrund, siger han.

 22. Sprinter afleverer positiv dopingprøve ved OL i Tokyo

  I nat blev den nigerianske sprinter Blessing Okagbare smidt ud af OL, da hun blev testet positiv for brug af væksthormon.

  Nu er den så gal igen.

  Denne gang er det kenyaneren Mark Odhiambo, der har vist spor af brug af anabole steroider.

  Det oplyser Det Internationale Testagentur (ITA) på sin hjemmeside.

  ITA skriver videre, at prøven blev foretaget 28. juli. Odhiambo er nu suspenderet. Han har appelleret sagen til Den Internationale Sportsdomstol (CAS).

 23. Verdens hurtigste sommersnack? Sådan tager du koldskål til næste niveau

  (Foto: Marie Søndergaard DR Ung Digital)
 24. Nye ulveunger født i Danmark

  I nyere tid er det kun sket tre gange. Første gang var i 2017, så i 2019 og nu har endnu et ulvepar så få et kuld hvalpe på dansk jord.

  Det konstaterer forskere fra Naturhistorisk Museum Aarhus og Aarhus Universitet, som overvåger ulvene i Danmark for Miljøstyrelsen. Det oplyser Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

  Ulveparret, som består af den danskfødte hanulv GW1469m og den tyskfødt hunulv GW1700f, er etableret i Hovborgreviret i Sydjylland og har nu fået hvalpe i Klelund Plantage.

  Vildtkameraer, opsat til at overvåge ulvene, har vist, at der mindst er tre hvalpe i kuldet. Det kan dog ikke udelukkes at kuldet kan være større. Hvalpene vurderes til at være født i begyndelse af maj.

  Miljøstyrelsen anbefaler, at man ikke går ud og leder aktivt efter ulvehvalpene.

 25. Den danske 49er sejler sig videre til finalen

  Den danske 49er med Jakob Precht og Jonas Warrer har efter de 12 indledende sejladser kvalificeret sig til medal race på en samlet femteplads efter dagens tre sejladser.

  Her sluttede de som nummer 15, 5 og 8. Specielt den første sejlads gør en lille smule ondt, fordi det gør medaljemulighederne sværere.

  De to herrer er 10 point fra bronzemedaljen, så det bliver svært. Men i medal race tæller point dobbelt, så det er langt fra umuligt. Der venter en spændende finale.

  Der er medal race på mandag.

 26. Israel anklager Iran for at stå bag angreb på olietanker, der kostede to personer livet

  De israelske myndigheder føler sig overbeviste om, at det var Iran, der stod bag et angreb på et israelsk-britisk tankskib i torsdags. To personer ombord - en brite og en rumæner - omkom.

  Skibet MV Mercer Street, der drives af et London-baseret selskab, lå ud for Omans kyst i Det Arabiske Hav, da hændelsen skete i torsdags.

  Det vides ikke, hvad der præcist skete under det, som Israel kategoriserer som "iransk terror".

  - Iran er ikke bare et israelsk problem. Resten af verden må ikke forblive stille, siger landets udenrigsminister Yair Lapid ifølge BBC.

  Iran har endnu ikke kommenteret anklagerne. En talsperson for den britiske regering oplyser ifølge BBC, at den også forsøger at finde ud af, hvad der skete.

 27. Studiestart er højsæson for snyd med udlejningsboliger: Hold øje med faresignalerne

  Studiestart er ikke kun lig med forventningsfulde nye studerende på videregående uddannelser. Det er også jagten på en bolig og tag over hovedet.

  Men særligt på denne tid af året risikerer nogle af dem at falde i hænderne på falske udlejere, så de unge mister pengene uden at få en lejlighed, siger Nini Kristensen, lokalformand for Lejernes Retshjælp i Aarhus.

  Ifølge Nini Kristensen er der flere forskellige faresignaler, man skal holde øje med, og spørgsmål, man skal stille sig selv.

  - Har du set lejemålet? Har du fået fremvist det? Er der penge under bordet?

  Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det højst sandsynligt også, advarer Nini Kristensen.

  - Vi ved jo, at udlejerne ikke har svært at leje deres boliger ud, så hvis de har meget travlt, bør alarmklokkerne ringe.

 28. Fra i morgen er det slut med pladskrav i regionaltog

  De fleste, der har skullet med regionaltoget den seneste tid, kender til besværet.

  Kravet om pladsbillet. Fra i morgen frafalder det dog, hvorfor rejsende ikke længere skal ind i DSB-app'en og reservere et sæde på regionaltoget.

  Det har været et krav under store dele af coronaepidemien, for at undgå for tætpakkede tog med større risiko for at sprede coronavirus.

  At kravet bliver ophævet, gør det nemmere for passagererne, mener Tony Bispeskov, som er informationschef hos DSB. Det siger han til Ritzau.

  - Det betyder først og fremmest, at det bliver nemmere for kunder, der hidtil har skullet ind og finde en pladsbillet på hjemmeside eller app eller lignende, fordi de ikke skal gøre det længere, hvis de skal rejse med regionaltog.

  Kravet om en pladsbillet gælder fortsat, hvis man rejser med intercity- eller intercitylyntog.

 29. Vejret: Det bliver skyet og regnfuldt - nogle steder er der risiko for skybrud

  Det er nok ikke i dag, du skal pakke strandtasken, for det bliver køligere, og der kommer til at falde en del regn.

  Det starter vest på, men bevæger sig i løbet af dagen først til Fyn og senere hen når regnvejret også Sjælland.

  Regnvejret især i Jylland kan godt være kraftigt med torden og måske hagl. Lokalt er der også risiko for skybrud.

  - Det er utroligt svært at sige om skybruddet virkelig kommer, men der kommer kraftige byger. Jeg tror, der i løbet af dagen lokalt vil komme op mellem 20 til 30, måske helt op 40 millimeter regn, men om det betyder skybrud, det er en anden sag, siger vagthavende meteorolog ved DMI, Martin Lindberg.

  Definitionen på skybrud er mere end 15 millimeter nedbør på 30 minutter.

  Martin Lindberg tror, at risikoen for skybrud på Fyn og Sjælland er lav.

  Temperaturen sniger sig op mellem 16 og 21 grader.

 30. Dansk windsurfer slutter på syvendepladsen

  Medaljechancerne var blæst væk, men ikke desto mindre var Lærke Buhl-Hansen med i medaljeræset i kvindernes windsurfing-konkurrence.

  I det afgørende ræs blev hun nummer ni, hvilket med den hidtidige pointhøst i de indledende 12 sejladser rækker til en samlet syvendeplads.

  Danskeren forbedrer dermed sit eget resultat fra legene i 2016 i Rio, hvor hun sluttede på 15.-pladsen.

  Kinesiske Yunxiu Lu tog guldmedaljen, mens Charline Picon fra Frankrig og Emma Wilson fra England tog de efterfølgende podieplaceringer.

 31. Tidligere drabsmistænkt langer ud efter ny Hollywood-film

  Måske får navnet Amanda Knox en klokke til at ringe.

  I 2007 blev hun sammen med sin daværende kæreste dømt for drabet på Knox' bofælle i Italien. Hun sad i fængsel i fire år, inden hun senere hen blev helt frikendt for drabet.

  Amanda Knox langer ud efter folkene bag en ny Hollywood-film for at profitere på hendes navn uden at have fået hendes samtykke.

  - Tilhører mit navn ikke mig? Mit ansigt? Hvad med mit liv? Min historie? Hvorfor refererer mit navn til begivenheder, som jeg ikke havde noget med at gøre?, skriver Knox på Twitter.

  Det er filmen 'Stillwater', der i denne uge fik premiere i amerikanske biografer, som har fået Knox op i det røde felt.

  Filmens instruktør, Tom McCarthy, har tidligere sagt, at sagen om Amanda Knox inspirerede filmen, der handler om en amerikansk offshorearbejder, som rejser til Frankrig for at hjælpe sin datter, der er blevet sendt i fængsel for et drab, hun ikke har begået.

  Folkene bag filmen er ikke vendt tilbage med en kommentar på Knox' kritik, skriver Ritzau.

 32. Anders Antonsen er ude af OL

  Det blev afgjort i tre spændende sæt, da Anders Antonsen her til morgen stod overfor indonesiske Anthony Ginting i kvartfinalen ved de olympiske lege i Tokyo.

  Tidligere på dagen havde Viktor Axelsen sikret sig en semifinaleplads, og kunne Antonsen gøre fynboen kunststykket efter, så var der medaljegaranti til Danmark.

  Sådan skulle det ikke gå, da Ginting viste sig stærkest over de tre sæt, der endte 21-18, 15-21 og 21-18.

  Du kan se højdepunkterne fra hans semifinale i videoen herunder:

 33. Slut med cigaretter og snus: Alle nikotinprodukter bliver forbudt på landets gymnasier og erhvervsskoler

  Når eleverne på landets gymnasier og erhvervsskoler efter sommerferien igen skal i skole, så er det slut med at tænde en cigaret, dampe på e-cigaretten eller lægge et stykke snus op under læben.

  Fra i dag, 31. juli, bliver røgfri skoletid nemlig et krav, og det gælder alle nikotinprodukter. Både på skolens område og uden for matriklen.

  106 skoler er dog tyvstartet og har allerede indført forbuddet.

  - Det er ofte i overgangen fra folkeskolen, at mange begynder. De nye årgange er vant til rygeforbuddet fra folkeskolen, så for dem bliver det naturligt at lade være, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Niels Them Kjær, til Ritzau.

 34. Varme i Grønland smelter milliarder af ton indlandsis

  Forskere har i denne uge registreret en massiv afsmeltning af Grønlands iskappe efter rekordvarme i den østlige del af landet.

  Varmen er nået hele vejen ind til Grønlands midte og indlandsisen, der alene tirsdag mistede 8,5 milliarder ton is.

  Omfanget af afsmeltningen tirsdag er så stor, at det ville være nok til at dække den amerikanske delstat Florida i fem centimater vand, skriver The Guardian.

  I onsdags blev der i det nordøstlige Grønland målt temperaturer op til 19,8 grader, hvilket er den højeste temperatur, der nogensinde er blevet målt i området.

  Mark Tedesco er forsker i gletsjere hos Columbia University og USA's rumagentur, Nasa, til the Guardian forklarer han, at et højtryk i øjeblikket suger varm luft fra syd 'lige som en støvsuger' og holder det over det nordøstlige Grønland.

  - Vi har tidligere oplevet denne form for atmosfæriske hændelser, men nu varer de både længere og bliver mere hyppige, siger han til avisen.

 35. Journalist blev dræbt efter at have afsløret flere korruptionssager. Nu får familien en undskyldning fra Maltas premierminister

  I den maltesiske hovedstad Valletta blev der i 2017 lavet en mindeplads for journalist og blogger Daphne Caruana Galizia, der blev dræbt af en bilbombe. (Foto: Matthew Mirabelli © Ritzau Scanpix)

  Daphne Caruana Galizias familie har længe kendt svaret.

  For lige siden, hun blev dræbt af en bilbombe tilbage i 2017, har der for dem ikke været nogen tvivl om, at det var på grund af hendes arbejde som journalist og hendes afsløringer af korruption i toppen af det maltesiske samfund.

  De har også altid været sikre på, at attentatet skete, fordi de maltesiske myndigheder, hvis opgave det var at passe på hende - svigtede og ikke tog truslen mod hendes liv seriøst.

  Nu står samme konklusion så sort på hvidt i en over 400 lang sider rapport, der i går blev offentliggjort og satte et foreløbigt punktum på en over to år lang undersøgelse:

  At staten bærer ansvaret for, at den 57-årige journalist kunne blive myrdet, fordi den har holdt hånden under en kultur, hvor magtfulde personer i den politiske top har kunnet handle ustraffet.

  Alligevel er der ikke overvældende tilfredshed eller jubel i stemmen hos Corinne Vella, der er Daphne Caruana Galizia søster.

  - Der er jo ikke noget banebrydende, vi ikke vidste før, men undersøgelsen bekræfter det, vi har tænkt fra begyndelsen: At Daphnes død kunne være forhindret. At den skulle være forhindret, siger Corinne Vella til DR Nyheder.

  Attentatet på Daphne Caruana Galizia chokerede ikke bare Malta, men fik journalister og menneskerettighedsforkæmpere over hele Europa til at kræve retfærdighed og en grundig uvildig efterforskning af mordet.

  For Daphne Caruana Galizia var ikke en hvilken som helst journalist. Hun var kendt for sine ustoppelige afsløringer af korruption blandt landets politiske elite.

  Det kostede hende livet, mener familien, som nu får opbakning fra undersøgelsen, som flere juridiske dommere har udarbejdet.

  Daphne Caruana Galizias søn, Paul, er tilfreds med, at undersøgelsen bakker familiens mistanke op:

  For familien validerer og genopretter undersøgelsen Daphne Cauruana Galizias ry og fremhæver vigtigheden af hendes journalistiske virke efter en tid, hvor hun ifølge søsteren blev udpeget som en modstander af regeringen.

  Selvom Corinne Vella gerne vil glædes over, at det rent faktisk lykkedes at få iværksat en offentlig uvildig undersøgelse, og at den nu er afsluttet, er det for tidligt at fejre.

  - Min søster var offer for en utrættelig, forfærdelig politisk propaganda-kampagne helt ude af proportioner, og det førte til hendes død, siger hun og fortsætter:

  - Daphne blev dræbt for fire år, men omstændighederne, som tillod det at ske, blev jo bygget op over flere år.

  Store demonstrationer mod korruption og over mordet på Daphne Caruana Galizia førte i 2019 til, at daværende premierminister Joseph Muscat gik af. Her ses Rose og Michael Vella, der er forældre til Daphne Caruana Galizia. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Ritzau Scanpix)

  Så der er ifølge Corinne Vella stadig langt endnu. For sagen er større og handler om mere end bare hendes familie. Det handler om at sikre, at intet lignende nogensinde sker igen.

  Maltas nuværende premierminister, Robert Abela, kaldte i går sagen og forløbet en “mørk periode i vores lands historie” og siger, at det er hans “pligt at undskylde” - ikke bare til Caruana Galizias familie, men til alle der har været berørt.

  - Jeg blev udpeget som premierminister, efter den offentlige høring om mordet var gået i gang. Men jeg er premierminster nu, så det er min opgave at undskylde for statens mangler, lød det fra ham i fredags.

  Det, der betyder noget, er, at vi får sikret, at det første mord på en undersøgende journalist her bliver det sidste.
  Corinne Vella, søster til Daphne Caruana Galizia

  I går stillede han sig så op foran politikerne i parlamentet og sagde noget tilsvarende, men understregede dog samtidig, at regeringen i dag er en anden end den, han i 2019 overtog fra Jospeh Muscat, som trådte tilbage efter omfattende demonstrationer.

  For Corinne Vella er undskyldningen fra premierministeren en start - men heller ikke mere end det. Og skulle man få den idé, at undersøgelsen skal ses som en form for afslutning på sagen, kan man godt tro om igen. For der er langt til mål, påpeger hun.

  - Hans overordnede tone, undskyldningen, og det at parlamentet nu skal diskutere undersøgelsen er første skridt. Men det skal efterfølges af handlinger, alle skal holdes ansvarlige.

  Corinne Vella, søster til den dræbte journalist Daphne Curana Galizia. Foto: DR Nyheder

  I et meget klart og tydeligt sprog gør hun det klart, hvad målet for hende og Daphne Caruana Galizias familie er:

  - At regeringen rent faktisk får implementeret anbefalinger og konklusionerne fra undersøgelsen. Beskyttelses-mekanismer for journalister var stort set ikke-eksisterende dengang og er det stadig i dag. Der skal lægges en plan med en fast tidsramme, og det skal forpligte, siger hun med henvisning til premierministeren.

  Blandt anbefalingerne i undersøgelsen er blandt andet:

  • En lov, der kriminaliserer repræsentanter for og med tilknytning til regeringen, hvis de forsøger at hindre en efterforskning.

  • En særlig magmisbrugslov for embedsmænd.

  • Nedsættelse af et særligt ekspertudvalg, der skal undersøge vilkårene for journalistik på Malta.

  • Oprettelse af en særlig politienhed, der skal identificere trusler mod journalister. Politiet skal hurtigt iværksætte efterforskninger af forhold, undersøgende journalister graver frem.

  Til oktober er det fire år siden, hendes søster blev dræbt, og næsten tre år siden familien anmodede om at få iværksat en uafhængig offentlig høring for at komme til bunds i sagen.

  For at få svar og få placeret et ansvar og måske vigtigst af alt, påpeger Corinne Vella, at få ændret systemet, så det aldrig sker igen, at en journalist bliver myrdet alene på grund af sit arbejde.

  Derfor lader hun sig heller ikke slå ud af, at nogle af de politikere, der sad i regeringen, da hendes søster blev dræbt, er der endnu.

  - Hun sagde selv, at hun var mål for en politisk propaganda-kampagne. Og nu har vi det officielt dokumenteret, at det ikke bare er vores opfattelse. Det bliver nu præsenteret for regeringen, hvis opgave det er at føre os fremad, siger Corinne Vella.

  - Det handler ikke om at skyde skylden på nogen bestemt. Det, der betyder noget, er, at vi får sikret, at det første mord på en undersøgende journalist her bliver det sidste.

 36. Dansk forfatter i opråb: 'Ingen har turdet tage den ærlige samtale om, at forbrugsfesten er forbi'

  (Foto: Marie Søndergaard DR Ung Digital)
 37. Sidsel og Christopher blev snydt af boligsvindler: 'Lige nu kommer kloakrotterne op og tror, de kan tjene hurtige penge'

  Christopher og Sidsel blev snydt for 23.000 kroner af en fupudlejer, da de skulle flytte til Aarhus. De fik vist lejligheden frem, men endte med en værdiløs lejekontrakt og en falsk nøgle. (© PRIVATFOTO)

  Onsdag fik mere end 67.000 svar på, om de er kommet ind på deres drømmeuddannelse. Og for mange er det ikke kun studiepladsen, der fylder. For nu går boligjagten ind.

  Og her kan man nemt blive snydt.

  Det oplevede Sidsel Fangel Thygesen, der for to år siden skulle flytte i lejlighed i Aarhus Midtby sammen med kæresten Christopher Christensen. Troede de i hvert fald.

  Det unge par følte sig meget heldige, da de fik en privat besked med et tilbud om at se på en lejlighed efter et opslag i en Facebook-gruppe.

  - Vi tænkte bare: Fedt! Vi havde fået så mange afvisninger allerede, og var begyndt at blive lidt stressede over det.

  Sidsel og kæresten tog ud for at se lejligheden i ejendommen Åhusene i Aarhus.

  - Han virker sød og reel og fortæller, at han skal ud at rejse, så derfor skal den lejes ud. Det er hans fars lejlighed, så han vil leje den ud for syv tusind kroner for en okay stor lejlighed. Han viser også, hvordan nøglesystemet virker, fortæller Sidsel Fangel Thygesen.

  - Vi vil gerne lige hjem og tænke over det. Det er også ok, siger han, men der er andre, der skal se lejligheden, så den bliver nok lejet ud i mellemtiden. Lejekontrakten ser helt reel ud, så vi skriver under og overfører 23.000 kroner til depositum og leje for den første måned samme dag.

  Vi vil gerne lige hjem og tænke over det. Det er også ok, siger han, men der er andre, der skal se lejligheden, så den bliver nok lejet ud i mellemtiden.
  Sidsel Fangel Thygesen om fupudlejerens pres.

  De sms’ede også med hans ’far’, der ikke tog telefonen, angiveligt fordi han sad i møde.

  Da Sidsel tog hjem i weekenden, fortalte hun en veninde om sit held i boligjagten. Og så fortalte veninden om en, hun kendte, der var lige ved at blive snydt med en lejlighed netop i Åhusene.

  - Jeg bliver selvfølgelig meganervøs, siger Sidsel Fangel Thygesen, der får veninden til at beskrive bedrageren.

  - Og det er spot on en beskrivelse af ham, vi har snakket med, og den måde, det var foregået på for os.

  Hun ringede straks, men manden tog ikke telefonen og svarede ikke på beskeder. Så nu forsøgte Sidsel og kæresten desperat at få blokeret overførslen, men banken havde lukket, og om mandagen var pengene sendt videre. De nåede også at kontakte flere af mandens venner på Facebook.

  Nøglerne, de fik udleveret, viste sig også at være falske.

  Det er desværre højsæson for den slags situationer, siger politikommissær i Landsdækkende Center for it-relateret økonomisk kriminalitet Jens Skovbjerg Wagner.

  - Der er pres på boligmarkedet, eksempelvis her op til studiestart, hvor mange unge skal finde deres første bolig. Det er der desværre svindlere, der udnytter ved at udleje boliger, de ikke har rådighed over. På den måde lokker de penge ud af boligsøgende, siger Jens Skovbjerg Wagner.

  Politiet registrerede 286 tilfælde af boligsvindel sidste år, oplyser han.

  Manden, der snød det unge par i Aarhus, endte ifølge Sidsel Fangel Thygesen med at blive idømt samfundstjeneste for en række tilfælde af bedrageri – men også til at betale erstatning til blandt andre Sidsel og Christopher.

  Det unge par blev henvist til fogedretten for at få deres penge, og manden flyttede mellem flere retskredse og udeblev fra retsmøder, før han blev erklæret insolvent. Han har altså ikke pengene.

  - Det vil jo gå ud over andre end os. Han kan jo bare blive ved med det her, hvis det er så nemt at sno sig uden om systemet. Der er nødt til at ske en ændring, mener Sidsel Fangel Thygesen.

  - 23.000 er mange penge, når man er studerende. Vi havde arbejdet hele sommeren for at spare sammen til at flytte, siger Sidsel Fangel Thygesen.

  Men det er ikke det værste.

  - Det er mere følelsen af at blive uretfærdigt behandlet og vide, at han stadig kan gå rundt og snyde unge nye studerende, der skal flytte i lejlighed. Det er vi meget forargede over, siger hun.

  Derfor vil de også forsøge at fortsætte med at skrabe pengene hjem igen.

  - Men der er ikke nogen af os, der tror, at vi nogensinde ser de penge igen, siger hun.

  Sidsel og hendes kæreste er altså langt fra de eneste, der bliver snydt.

  ...især lige nu kommer kloakrotterne op og tror, at de kan tjene hurtige penge ved at snyde unge mennesker. Og det kan de desværre også ofte.
  Nini Kristensen, lokalformand for Lejernes Retshjælp i Aarhus

  Især på denne tid af året falder flere i fælden hos falske udlejere, hvor de mister både lejlighed og penge, siger Nini Kristensen, lokalformand for Lejernes Retshjælp i Aarhus.

  - Det sker ikke kun ved studiestart, men især lige nu kommer kloakrotterne op og tror, at de kan tjene hurtige penge ved at snyde unge mennesker. Og det kan de desværre også ofte.

  Hos Lejernes Retshjælp i Aarhus oplever de, at flere unge ringer ind med spørgsmål. Her peger Nini Kristensen på flere forskellige faresignaler, man skal holde øje med, og spørgsmål, man skal stille sig selv.

  - Har du set lejemålet? Har du fået fremvist det? Er der penge under bordet?

  Hvis det lyder for godt til at være sandt, så er det det højst sandsynligt også, advarer Nini Kristensen.

  - Vi ved jo, at udlejerne ikke har svært at leje deres boliger ud, så hvis de har meget travlt, bør alarmklokkerne ringe.

 38. WHO: Deltavarianten risikerer at ødelægge fremskridt mod coronavirus

  Verden risikerer at miste hårdt vundet terræn i kampen mod coronavirus, hvis ikke der kommer bedre styr på spredningen af den mere smitsomme Delta-variant.

  Sådan lyder advarslen fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

  Ifølge WHO's generaldirektør, Tedros Adhanom Ghebreyesus, er antallet af nye smittetilfælde de seneste fire uger steget med 80 procent i de fleste dele af verden.

  - Hårdt vundne fremskridt er i fare for at gå tabt, og mange landes sundhedsvæsner er overbebyrdede, sagde han på et pressemøde i går.

  WHO's krisechef, Mike Ryan, var også tilstede på pressemødet igår.

  - Delta er en advarsel om, at virusset udvikler sig, men det er også en påmindelse om, at der er brug for handling, inden farligere varianter dukker op, sagde han.

  Ryan understreger dog, at coronavaccinerne fortsat ser ud til at give god beskyttelse mod deltavarianten.

 39. Forrygende fynbo: Axelsen smadrer kineser og er semifinaleklar

  Det fynske badmintonfænomen Viktor Axelsen var fuldstændig ustyrlig i sin kvartfinale mod kinesiske kinesiske Shi Yuqi, der er nummer 11 i verden.

  Axelsen er rangeret som nummer to.

  Viktor Axelsen vandt med cifrene 21-13, 21-13 og var i et forrygende spilhumør hele vejen igennem. Axelsen forsøgte sågar at skifte ketsjer midt i en duel undervejs.

  I semifinalen møder Axelsen sensationen Kevin Cordon fra Guatamala.

  - Jeg er helt oppe at køre lige nu. Jeg er pisseglad, siger danskeren efter sejren i kvartfinalen.

  Du kan se højdepunkterne fra opgøret i videoen herunder:

 40. Blume flyver videre til finalen

  De to danske svømmere Pernille Blume og Julie Kepp Jensen endte i hver sin ende på resultattavlen efter semifinalen i 50 meter fri.

  Pernille Blume satte de øvrige svømmere til vægs med en stærk præstation og tog førstepladsen, mens der var lidt mindre fart på Julie Kepp Jensen, der var sidste kvinde oppe af bassinet.

  Blume vandt i tiden 24,08 sekunder foran svenske Sarah Sjöström, der kom ind i tiden 24,13 sekunder.

  Julie Kepp Jensen var 24,98 sekunder om at komme fra den ene ende til den anden.

  Du kan se danskernes heat i videoen herunder:

 41. Mentalt presset: Amerikansk stjerne trækker sig fra flere discipliner

  Det amerikanske gymnastikfænomen Simone Biles trækker sig fra flere konkurrencer ved OL i Tokyo. Det oplyser USA Gymnastics på Twitter.

  Hun kommer heller ikke til at kæmpe om olympisk metal i disciplinerne spring over hest og forskudt barre.

  Tidligere på ugen trak Simone Biles sig fra kvindernes mangekamp og fra holddisciplinen på grund af mentale problemer.

  Der er dog stadig mulighed for at Simone Biles kan deltage i de to sidste individuelle gymnastikkonkurrencer.

 42. Sara Slott Petersen løber sig i semifinalen

  Den erfarne danske hækkeløber Sara Slott Petersen lod sig ikke ryste af en ukrainsk tyvstart og et britisk styrt i kvindernes 400 meter hæk.

  Den 34-årige dansker klemte sig ind på en tredjeplads i sit heat og kvalificerede sig dermed til semifinalen.

  Vinderen af heatet blev den blot 21-årige verdensrekordholder, amerikanske Sydney McLaughlin, der naturligvis også er favorit til at løbe med guldet.

  Sara Slott Petersen har indstillet sig på at indstille karrieren efter OL i Tokyo, så karrieren blev lige forlænget med mindst ét løb mere.

  Du kan se Sara Slotts indledende heat i videoen herunder:

 43. Færdig ved OL: Nigeriansk sprinter tester positiv for doping

  Den nigerianske sprinter Blessing Okagbare er blevet testet positiv for doping. Okagbare testede positiv for et væksthormon.

  Det meddeler Atletikkens Integritetsenhed (AIU).

  Okagbare vandt fredag i sikker stil sit indledende heat i kvindernes 100 meter.

  32-årige Okagbare skulle have løbet 100 meter semifinale i dag, men det bliver der så ikke noget af.

  Dopingtesten blev foretaget uden for konkurrence tidligere på måneden.

 44. Se billederne: Frivillige leder efter resterne af meteoren, der skabte overskrifter i Norge i weekenden

  Resterne af meteoren, der blev set over Norge natten til søndag, er endnu ikke fundet.

  Men nordmændene har langt fra givet op.

  Således arrangerede norsk Røde Kors i dag en eftersøgningsaktion i jagten på meteoritter.

  Læs mere om meteoren her.

  • Arrangøren af eftersøgningsaktionen, Stefan Rothe (til højre) planlægger ruten sammen med sin kollega. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  • En forsker havde taget en meteorit med, så de deltagende vidste, hvad de skulle kigge efter i den tætte bevoksning. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  • Væltede træer gjorde ikke livet lettere for de frivillige i skovområdet Finnemarka i det sydøstlige Norge. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  • De frivillige går på række for at finkæmme skovbunden i jagten på meteorsten. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  • Stejle skrænter kunne ikke stoppe de, der havde sat sig for at bruge fredagen på meteorit-jagt. Meteoren skabte overskrifter i Norge. (Foto: Torstein Bøe © Ritzau Scanpix)
  1 / 5
 45. Uenighed om kontroversielt forslag: Skal to-årige have en coronavaccine?

  Nye smittebølger og en risiko for, at også små børn får senfølger efter corona.

  Sådan kan efteråret og vinteren komme til at se ud, mener Eskild Petersen, der er professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital.

  - Vi har jo set udviklingen det seneste halvandet år med den ene mere smitsomme variant efter den anden. Og børn og unge, der ikke er vaccineret, er en gruppe i samfundet, der kan vedligeholde smitten og udsætte andre for den. For eksempel folk med et dårligt immunforsvar.

  Børnelæger afviser dog dette tiltag.

  - I øjeblikket ved vi ikke en gang, om det vil være nødvendigt eller en god idé i forhold til immunitet og smitte i samfundet. Der er mange ting, vi skal blive væsentligt klogere på, før vi kan træffe den beslutning, siger Klaus Birkelund Johansen, formand for børnelægerne.

 46. OL-dagen i billeder: Få et overblik over dagens danske præstationer

  Herunder kan du se dagens danske resultater fra OL i Tokyo:

  1 / 14
 47. Sara Slott drømmer om en sidste finale

  Den danske hækkeløber Sara Slott Petersen ved allerede nu, at hun løber sit sidste løb ved OL i Tokyo.

  Selv drømmer den tidligere OL-sølvvinder om at sætte et flot punktum, fortæller hun til DR Sporten.

  - Der er ingen tvivl om, at det er min drøm at kunne slutte af i en finale. Det ville være et flottere punktum, end hvis jeg bliver smidt ud i indledende, fordi formen ikke er bedre.

 48. Ekspert med kontroversielt forslag: To-årige bør få covid-vaccine

  Det er nødvendigt at diskutere, om børn ned til to år skal have vaccinationer mod covid-19. Det mener professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital, Eskild Petersen.(ARKIVFOTO: DENIS CHARLET / AFP) (Foto: DENIS CHARLET © Ritzau Scanpix)

  Nye smittebølger, drilske varianter og små børn, der risikerer senfølger efter corona.

  Sådan kan efteråret og vinteren komme til at se ud ifølge Eskild Petersen, der er professor i infektionsmedicin på Aarhus Universitetshospital.

  Så han foreslår nu, at man tænker covid-vaccinen ind i børnevaccinationsprogrammet for børn helt ned til to år.

  - Vi har jo set udviklingen det seneste halvandet år med den ene mere smitsomme variant efter den anden. Og børn og unge, der ikke er vaccineret, er en gruppe i samfundet, der kan vedligeholde smitten og udsætte andre for den. For eksempel folk med et dårligt immunforsvar.

  Hvis man virkelig skal have kontrol over pandemien i de kommende år, så forestiller vi os, at man bliver nødt til at vaccinere ned til to års-alderen.
  Eskild Petersen, adjungeret professor, Aarhus Universitetshospital

  Eskild Petersen slår til lyd for sit forslag i det lægevidenskabelige tidsskrift International Journal of Infectious Diseases sammen med en kollega fra Singapore.

  - Hvis man virkelig skal have kontrol over pandemien i de kommende år, så forestiller vi os, at man bliver nødt til at vaccinere ned til to års-alderen. Det vil sige, at det bliver en naturlig del af børnevaccinationsprogrammet.

  Hvis man virkelig skal have kontrol over pandemien i de kommende år, så forestiller vi os, at man bliver nødt til at vaccinere ned til to års-alderen, siger Eskild Petersen, adjungeret professor ved Aarhus Universitetshospital. (© DR Nyheder)

  Men børnelægerne i Dansk Pædiatrisk selskab synes ikke om ideen. Ikke endnu i hvert fald. Klaus Birkelund Johansen er formand for selskabet og overlæge på Børn og Unge på Aarhus Universitetshospital.

  I øjeblikket ved vi ikke en gang, om det vil være nødvendigt eller en god idé i forhold til immunitet og smitte i samfundet. Der er mange ting, vi skal blive væsentligt klogere på.
  Klaus Birkelund Johansen, formand for børnelægernes forening

  - Jeg synes, at det er for tidligt at tale om, at covid-vaccinen skal ind i børnevaccinationsprogrammet, siger han og peger på, at vaccinen slet ikke er godkendt til den aldersgruppe endnu.

  Der er undersøgelser i gang, der skal vise, om den er sikker og effektiv for børn i den aldersgruppe, forklarer Klaus Birkelund.

  - Men i øjeblikket ved vi ikke en gang, om det vil være nødvendigt eller en god idé i forhold til immunitet og smitte i samfundet. Der er mange ting, vi skal blive væsentligt klogere på, før vi kan træffe den beslutning.

  I øjeblikket ved vi ikke en gang, om det vil være nødvendigt eller en god idé i forhold til immunitet og smitte i samfundet. Der er mange ting, vi skal blive væsentligt klogere på, før vi kan træffe den beslutning, siger Klaus Birkelund Johansen, formand for børnelægerne. (© DR Nyheder)

  På legepladsen Børnenes Jord i Aarhus leger to-årige Regitze med sine forældre, helt uvidende om, at hun er lige i målgruppen for forslaget om, at hun måske skal have et stik mod covid-19.

  Regitzes mor hedder Eva Østergaard, og hun er ikke skræmt over udsigten til at vaccinere små børn, HVIS det altså i fremtiden bliver godkendt af sundhedsmyndighederne.

  - Jeg kan sagtens forstå, at folk er bekymrede over det. Det er jeg også selv. Så der ligger en vigtig opgave for Sundhedsstyrelsen og regering i at få forklaret, hvorfor det er sikkert at tage imod den. Som udgangspunkt vil jeg selv lægge mig op ad, hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler, og de har hele tiden haft et klart forsigtighedsprincip, som jeg synes er betryggende.

  Men andre forældre er uenige, for eksempel Bjarke Jørgensen.

  - Jeg synes, at det er en relevant debat, men jeg synes også, at det er for tidligt. For vi ser godt nok senfølger hos voksne af sygdommen, men vi ser også følger af vaccinen, til og med dødsfald. Og det skal vi ikke byde vores børn, siger han.

  Men selvom børn ikke får så alvorligt forløb som voksne af Covid-19, så mener infektionsmedicineren Eskild Petersen, at det langt fra er en uskyldig infektion, heller ikke hos børn.

  - Vi står ikke i en situation, hvor vi vil få en ny stor belastning af sundhedsvæsenet. Men jeg synes alligevel, at børnene skal skånes for en forøget risiko for indlæggelse og død samt en øget risiko for langvarige følger, ligesom vi ser det hos voksne.

  Eskild Petersen henviser til flere udenlandske undersøgelser, der viser, at børn får alvorlige senfølger, men børnelægernes formand Klaus Birkelund Johansen mener ikke, at det er undersøgt til bunds.

  - Vi ved ikke ret meget om børn og senfølger, siger han.

  De studier, der er lavet, viser meget forskellig hyppighed af senfølger blandt børn. Lige nu er to store spørgeskemaundersøgelser i gang for at sammenligne senfølger hos børn med kendt covid-smitte, der sammenlignes med børn uden kendt smitte, fortæller han.

  - Når vi har de undersøgelser, så bliver vi en del klogere på hyppigheden, varigheden og særligt sværhedsgraden af senfølger hos børn.

  Eskild Petersen understreger, at vaccineforslaget er hans personlige holdning, men efterlyser mere debat.

  - Man skal bruge en lille smule fantasi og erfaring til at gennemgå forskellige scenarier for hvad, der kan ske de kommende seks til tolv måneder. Der viser erfaringen fra efteråret og vinteren, at der kommer en ny bølge, for mange lande har ikke vaccineret lige så meget, som Danmark har, siger han.

  - Derfor vil der opstå nye varianter, og vi kan ikke stoppe dem ved grænserne. Vi kan bare håbe på, at vaccinerne er lige så effektive overfor dem, som overfor delta-varianten.

  Debatten er velkommen, men vaccination af de små børn står ikke lige for, lyder det fra børnelægernes formand Klaus Birkelund Johansen, der ønsker, at vaccinens effekt på børn tjekkes grundigt forinden.

  - Det er altid godt at have en diskussion på fagligt niveau, men den sædvanlige procedure for at lægge noget ind i børnevaccinationsprogrammet bør som minimum følges.

  - Jeg synes ikke, det virker til, at børn er i særlig risikogruppe, eller at det er så farligt for dem. Og jeg synes ikke, at man skal vaccinere med mindre, der er rigtig god grund til det, siger Lotte Vestergaard, mor til Hugo og Petra. (Foto: Gitte Hansen - DR Østjylland)

  Tilbage på Børnenes Jord sidder Hugo og Petra på en bænk og holder øje med fuglenes hus, og deres mor, Lotte Vestergaard, siger nej tak til, at de skal vaccineres.

  - Jeg synes ikke, det virker til, at børn er i særlig risikogruppe, eller at det er så farligt for dem. Og jeg synes ikke, at man skal vaccinere med mindre, der er rigtig god grund til det, siger hun.

  - Men sygdommen udvikler sig hele tiden, så man skal selvfølgelig se på, hvad behovet er. Lige nu synes jeg ikke, det virker til, at der er behov for det.

  En anden far, Niels Lambertsen, vil støtte sig til myndighedernes anbefalinger.

  Vi har i hvert fald ikke tænkt, at hun skal vaccineres lige nu og her. Vi er faktisk meget glade for, at hun ikke er tolv.
  Maria Biolzi, mor.

  - Jeg tror på lægefagligheden. Vi har stolet meget på de professionelles vurderinger – og ikke mine egne tanker om det.

  Og så er der tvivlerne. En af dem er Maria Biolzi.

  - Vi har i hvert fald ikke tænkt, at hun skal vaccineres lige nu og her. Vi er faktisk meget glade for, at hun ikke er tolv, siger hun med et smil.

  I øjeblikket er Sundhedsstyrelsens anbefaling nemlig, at de store børn mellem 12 og 15 år bliver vaccineret.

 49. Professor: Tilbyd sårbare grupper et tredje vaccinestik snart

  Der har været megen diskussion af, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at give et tredje såkaldt booster-stik med en coronavaccine.

  Og Sundhedsstyrelsen er heller ikke afvisende overfor, at det 'på længere sigt kan blive nødvendigt at overveje et tredje stik'.

  Men der bør ikke ventes med at planlægge et tredje stik.

  - Hvis man vil være på den sikre side, skal man tilbyde det nu, hvor man går ind i efterårssæsonen til de sårbare, siger Jan Pravsgaard, som er professor ved institut for immunologi og mikrobiologi på Københavns Universitet.

  - Hvis vi bare sidder passivt og venter, så risikerer vi, at vi ikke når det, inden de sårbare bliver smittede og syge, siger han.

 50. Søn fængslet i sag om drab på sin mor i Brønderslev

  En 54-årig mand, der er sigtet for at have dræbt sin mor i Brønderslev i Nordjylland, er blevet varetægtsfængslet i fire uger ved et grundlovsforhør i Retten i Hjørring.

  Det oplyser Nordjyllands Politi på Twitter.

  I morges klokken 05.15 fik politiet en anmeldelse om, at den 75-årige kvinde havde slået hovedet ved et muligt fald. Hun afgik ved døden på sygehuset som følge af sine skader.

 51. Mark Cavendish og stærke sprintere dyster i Danmark Rundt

  Der bliver fuld fart over feltet på sprinteretaperne i cykelløbet PostNord Danmark Rundt, der afvikles fra 10-14. august.

  På startlisten er således store sprinternavne som Quick-Step-stjernen Mark Cavendish, Jumbo-Visma-duoen Dylan Groenewegen og Mike Teunissen samt den regerende europamester, Giacomo Nizzolo, fra Qhubeka-Assos.

  Især Cavendish møder op med selvtillid efter sine fire etapesejre i årets Tour de France, hvor han også snuppede den grønne pointtrøje.

  36-årige Cavendish har tidligere vundet tre etaper i PostNord Danmark Rundt - alle på sidste etape på Frederiksberg - den første i 2007 og den seneste i 2013.

  /ritzau/

Mere fra dr.dk